Igrač Dinama na vratima reprezentacije nakon 17 godina

Vrijeme Čitanja: 2min | čet. 11.10.18. | 11:32

Dominiraju vratari iz Hajdukove škole golmana.

Iako je Dominik Livaković već upisao nastup za reprezentaciju Hrvatske, u polufinalu Kina kupa 2017. protiv Čilea (poraz Hrvatske nakon jedanaesteraca), dvoboj protiv Engleske bit će mu prvi službeni (i drugi uopće) nastup za reprezentaciju.

> Odigraj Hrvatska - Engleska

To znači da će igrač Dinama stati na vrata nacionalnog predstavništva u službenoj utakmici prvi puta nakon 2001., odnosno 17 godina.

Ne računajući razdoblje Banovine Hrvatske i NDH, za Hrvatsku je od 1990. do danas golmanske rukavice oblačilo 17 vratara, a njih devet je branilo u službenim utakmicama. Počevši od Dražena Ladića, kojem su zamjene u početku bili varteksovac Marijan Mrmić i hajdukovac Tonči Gabrić, tu su još bili hajdukovci Stipe Pletikosa, Vedran Runje, Danijel Subašić i Lovre Kalinić, a jedini dinamovac koji je nakon Ladića branio u službenoj utakmici bio je Tomislav Butina. Jedan službeni nastup za reprezentaciju upisao je i Željko Pavlović i to u domaćem 1:1 remiju protiv Škotske u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2002. (Pavlović je još šest puta branio u prijateljskim utakmicama).

Među osam vratara koji su oblačili reprezentativni dres, ali ne u službenoj utakmici, osim Livakovića još se nalaze Mario Galinović (dva nastupa), Vladimir Vasilj (dva nastupa), Joey Didulica (četiri nastupa), Ivan Vargić (tri nastupa), a Dario Krešić, Andrej Prskalo i Antonijo Ježina, uz ranije spomenutog Livakovića, imaju jedan nastup u prijateljskim utakmicama.

Livaković će tako u petak postati jubilarni 10. vratar koji će zaigrati za Vatrene u službenoj utakmici i prvi igrač Dinama nakon Butine 2001. koji je branio u gostujućoj 4:0 pobjedi Hrvatske nad skromnim San Marinom. Radilo se o kvalifikacijama za SP 2002. u Japanu i Južnoj Koreji, a Vatrenima su pobjedu u toj utakmici donijeli Robert Prosinečki s dva pogotka, Niko Kovač i Zvonimir Soldo.

Sljedeći službeni nastup Butina je upisao na Europskom prvenstvu 2004., ali je tada već bio igrač Clube Bruggea.

To znači da će Livaković, osim što će postati jubilarni 10. vratar u službenoj utakmici Hrvatske, postati i prvi igrač Dinama na vratima reprezentacije nakon dugačkih 17 godina u kojima su dominirali vratari iz Hajdukove škole golmana.

(Foto: Pixsell)

 


Tagovi

Dražen LadićHrvatska nogometna reprezentacijaTomislav ButinaDominik LivakovićStipe Pletikosa

Ostale Vijesti