Reuters
Reuters

Igor Štimac: "Trebat će nam još četiri godine da uđemo u top 10 Azije, na turniru ne očekujemo velike stvari"

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 08.01.24. | 18:20

Reprezentacija Indije očekuje svoj peti nastup na Azijskom kupu.

Država Katar od 12. siječnja do 10. veljače bit će domaćin 18. izdanja Azijskog kupa na kojem će, tek peti put u povijesti, nastupiti i reprezentacija Indije, koju predvodi proslavljeni hrvatski strateg Igor Štimac. Indija se nalazi u teškoj skupini s Australijom, Uzbekistanom i Sirijom te očekivanja od Indijaca nisu prevelika.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

No, u najmnogoljudnijoj državi svijeta i više su nego zadovoljni hrvatskim izbornikom. U lipnju 2023. India je bila 99. reprezenatcija svijeta, što znači da je tek drugi puta u zadnjih 30 godina završila među 100 najbolje rangiranih. Azijski kup dočekuje kao 102. na svijetu i 18. u Aziji.

"Div se probudio, no trebat će nam još sigurno četiri godine kako bismo postali jedna od 10 najboljih azijskih reprezentacija", rekao je Štimac u intervjuu za Yahoo Sports.

India je Azijski kup izborila u posljednjem kvalifikacijskom krugu svladavši u sve tri utakmice Hong Kong, Afganistan i Kambodžu uz ukupnu gol-razliku 8-1.

"Nismo najzadovoljniji ždrijebom, imali smo i malo vremena za pripremu tako da teško možemo očekivati velike stvari. No, još više me brinu ozljede ključnih igrača. Unatoč tome, dat ćemo sve od sebe i pokušati maksimalno otežati život našim suparnicima".

Indiji će ovo biti peti Azijski kup, a najbolji rezultat ostvarili su daleke 1964. kada je na turniru nastupilo samo četiri reprezentacije. Indija je tada završila druga.

Ključni čovjek indijske reprezentacije i dalje je 39-godišnji Sunil Chhetri koji je zabio 93 gola za reprezentaciju i četvrti je najbolji strijelac u povijesti reprezentativnog nogometa, iza Cristiana Ronalda (128), umirovljenog Iranca Ali Daeija (108) i Lionela Messija (106).

"Ne postavljamo mu pritisak do kada će igrati. To je na njemu. Ako i dalje uživa u nogometu i ako dalje ima istu 'glad' za natjecanjem, bit ćemo mu maksimalna podrška. Veliki je uzor mnogim mladim Indijcima koji žele postati nogometaši". (N.R.)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

indijska nogometna reprezentacijaAzijski kupIgor Štimac

Ostale Vijesti