Matija Habljak/PIXSELL
Matija Habljak/PIXSELL

Igor Bišćan: "Želim ići na OI s ovom generacijom"

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 28.09.22. | 14:35

Izbornik U21 reprezentacije podijelio je svoje dojmove nakon plasmana na EURO

Neki su iz Danske produžili u svoje klubove, većina delegacije koja se u utorak navečer nakon produžetaka i udaraca s bijele točke plasirala na Euro, stigla je u Zagreb oko 2 sata ujutro.

U podne je Igor Bišćan bio spreman podnijeti izvještaj. Lokacija je bila ispred hotela Hilton. Auti su trubili u znak podrške, policijsko vozilo je upalilo sirenu dok je prolazilo a svoje mišljenje ponudio je i biciklist.

“Imao si sreće”, viknuo je prema Bišćanu pa nastavio svojim smjerom.

Da, imali su sreće ali sreća je bitan faktor u sportu, pogotovo u nogometu. Imali su sreće i Finci koji su iskoristili loš dan Kotarskog u Varaždinu. Ogromnu dozu sreće imali su Norvežani koji su u odlučujućoj utakmici za plasman na Euro ušli u sudačku nadoknadu s 1:2, da bi u četiri minute preokrenuli i slavili 3:2. Dakle, sreća je tu relativan pojam.

“Misliš da ti se nikada u karijeri ne može dogoditi da vodiš u sudačkoj nadoknadi pa izgubiš utakmicu u par minuta, ali… I onda se uvuče neka doza sumnje, dodatnog stresa i nervoze”, prisjeća se izbornik Bišćan najtežeg trenutka u kvalifikacijama na koje se nadogradio ždrijeb play offa koji je nudio Dansku.

“A oni su bili najjači protivnik u ždrijebu. Svjestan si da ćeš teško izboriti plasman. I onda krene utakmica tako… Nije bilo lako i jednostavno”, tumači Bišćan koji ne krije sreću i zadovoljstvo takvim epilogom. Jer, ova generacija nastavila je kontinuitet što je dokaz kako sustav dobro radi.

“Posebno sam sretan zbog načina na koji su mi igrači odgovorili. Zbog mentaliteta, karaktera, pobjedničkog duha kojeg imaju. Da nemaju, ne bi izvukli to sve”.

Što se same utakmice tiče, Bišćan je vukao odlične poteze s klupe. Ušlo se u završnicu s dva gola zaostatka, igra je sve češće prebačena pred gol domaćina i nešto je moralo ući.

“Bili smo na koncu blizu da riješimo i prije jedanaesteraca. Bili su u oni. No, uoči penala sam znao da imamo šansu”.

Kvalifikacije su iza nas. Što dalje, izbornik je otkrio u nastavku.

“Prvo čekamo ždrijeb koji je 18. listopada da vidimo s kim smo u skupini. Problem je što se reprezentacije koje se nisu plasirale idu u pomlađivanje i stvaranje nove generacije. Imamo dva termina, u studenom i ožujku i gledat ćemo da u svakom dogovorimo po dvije prijateljske utakmice”.

Bilo je govora o nekim igračima koji su već dio A reprezentacije, ali mogu igrati za U21.

“Jasno da je Sučić glavni kandidat za Katar, ali ne bih išao toliko daleko da sada sugeriram izborniku. Osim njega tu je i Šutalo koje je potvrđen član A reprezentacije. Izbornik i njegov stožer znaju što rade i uzet će što trebaju”.

Za kraj, pitali smo Igora Bišćana koja su očekivanja od nastupa na Euru koji se igra u Gruziji i Rumunjskoj u lipnju sljedeće godine.

“Da dostojno predstavimo naš nogomet i reprezentaciju. Ne znam koliko je realno da ponove uspjeh ili ga poboljšaju od prijašnje generacije. Naime, ovo je jedna od najmlađih ako ne i najmlađa generacija u ovim kvalifikacijama. Imamo puno igrač koji su po tri godine mlađi od nekih u drugim reprezentacijama. Nekako najrealnije je da idemo tamo ambiciozno, ali da ne stavljamo neke ciljeve pred dečke”, rekao je Bišćan koji se na koncu ipak odvažio reći svoj neki intimni cilj.

“Hajdemo reći da bih htio da se upustimo u borbu koja bi nam omogućila odlazak na IO. Znači, polufinale. Naravno, to ovisi o i Francuskoj koja se plasirala na IO kao domaćin. Nikada nismo bili na OI i to bi bio specifičan uspjeh. No, idemo polako. Na Euru je sam vrh europskog nogometa”, završio je izbornik U21 reprezentacije Hrvatske.



Tagovi

Igor BišćanEuropsko prvenstvo u nogometu U21

Ostale Vijesti