Srecko Niketic/PIXSELL
Srecko Niketic/PIXSELL

Mladi Vatreni položili maturu, samo nebo je granica!

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 28.09.22. | 08:04

Za osam mjeseci do Eura očekuje se da Biuk eksplodira u Hajduku, Baturina da dobije na iskustvu, Sučić da nastavi ovim smjerom... Nema sumnje kako su pred Bišćanom slatke brige

Nakon Beča, dani HR nogometa nastavljeni su i u Vejleu! Pomalo u sjeni starijih kolega, mladi reprezentativci imali su svoje odlučujuće bitke s Danskom. Kada već nisu mogli protiv Finske, kada su im Norvežani nevjerojatnim preokretom uskratili direktan plasman na Euro, Bišćanovi izabranici morali su najtežim putem. Preko jake Danske i uz solidnu dozu drame ostvarili su cilj.

I tako će se u lipnju sljedeće godine Vatreni tući za Ligu nacija u Rotterdamu i Enschedeu, a njihovi nasljednici će u Gruziji i Rumunjskoj dokazivati silan talent HR nogometa u okršaju s najboljim mladim reprezentacijama Europe!

A put do toga bio je posut i ružama i trnjem. Savršen start sa šest pobjeda u nizu i remi s Austrijom trebalo je potvrditi protiv Finske kada su nam u Varaždinu održali pravu malu lekciju. U poluvremenu bilo 0:3 za goste, do kraja je Hrvatska ublažila poraz s dva gola ali opasno se zaljuljalo samopouzdanje kod Bišćanove selekcije. Da postoje problemi svjedočili smo u Norveškoj gdje je Hrvatska imala 2:1 u sudačkoj nadoknadi ali je na koncu izgubila 2:3.

Malo su se vratili sigurnim trijumfom protiv Estonije (4:0), ali ozbiljan udarac stigao je prilikom ždrijeba za play off u kojem su kuglice spojile Hrvatsku s Danskom, mnogi kažu jednom od najpotentnijih mladih reprezentacija Europe

A onda je na površinu isplivao karakter. Ne treba si lagati, bili smo u podređenom položaju dobar dio utakmice u Puli i većinu dvoboja u Vejleu. Čupao nas je Kotarski, malo je sreća vratila ono protiv Finske i Norveške. Iako, nakon dvadeset minuta i 2:0 na semaforu slutili smo katastrofu. I onda se stvorio Matanović koji je u koprodukciji su Biukom i Šimićem osigurao produžetke u kojima se mogao proslaviti Marco Pašalić, još jedan “naše gore list”. Nije htjela lopta u mrežu, ali rulet udaraca s bijele točke donio je neopisivo slavlje. Zasluženo. Jer ova generacija ima puno toga za pokazati.

Do početka Eura je, dakle, osam mjeseci. Sasvim dovoljno vremena da Igor Bišćan i njegovi suradnici pronađu pravu formulu i na Euru ponude od ove generacije najbolje što ona nudi. Za osam mjeseci očekujemo da Stipe Biuk eksplodira. Svojim ulascima u igru u Puli i Vejleu je pokazao da je igrač prevage, da jednim potezom može okrenuti utakmicu u našu korist i da vrijedi suhog zlata… U lipnju će imati dragocjeno iskustvo kroz Hajduk ili kroz eventualni zimski transfer i sigurno će biti nositelj ove reprezentacije na Euru.

Slična priča je s Martinom Baturinom koji nije participirao u ove dvije utakmice, odnosno gledao je suigrače s klupe. S obzirom na to da je projekt Dinama, sasvim sigurno će do Eura biti kompletniji i iskusniji. Ako može igrati u Ligi prvaka, onda može biti važna poluga U21 reprezentacije… Sjajno se razvija Luka Sučić koji će sa seniorima na SP.

Dion Drena Beljo je dokazao da je trebao imati i veću minutažu u ovoj reprezentaciji. Potom Vidović, Soldo, Fruk, Roko Šimić… Kapetan Bartol Franjić je konstanta i lider, Dominik Kotarski vratar koji te može držati na površini i dati taj dodatan impuls. Pa Čolina koji je sinoć odigrao sjajnu utakmicu, Pašalić koji je debitirao sa stilom…

Sigurno će se do lipnja sljedeće godine izbaciti još poneko ime u orbitu i izbornik Bišćan imat će slatke brige kako ukomponirati ono najbolje što ima na raspolaganju u cjelinu.

U svakom slučaju, generacija je položila maturu svojim karakterom, izvukli su se iz crne rupe kada bi im malo tko dao grama šansi i potvrdili kako Hrvatski nogomet ima svjetlu budućnost.



Tagovi

Hrvatska U21Euro U21Igor BišćanStipe BiukMartin BaturinaLuka Sučić

Ostale Vijesti