REUTERS/Molly Darlington
REUTERS/Molly Darlington

I umjetna inteligencija je prepoznala Masku sa Srednjaka, a najbolji vratar prvog kruga SP-a je Amerikanac (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 2min | sub. 03.12.22. | 13:10

Comparisonatorov algoritam koristi službene statističke podatke s utakmica SP-a

Izabrali smo naše momčadi po kolima te nakon prvog kruga, utvaramo si da imamo dobre kriterije, ne robujemo statistici, ali je, naravno, koristimo, jako cijenimo pogotke, kreativce općenito, ali posebno vrednujemo one koji su dobri u obje faze igre, a poglavito one superiorne u sprečavanju onog najvažnijeg u nogometu – golova. A koristimo digitalne alate za rasprave i polemike...

Tako su nastale Germanijakove najbolje jedanaestorice u dosadašnjem dijelu Mundijala. No, postoje i hladni izbori, bez emocija, koji se rade na osnovu statističkih podataka, točnije izračuna prema tajnim formulama, algoritmima koje su si naručili vlasnici pojedinih aplikacija. Ponekad se ti izračuni na osnovu suhih brojki poklapaju sa starim, dobrim, odokativnim dojmom, ali ponekad baš i ne.

Evo što kaže Comparisonator, turska tvrtka za obradu statističkih podataka s nogometnih utakmica, s kojom Germanijak surađuje već više od pola godine.

Comparisonatorovi algoritmi izračunavaju ukupni Indeks nekog igrača te po pozicijama u momčadi i 'poslovima' na terenu, pa tako imamo ofenzivni i defenzivni indeks te indeks duela, indeks dodavanja... I na kraju dobijemo najbolju momčad.

Nećemo sad ići u dublju analizu, procijenite sami i dajte nam svoje komentare, no nama je zasad najvažnije da je Umjetna inteligencija (AI) također prepoznala Masku sa Srednjaka, Joška Gvardiola, koji je u najboljoj postavi SP-a nakon prvog kruga.

No, krenimo redom...

Redoslijed po obrambenom indeksu je sljedeći:

Redoslijed po ofenzivnom indeksu je ovaj:

Najbolji po dodavanjima su ovi igrači:

Najbolji u duelima su, pak, ovi:

I na kraju, najboljih 11 prvog kruga SP-a u Kataru po Comparisonatorovu algoritmu je sljedeća postava, prisilno složena u 4-2-3-1:



Tagovi

Katar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti