EXPA/ Eibner/ Memmler
EXPA/ Eibner/ Memmler

Hrvoje Smolčić za Germanijak: "Rijeka je pojam za standard, a ispala je neozbiljan klub"

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 20.10.22. | 08:01

Branič Eintrachta iz Frankfurta otkrio je za Germanijak dojmove iz novog kluba za kojeg je debitirao u Ligi prvaka a u utorak zabio i prvijenac

Prošli tjedan upisao je prve minute u Ligi prvaka što je Hrvoje Smolčić stavio pred sebe kao jedan od ciljeva u karijeri. U utorak je probio led i zabio prvi gol za Eintracht iz Frankfurta u koji je stigao ovog ljeta iz Rijeke. Dan poslije pobjede nad Stuttgart Kickersima, uhvatili smo ga u poslijepodnevnim satima. Časnik za vezu bio je suigrač Kristijan Jakić.

“Evo, taman smo završili neka snimanja za božićne blagdane”, javio se Smolčić iz Frankfurta.

“Božić?”, ostali smo malo začuđeni.

“Da. Kako je sezona kratka, puno je utakmica i obaveza pa u klubu već sada pripremaju aktivnosti za kraj godine”, podsjetio nas je na njemačku studioznost ovaj 22-godišnji branič rodom iz Gospića koji je zapravo produkt nogometne škole HNK Rijeka u kojoj je napravio svoje prve seniorske korake prije nego je ovo ljeto postao gastarbajter.

“Mislim da je to veliki korak prema naprijed. Na svim razinama. Velika je razlika u kvaliteti, samim time je i prilagodba teža. Već sam tri mjeseca stanovnik Frankfurta i jako sam zadovoljan. Uhvatio sam njihov ritam, nema ozljeda što mi je jako bitno da uhvatim konstantu u treningu”, prvi su dojmovi Smolčića s kojim je zaista lako razgovarati. Elokventan je, direktan u komunikaciji i nisu potrebna potpitanja da dobijete što tražite. Krenuli smo od debija u Ligi prvaka

“To je bio poseban trenutak. Uz nastup na SP-u, utakmice Lige prvaka su nešto posebno. Uživao sam u svakom trenutku i sve mi je to bilo nekako nestvarno. Pa prije tri mjeseca sam stigao u klub i sada igram u Ligi prvaka. Baš sam bio impresioniran. Nadam se da sam iskoristio povjerenje i da će ići na bolje”, priča nam Smolčić koji je po dolasku u Frankfurt odradio razgovor s trenerom i sportskim direktorom u kojem je jasno dao do znanja da se ne želi zadovoljavati klupom već da želi igrati i napredovati.

“Takav sam. Vjerujem u sebe, imam dovoljno samopouzdanja i želim igrati. Nisam od onih koji će reći: 'Evo, stigao sam do Bundeslige i dobrog ugovora i sada ću se prepustiti pa što bude'. Ma nema šanse. Želim svaki trening i svaku minutu iskoristiti da se nametnem”.

S tog razgovora je Smolčić izašao prepun dojmova. Trener i direktor su mu izložili pan prema kojem će početi sa skromnijom minutažom koja će se dizati tijekom sezone da bi sljedeću dočekao spreman za sve izazove koje nosi igranje u klubu ovakve razine.

“Vjerujem da ću imati svoju ulogu od sljedeće sezone, ali i priliku u ovoj da se pokažem. Sigurno će biti transfera na mojoj poziciji jer u klubu imaju strategiju. Konkurencija mi je velika, najvrjedniji igrač u klubu igra na mojoj poziciji. To je svojevrsni izazov koji objeručke prihvaćam. Spreman sam učiti, upijati iskustvo i u trenutku kada dobijem priliku iskoristiti povjerenje”.

Prvi dani u Frankfurtu bili su lakši s obzirom na to da je uz njega bio Kristijan Jakić. Zanimljivo, upravo je s Jakom igrao u stoperskom tandemu na utakmici protiv Kickersa u utorak…

“Ma Jakić je čudo. Gdje ga staviš, tu će se naći. Imamo dosta problema s ozljedama pa trener traži alternative. Jaka je na dobroj razini. Što se tiče pomoći, nemam riječi kojima bih opisao koliko znači mati nekog “svog”. Nije bitan samo grad ili stadion, koliko osoba kojoj se možeš povjeriti, koji će ti prenijeti neko svoje iskustvo. I on je bio tu za mene. A nismo se znali ranije. Doduše, u istoj smo agenciji i igrali smo jedan protiv drugog u HNL-u, ali tek u Frankfurtu smo se upoznali. Ma znate koliko me ispunjava kada na terenu imam nekog do sebe kome mogu reći na hrvatskom nešto. Riješimo u komunikaciji sve na našem”, smije se Smolčić.

Komunikacija nije problem niti u svakodnevici. Priča nam da dođe u grad, kaže nešto na hrvatskom jeziku i odmah se pojavi netko tko bi pomogao. Dakle, sa životom u Njemačkoj nije imao problem. Pitamo ga što mu je bilo najteže…

“Definitivno brzina igre i tempo. Znao sam da je to razina više, pripremao se za to ali kada sam došao ovdje i osjetio loptu onda sam shvatio da je to druga dimenzija. Nemaš vremena na lopti. Svi idu 100 posto na treningu jer se bore za sebe. Grizu i to je velika razlika. Da ne pričam o kvaliteti. Evo, igrali smo protiv petoligaša i pobijedili 2:0. Da igram s Rijekom protiv nekog iz pete lige, rezultat bi bio dvoznamenkasti".

“OK, možda s Rijekom u kojoj ste vi igrali. Ova aktualna nije baš na toj razini”, spomenuli smo.

“Da. Moram priznati da sam iznenađen krizom Rijeke. Logično je bilo da će biti teško nadoknaditi odlazak igrača ali niti u snu nisam mogao zamisliti ovakav početak sezone. Rijeka je velik klub koji si nije smio takvo nešto dozvoliti”, jasno je poručio Smolčić koji se nije libio ići u detalje svojih razmišljanja o svojem bivšem klubu.

“U ozbiljnim sredinama moraš imati plan B ili C. Ako je Tomić otišao koncem svibnja, onda si morao brzo pronaći rješenje za trenera. A tu se jako puno kasnilo i izgubilo dragocjeno vrijeme. Pa potom je bila ta promjena trenera. Rijeka je od pojma za standard ispala neozbiljan klub. Trebalo se bolje reagirati. No, hajde. Dižu se pomalo, vratit će se brzo gdje pripadaju ali puno se vremena i bodova potrošili i borba za Europu će biti teška. A smatram da Rijeka u svakoj sezoni HNL-a mora osigurati Europu. Tu nema spora”.

Toliko o bivšoj momčadi u kojoj je Smolčić ostavio brata Ivana. Vratili smo se na Eintracht i neke ciljeve koje je ovaj branič stavio pred sebe.

“Cilj je igrati u klubu. Nametnuti se, opravdati povjerenje i iskoristiti svaku sekundu koju dobijem. S vremenom se izboriti da budem prva opcija i to je nešto čemu težim. Nisam došao da budem prolaznik jer ovo je velik klub koji je 5. u Bundesligi, igra Ligu prvaka a lani je osvojio Europa ligu. Dakle, što ima veće? Samo oni TOP svjetski klubovi. Prvi dojmovi su me oduševili, želim sada uhvatiti kontinuitet i odraditi tri sezone da klub bude zadovoljan, navijači ali i ja osobno”.

Logično, s napredovanjem u klupskom statusu, Smolčić će lako doći na radar reprezentacije.

“Pa sve je to povezano. Ako tu uspijem uhvatiti ritam, onda je jasno da ću biti bliže Vatrenima. U tom slučaju nije ništa nemoguće. Mlad sam, strpljiv i sve će se posložiti u životu kada za to stigne vrijeme. Siguran sam u to”, završio je Hrvoje Smolčić.



Tagovi

Hrvoje SmolčićEintracht FrankfurtBundesligaKristijan Jakić

Ostale Vijesti