Isaiah J. Downing/USA TODAY Sports
Isaiah J. Downing/USA TODAY Sports

Hrvatski vratar se nakon dvije godine vraća u Europu, pred potpisom je za drugi najtrofejniji poljski klub

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 14.01.22. | 10:18

Svojevremeno ga je Hoffenheim platio 500 tisuća eura, dok je sad i dalje u statusu slobodnog igrača.

Hrvatska nogometna reprezentacija ima nekoliko deficitarnih pozicija. I ptice na grani znaju da Vatrenima nedostaje pravi desni bek, dok je svojevrsni problem nedostatak tipičnog killera u vrhu napada. Kramarić se nikako ne uspijeva nametnuti kao prvi izbor na mjestu središnjeg napadača, Čolak je malo unutra pa malo van, dok je Bruno Petković sve samo netko tko garantira golove. S druge strane, iako Šime Vrsaljko posljednje vrijeme sve više igra za Atletico, a Josip Juranović je standardan prvotimac Celtica, pozicija desnog beka djeluje poprilično 'tanko'. U sredini vezne linije smo dobri, štoviše, sjajni, ali će se skorašnji odlazak najboljeg hrvatskog nogometaša svih vremena, Luke Modrića, definitivno osjetiti.

Kad je riječ o poziciji koja je prekapacitirana, u prvi plan iskače ona lijevog krila. Ivan Perišić, Mislav Oršić, Josip Brekalo, Ante Rebić… A ima ih još. Jednako tako, Zlatko Dalić sigurno ne gubi san oko vratara, jer tu je konkurencija i više nego zaoštrena te trojica vratara u ovom trenutku imaju legitimno pravo nadati se da će za manje od godinu dana biti prvi izbor na SP-u u Katru.

Naravno, riječ je o Livakoviću, Grbiću i Ivušiću, ali i mimo spomenutog trojca, Hrvatska ima jako dobre vratare. Od onih 'mlađih', tu su Nevistić, Šemper, Kotarski i Pandru, od onih 'iskusnijih' tu su Kalinić, Stipica (lani najbolji vratar Ekstraklase) i Kahlina, s tim da ni tu nije kraj budući da svakako ne treba zanemariti ni Slugu i Labrovića.

Zanimljivo, prema Transfermarktu, 11. vratara ima tržišnu vrijednost iznad milijun eura, dok su u top 20 dvojica koji su trenutno, ali ne zadugo, bez angažmana.

Javnosti puno zanimljiviji i poznatiji je Karlo Letica, 24-godišnjak koji je nedavno ostao bez angažmana u Cluju nakon što se u dva i pol mjeseca nije uspio nametnuti čak ni kao drugi vratar. Letica je svojevremeno bio fenomenalan na golu Hajduka, ali nije istim tempom nastavio kad je napustio HNL.

Drugi, javnosti manje poznat, ali zato ništa manje kvalitetan, je Marko Marić, 26-godišnjak rodom iz Beča koji je posljednje dvije sezone branio boje Houston Dynama. Marić je plod Rapidove škole nogometa, svojevremeno ga je Hoffenheim doveo za 500 tisuća eura, a iz njemačkog kluba odlazio je na brojne posudbe u klubove poput Lechije, Hannovera 96 i Lillestroma. U Dynamu je imao status prvog vratara, ali nakon dvije razočaravajuće sezone, iz kluba su odlučili da s njim neće potpisati novi ugovor.

Marić je tako od 1. siječnja 2022. godine u statusu slobodnog igrača, ali kako doznajemo, to bi se uskoro moglo promijeniti. Naime, on bi uskoro mogao postati novi član drugog najtrofejnijeg poljskog kluba, Wisle Krakow.

Klub je trenutno na 13. mjestu Ekstraklase sa samo pet bodova više od Warte koja je u zoni ispadanja. Na mjestu prvog vratara u prvom dijelu sezone izmjenjivali su se 19-godišnji Bieganski i 37-godišnji Kieszek, ali ni mladost ni iskustvo nije se pokazalo dobitnom kombinacijom po Adriana Gulu.

Iako je Marić blizu potpisa, valja istaknuti kako su za njegovim uslugama zainteresirani neki drugi europski klubovi iz Norveške i Austrije. 26-godišnjak bi tako mogao puk Krakowa, a u slučaju da potpiše, postat će sedmi Hrvat koji je nosio dres Wisle (T. Halilović, Arsenić, Kolar, Špičić, Brlek, Klarić).


Tagovi

Marko MarićWisla KrakowEkstraklasatransferiHouston DynamoSlovenska nogometna ligaMLS

Ostale Vijesti