Alex Nicodim/PIXSELL
Alex Nicodim/PIXSELL

Hrvatska se remijem oprostila od Eura, rumunjski vratar odigrao utakmicu za 10!

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 27.06.23. | 22:36

Puno bolju igru izabranici Dragana Skočića nisu uspjeli naplatiti te su se od Eura U21 oprostili utakmicom bez postignutog pogotka.

Zamjerili su se izabranici Dragana Skočića božici Fortuni. Drugog objašnjenja nema. Usprkos činjenici da su danas bili puno bolji takmac, Hrvatska U21 reprezentacija odigrala je tek 0-0 protiv Rumunja. Vratar Tarnovanu je briljirao, njegova je izvedba plivala po granici savršenstva te ga mladi Vatreni nikako nisu uspjeli matirati. U svakom slučaju, Hrvati su odigrali svoju najbolju utakmicu na ovom Euru te je prava nepravda što danas nisu uzeli sva tri boda na oproštaju od Eura U21.

Prvi udarac na utakmici isporučio je Dion Drena Beljo u 15. minuti, ali Tarnovanu je to lako ukrotio. Dotad je Hrvatska bila nešto bolja, ali nije to uspjela kaputalizirati. Urlici kapetana Franjića čuli su se vjerojatno i van stadiona te je baš on bio najbolji igrač Hrvatske u toj početnoj fazi utakmice.

Domaćin je odgovorio preko svojeg ponajboljeg igrača Munteanua četiri minute kasnije, ali Pandur, koji je u ovoj utakmici dobio prednost nad Kotarskim, takve pokušaje zaustavlja zatvorenih očiju.

Točno na polovici prvog poluvremena Rumunjska je imala priliku doći do vodstva, sjajno se u 16-erac Hrvatske zavukao Popescu, potom je uputio izvrstan udarac koji bi mnogim vratarim bio preveliki zalogaj, ali ne i Ivoru Panduru koji sjajnim refleksom brani njegov pokušaj.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Rumunji su u u tim trenucima bili nešto bolji, a nakon jedne nespretno izgubljene lopte Hodže u 24. minuti sa kojih 25 metara od gola Hrvatske je ponovno tukao Popescu, ali ishod je bio jednak onome otprije par minuta. Doduše, kod ovog drugog udarca nominalno drugi vratar mladih Vatrenih nije morao intervenirati, ali sukus svega je bio da pogotka nije bilo.

Bulatov udarac iz 30. minute, s kojih 18 metara iskosa, otišao je preko gola. Bila je to zona Oršić, Marokanci jako dobro znaju kako on iz te pozicije zna ‘zavrnuti’ loptu, ali njegov bivši suigrač se odlučio više na snagu nego preciznost pa tako rumunjska jedinica nije morala intervenirati.

Hrvatska je mogla, odnosno morala doći do pogotka u 38. minuti. Za hrvatski kontranapad najzaslužniji je Vidović koji se sjajnim potezom ostavio cijelu obranu Rumunja na krivoj nozi, Baturina je potom sjajno povukao loptu kroz sredinu, dobro tukao s 20-ak metara, ali je Tarnovanu obranio njegov pokušaj. Nastavio se napad, rumunjski vratar je onda prvo obranio pokušaj Belje, dok je na odbijenu loptu prvi naletio Vidović koji je dobro tukao iz teške pozicije, ali prvi pogodak mladih Vatrenih na ovom Euru zaustavila je greda.

Do kraja poluvremena većih prigoda nije bilo. Hrvatska je, za nijansu, bila bolja od svojeg današnjeg protivnika, s tim da su i ‘gosti’ imali pokoju priliku. U svakom slučaju, bilo je to najboljih 45 minuta Hrvatske na ovom Euru…

Skočić je u posljednjih 45 minuta na Euru U21 odlučio ući s Galešićem i Prširom koji su zamijenili kartonirane Franjića i Hodžu. A baš je Pršir u 47. minuti bio prvi koji je oprobao svoj udarac od igrača u crveno-bijelim kvadratićima, ali taj siloviti udarac je prvo izgubio na snazi nakon što je lopta dirala u bloku nekog od braniča Rumunjske, da bi onda Tarnovanu to lako neutralizirao.

Munteanu je silovito zaprijetio nakon točno sat vremena igre, ali pokušaj velikog rumunjskog talenta otišao je preko gola. Ista stvar, samo drugo pakovanje, dogodila se četiri minute kasnije, a glavni protagonist bio je Marko Bulat koji je dotad bio među boljim igračima na terenu. Nišanske mu sprave možda nisu bile naštimane, ali se nalazio u prilikama što valja pohvaliti.

Zanimljivo je bilo kako je od 67. minute Gorica, koja prošle sezone jedva spasila od ispadanja u 1. NL, imala tri svoja predstavnika – Krizmanića, Pršira i (još malo) Fruka.

A da je udarac Frigana u 72. minuti bio malo precizniji, bio bi to gotovo pa sigurno pogodak prvenstva! S lijeve strane je loptu u 16-erac, na drugu stranu, ubacio Bulat, a Frigan je u letu pokušao bočnim škaricama savladati rumunjskog vratara. Njegov pokušaj je zapeo u bloku, ali let je bio zaista impresivan.

Baturina je u 80. minuti u sjajnu priliku gurnuo Frigana koji se malo iskosa našao u situaciji jedan na jedan. Napadač Rijeke odlučio se za potkopavanje, ali rumunjska jedinica istaknuo je kandidaturu za igrača utakmice s obranom… Zanimljivo, u istoj minuti je Hrvatska imala također sjajnu priliku kad je s lijeve strane izvrno na peterac loptu zavrnuo Krizmanić, ali njegov klupski kolega Pršir je u padu tukao preko gola.

Napadi Hrvatske postajali su sve učestaliji, najistureniji rumunjski igrač je najčešće stajao na svojih 35 metara, ali taj gusti i čvrsti dupli blok Hrvatska nije mogla probiti. Fruk je u 84. opasno tukao nakon još jednog sjajnog podvaljivanja Baturine, ali krajnjim naporima je rumunjska obrana zaustavila njegov pokušaj.

Do kraja utakmice vidjeli smo još dvije sjajne prigode Frigana i Šege, ali i maestralne intervencije rumunjske jedinice koji je oduševio na oproštaju ovih dvaju reprezentacija od Eura U21.

Hrvatska se tako, baš kao i prije četiri godine, od Eura U21 oprostila s jednim osvojenim bodom. Danas su bili bliži pobjedi, ali kad te neće, onda te neće…

U21 Hrvatska - U21 Rumunjska 0-0

Stadion: Steaua, Gledatelja: 7.816

Glavni sudac: João Pinheiro, pomoćnici: Bruno Jesus i Luciano Maia, četvrti sudac: Allard Lindhou.

Žuti kartoni: Popescu (Rumunjska), Hodža, Sigur, Franjić, Baturina, Perković (Hrvatska)

Hrvatska (4-2-3-1): Pandur - Sigur, Franjić (46. Galešić), Perković, Krizmanić - Hodža (46. Pršir), Bulat (79. Palaversa) - Frigan, Baturina, Vidović (68. Šego) - Beljo (68. Fruk)

Rumunjska (4-3-3): Tarnovanu - Pantea, Racovitan, Dican, Ticu - Albu, Munteanu (74. Mazilu), Lixandru - Isfan, Marković (46. Birgilea), Popescu (60. Petrila)



Tagovi

EUROEuro U21Hrvatska U21U21 Euro 2023

Ostale Vijesti