Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Hrvatska dobila najteži ždrijeb u dodatnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 25.01.24. | 13:36

Prva utakmica igra se 8. travnja u Poljskoj, a uzvrat 17. travnja u Hrvatskoj.

Hrvatska futsal reprezentacija saznala je suparnika u dodatnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo koje će se u rujnu i listopadu ove godine održati u azijskoj državi Uzbekistanu. Od tri potencijalna protivnika - Poljske, Nizozemske i Finske - Hrvatska je dobila nominalno najtežeg, reprezentaciju Poljske.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Prva utakmica playoffa igra se 8. travnja u Poljskoj, a uzvrat 17. travnja u Hrvatskoj. Grad domaćin još nije poznat, no špekulira se kako bi domaćinstvo trebao dobiti Grad Zagreb, odnosno kultni Dom Dražena Petrovića.

U drugom paru kvalifikacija susrest će se Nizozemska i Finska.

Reprezentacija Poljske je tešku kvalifikacijsku skupinu s Ukrajinom, Srbijom i Belgijom završila na drugom mjestu s dva boda manje od Ukrajine. Krenulo je loše, na domaćem parketu Poljaci su izgubili od Srbije 2-1, no potom su u Mađarskoj priredili mini-iznenađenje i svladali nominalnog domaćina Ukrajincu s 3-2. Poljaci su se vrlo lagano obračunali s Belgijcima, u dvije utakmice zabili su im 10 pogodaka, a ključna je bila pobjeda u Zrenjaninu u pretposljednjem kolu, kada su s 4-2 svladali Srbiju i izbacili Futsal Orlove iz konkurencije za Uzbekistan. U posljednjem kolu trebao im je bod na domaćem parketu protiv Ukrajine za direktni plasman u Uzbekistan, ali gosti su zahvaljujući sjajnom prvom dijelu (4-0) na kraju slavili s 5-3.

S Poljskom smo se susreli i na posljednjem Euru. Hrvatska je slavila s 3-1 na otvaranju turnira, ali na kraju nismo uspjeli proći grupu, izgubivši od Rusije i Slovačke. No, Poljaci su i tada pokazali kvalitetu. Riječ je o reprezentaciji čiji reprezentativci igraju pretežito za dva najjača poljska kluba, Constract Lubawu i Rekord Bielsko-Bialu. Lubawu smo dobro upoznali ove sezone, budući da je poljski prvak u Glavnoj rundi Lige prvaka završio prvi, ispred našeg prvaka Futsal Dinama, a u Elitnoj rundi pobijedio je hrvatskog viceprvaka Olmissum i prilično namučio prvaka Europe Palmu Futsal koja je na kraju ipak osvojila grupu i izborila Final Four. Lubawa u reprezentaciju daje pet reprezentativaca...

Poljaci tradicionalno imaju jaku reprezentaciju, iako su kroz svoju povijest sudjelovali na jednom Svjetskom prvenstvu (drugom ikada, odigranom 1992. u Hong Kongu), a u tri nastupa na Euru upisali su tek dva remija i šest poraza.

Nakon što se odigra 13. kolo HMNL-a, hrvatski futsal reprezentativci okupit će se u ponedjeljak u Prelogu, a 3. i 6. veljače u Sloveniji će odigrati dvije pripremne utakmice protiv reprezentacije Slovenije koja nije izborila plasman na Svjetsko prvenstvo, niti u dodatne kvalifikacije.

No, susjedna reprezentacija je u rangu Poljske i bit će odličan test za izabranike Marinka Mavrovića koji dvomeč s Poljacima ipak dočekuju kao blagi favoriti...

Plasman na Svjetsko prvenstvo za sada su, osim domaćina Uzbekistana, izborile Portugal, Španjolska, Francuska, Ukrajina i Kazahstan kao predstavnici UEFA-e te prvak Oceanije Novi Zeland. Na Futsal Mundijalu sudjelovat će ukupno 24 reprezentacije, od čega sedam iz Europe.

Hrvatska lovi svoj drugi plasman na Svjetsko prvenstvo, prvi nakon Gvatemale 2000.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Futsalfutsalsvjetsko prvenstvo u futsaluSvjetsko prvenstvo u futsalu 2024Hrvatska futsal reprezentacija

Ostale Vijesti