Hrvati i HNL-ovci u Kini: Kineska superzvijezda, najbolji strijelci HNL-a i HNL ikone (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 6min | sri. 28.02.18. | 11:25

Bilo ih je zaista puno.

Frank Ohandza Zoa prešao je prije nekoliko dana iz Hajduka u Kinu za 1,8 milijuna eura, što je solidan novac za prilično kvalitetnog, ali ipak ozljedama sklonog napadača. Dakako, Ohandza nije prvi igrač koji je iz HNL-a prešao u Kinu, posljednjih godina bio ih je priličan broj, kao i Hrvata koji su preko drugih liga završavali u obećanoj zemlji za igrače koji žele riješiti egzistenciju.

Stoga, odlučili smo se napraviti idealnu postavu Hrvata ili HNL-ovca koji su igrali u Kini. U obzir su uzeti hrvatski nogometaši koji su preko nekog hrvatskog ili inozemnog kluba završili u Kini, te stranci koji su izravno iz HNL-a prešli u najmnogoljudniju zemlju svijeta.

Pa, krenimo…

Zanimljivo, nismo uspjeli pronaći niti jednog hrvatskog golmana koji brani u Kini ili golmana koji je iz HNL-a prešao na Daleki istok, stoga smo poziciju među vratnicama ostavili praznom. Trener ove imaginarne postava će morati zamoliti nekog Kineza da im stane među vratnice…

U obrani se nalaze Mate Maleš, Goran Milović i Stipe Lapić. Doduše, Maleš još uvijek nije potpisao s Dalianom, u Kini je i čeka dogovor, to tako često zna biti s Kinezima, no nadamo se da ga uvrštavanjem u ovu postavu nećemo ureknuti i da će bivši igrač Hajduka, Dinama, Lokomotive i Rijeke ipak potpisati ugovor života.

Goran Milović prešao je prije dvije godine iz Hajduka u Dangdai, a ove zime vratio se u HNL, na polugodišnju posudbu u Osijek.

Treći branič je Stipe Lapić. Veliki Hajdukov talent s 18 godina prešao je u PSV iz kojeg je dvije godine kasnije stigao u Dinamo! Potom je prešao u Kuban iz Krasnodara pa se preko austrijskog Paschinga i moldavskog Zimbrua vratio u HNL, u Šibenik. Potom je godinu dana igrao za Slaven Belupo, pa je otišao malo u Južnu Koreju (Gangwon), da bi se vratio u Zagreb iz kojega je nakon pola godine otišao u kineski YB Baekdu Tigres iz kojeg je prešao u Chongqingu u kojem je i zaključio karijeru.

U veznoj liniji nalaze se dvije nogometne ikone. Prvi je, dakako, Darko Matić. Matić je još kao mladić iz bosanske Posavine otišao u Njemačku te je preko švicarskog Thuna stigao u Hrvatski Dragovoljac. Potom je prešao natrag u nižu njemačku ligu, zatim je igrao za HNK Orašac, da bi 2007. iz slovačkog Seneca stigao u Kinu.

I tamo je postao istinska nogometna superzvijezda. Igrao je za Zianjin Tedu, Bejing Guoan, s kojim je osvojio i naslov prvaka, te Changchun Yataiju. Naučio je mandarinski, u nekoliko je navrata bio proglašavan najboljim veznjakom lige, a uvršten je svojedobno i u idealnih 11 igrača koji igraju na azijskom kontinentu! Ukratko, Dario Matić je sigurno najpopularniji hrvatski nogometaš u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta.

Drugi ikonski veznjak u ovoj postavi je Josip Miladrović. Ova HNL ikona je prije odlaska u Kinu igrala za Osijek, Belišće, Međimurje, Cibaliju i Slaven Belupo, da bi u veljači 2012. prešao u kineski Sunray Cave u kojem je proveo svega pola godine. Potom se vratio u HNL, u Inter, zatim je igrao za Cibaliju da bi 2015. prešao u malezijski TFC II. U Maleziji je proveo gotovo godinu i pol, da bi se prije dvije godine vratio u treću ligu, Đakovo Croatiju u kojoj još uvijek igra.

Ispred njih se nalazi, dakako, omraženi Sammir. Naturalizirani Brazilac je iz Dinama 2014. prešao u Getafe u kojem se zadržao godinu dana te je otrčao za prvim velikim valom ekspanzije kineskog nogometa i za ogromnu lovu prešao u JS Suning. Kasnije je još igrao za HZ Greentown, uglavnom prilično neuspješno, pogotovo za novac koji je dobio, da bi se u pompozno najavljenom transferu vratio prošle zime u Dinamo. No, na Maksimiru se zadržao pola sezone, zaradio je gotovo 2 milijuna eura, zabio je jedan gol i na ljeto se vratio u Kinu u drugoligaški WH Zall koji ga je prevario i Sammir se sada iz Brazila s njima tuži preko FIFA-e.

Na desnoj strani nalazi se Fatos Beqiraj. Dvojba nam je bila bismo li na tu poziciju stavili njega ili Jeana Edvarda Kouassija, ali ta dvojba je trajala svega nekoliko sekundi budući da je kosovski Crnogorac 2012. osvojio titulu najboljeg strijelca 1.HNL i općenito je imao veći utjecaj u HNL-u od Kouassija, a popularni "Bekiraž" je zabio i Real Madridu u Ligi prvaka.

Bećiraj je 2014. iz Dinama prešao u Yatai, tamo se zadržao godinu dana da bi se brzo vratio u Dinamo, ali ne zagrebački nego onaj iz Minska. Da Beqiraj ne može bez Dinama dokazao je 2016. kada je prešao u treći Dinamo, ovaj puta u Moskvu, iz koje je ove zime prešao u belgijski Mechelen.

Lijevo je Ohandza koji je preko Kameruna, Tajlanda, Njemačke i Grčke 2014. stigao u Sesvete. Potom je 30. siječnja 2015. prešao u Golden Lions iz Gane, da bi tjedan dana kasnije, 6. veljače iste godine, prešao u Dinamo II. Vjerujemo kako se ovdje nije radilo o pranju love, pogotovo jer je kasnije još jednom na tjedan dana poslan u Ganu da bi 2015. prešao u Hajduk.

Na Poljudu je imao velikih problema s ozljedama, ali je u nekoliko navrata dokazao kako se radi o klasnom igraču te je posljednji HNL-ovac koji je prešao u kinesku Super ligu.

Prvi od dvojice napadača u ovoj postavi je Leon Benko, još jedan bivši prvi topnik HNL-a. Benko se 2012. nakon bogate inozemne karijere vratio u HNL, točnije u Rijeku u kojoj je igrao odlično. Osvojio je već spomenutu titulu najboljeg strijelca, da bi u veljači 2014. prešao za više od milijun eura u kineski DL Aerbin.

Šteta, jer igrao je tada u odličnoj formi, bio je jedan od kandidata za odlazak na Mundial u Brazil, ali se odlučio za rješavanje egzistencije. No, u Kini je imao problema i za pola godine se vratio u Europu, u FK Sarajevo, a od ljeta 2016. igra za ljubljansku Olimpiju.

Uz njega se u špici napada nalazi najveća zvijezda na ovom popisu, Nikica Jelavić. Bivši hrvatski reprezentativac ostvario je zavidnu karijeru iako je u svojim počecima u Hajduku bio uvelike osporavan, djelomično iz zbog priča kako ga u prvu momčad Bijelih gura njegov istoimeni, i tada javnosti „popularniji“ stric.

Iz Hajduka je 2007. prešao u Belgiju u kojoj se nije posebno iskazao. Potom je prešao u austrijski Rapid u kojem se prvu sezonu mučio, da bi u drugoj eksplodirao i ostvario transfer u Glasgow Rangers. U Škotskoj je u dvije sezone zabio čak 36 golova te je prešao u Premiership. Tamo je igrao za Hull City, Everton i West Ham United. U jednoj od najjačih liga svijeta upisao je 114 nastupa i zabio respektabilnih 29 golova, prije nego li je prešao u Kinu.

Napomenimo kako bismo u špicu mogli uvrstiti i legendarnog Juricu Vučka koji je još 2007. iz Hajduka prešao u TJ Tedu u kojoj je igrao s Matićem. Vučko je u Kini i završio karijeru, upisavši sedam nastupa uz dva postignuta gola.

Također, u Kini je radilo dosta hrvatskih trenera. Najpoznatiji je Miroslav Ćiro Blažević koji je 2009. vodio Shanghai Shenhuu, no za trenera ove momčadi postavili smo njegovog „učenika“ Branka Ivankovića koji je 2010. sa Shandong Lunengom osvojio kinesku Super ligu.

(Foto: Pixsell)

 


Tagovi

SammirNikica JelavićFranck OhandzaLeon BenkoFatos BećirajGoran MilovićStipe LapićMate MalešBranko Ivanković

Ostale Vijesti