Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

HNL, Europa, pripreme... Dinamo već osam utakmica nije primio gol

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 14.01.24. | 08:40

Je li Sergej Jakirović pronašao konačno rješenje za najveći problem u prvom dijelu sezone?

"Najzadovoljniji sam, jer suparniku nismo ništa dopustili. Niti kad smo promijenili cijelu momčad, opet nam ništa nisu napravili", rekao je Dinamov trener Sergej Jakirović nakon pobjede nad Celjem (2-0). Nisu u istoj fazi priprema, Modrima je tom utakmicom baš završio onaj najvažniji dio priprema i sad slijedi konačna glazura do 23. siječnja i utakmice protiv Lokomotive na Kajzerici. S druge strane Celje, lider slovenskog prvenstva, tek je na početku priprema, odradili su Krznar, Mikić i suradnici prvih pet dana uoči dvoboja s Dinamom, tako da neke velebne zaključke ne treba vaditi. Kao ni inače nakon pripremnih utakmica, koje često znaju zavarati.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

No, ono što je rekao Jakirović u prvoj rečenici ipak pomalo postaje pravilo, a dovoljan je broj utakmica, koje se mogu uzeti kao 'prolazno vrijeme'. Dakle, sad već osam utakmica zaredom Dinamo nije primio pogodak! Krenulo je u Astani, u onoj dramatičnoj utakmici, gdje je domaćin u prvom dijelu imao kazneni udarac i nekoliko prilika, ali nije uspio zabiti, a na kraju su Modri slavili 2-0. Nastavilo se istim rezultatom u Koprivnici, a onda je slijedila ona večer protiv Rudeša, gdje su gosti u Maksimiru mogli nekoliko puta matirati Nevistića u prvih 45 minuta, Dinamo je preživio, a onda golom Kulenovića osvojio tri boda (1-0). Potom konačnih 3-0 u mreži Ballkanija, za prolaz u Europa te onaj prilikama siromašan derbi s Hajdukom (0-0) za kraj polusezone. Na pripremama, pak, tri utakmice i gol-razlika 10-0, protiv tri, jakosno različita, slovenska kluba: Rogaška (1-0), Triglav (7-0) i Celje (2-0). Osam bez primljenog pogotka, zadnji je bio onaj mladog Osječanina Antona Matkovića, 25.studenoga u Maksimiru, kad je Dinamo slavio 2-1.

Da, bilo je u tih osam utakmica i sreće za Dinamove vratare i njihovih velikih obrana, kao protiv Astane i Rudeša, kad je ispalo nevjerojatno da poneka lopta nije završila u mreži i lako se moglo dogoditi da od tog niza ne bude ništa. No, isto tako, u svim ostalim utakmica od ovih osam Dinamo suparnicima, kako je to rekao Jakirović nakon Celja, nije ništa dopustio. Niti u HNL-u, niti u Europi niti sad na pripremama. Jasno, otvarati šampanjac zbog pobjeda 's nulom' protiv tri slovenska kluba (Triglav je drugoligaš) na pripremama nema smisla, niti je to poanta priče, ali svakako je dobro za Dinamova trenera što protivnici nisu stvorili nijednu pravu priliku, niti je obrana napravila neku veliku grešku. Kad se sjetimo kako je Dinamo jesenas primao golove, nekad i tragikomično, kad uzmemo u obzir da su mrežu Dinamovih vratara tresle i Ponikve (4-1) u Kupu i Oriovac (3-1) u prijateljskoj utakmici, zapravo, zabijao je tko se sjetio, onda je ovaj niz od osam 'nula', definitivno, ohrabrujući.

Posljedica je to i načina na koji Dinamo igra ili želi igrati. Ističe se na ovim pripremama visoki presing, Modri napadaju suparnika već kod njegova šesnaesterca, kvalitetni su u tzv.reposjedu, ne dopuštaju da protivnik uopće dođe do opasne zove. Naravno, opet ponavljamo, ipak su to prijateljske, pripremne utakmice, s uglavnom slabijim momčadima, vidjet ćemo hoće li takav stil igre Dinamo uspjeti preslikati i u onim pravim, natjecateljskim utakmicama, što jest poanta pripremnih utakmica. Također, Jakirović je stabilizirao zadnju liniju i iz susreta u susret sve je bolje uigrava. Ristovski desno, stoperi Živković i Theophile (ili Perić), na lijevom boku će, kad se priključi, biti Ogiwara, zasad je to stabilni Mauro Perković. Koji može igrati i stopera. Ideja je, naravno, da se ta zadnja linija ne mijenja često kao jesenas, da se standardizira, dakako, ne bude li novih ozljeda. Puno prema nazad rade i krila, Kaneko i Hoxha, a primijetili smo i da je Baturina počeo mnogo više pridonositi defenzivi, vraća se preko centra, presijeca napade, oduzima lopte... Je li Sergej Jakirović pronašao konačno rješenje za najveći Dinamov problem u prvom dijelu sezone? Čini se da je na dobrom tragu.



Tagovi

Sergej JakirovićGNK DinamopripremeDanijel ZagoracIvan Nevistić

Ostale Vijesti