REUTERS/Russell Cheyne
REUTERS/Russell Cheyne

Hibsi na Rijeku bez najskupljeg igrača ali s navijačima!

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 05.08.21. | 08:01

Kapacitet stadiona za utakmicu s Rijekom je proširen na 5600 mjesta

Pomalo čudno je zvučala izjava Gorana Tomića koji je uoči Dinama rekao kako ne bi puno o Hibernianu, ali da je riječ o tipičnoj škotskoj momčadi. Naime, večerašnji protivnik Rijeke u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu (20.45, prijenos na HNTV) je sve samo ne “tipična škotska momčad”. No, bilo je jasno da je strateg Rijeke u fokusu imao Dinamo te da se Škotima pozabavio nakon vikenda u kojem je otkinuo bod na Maksimiru.


Hibernian dočekuje Rijeku u nekom dobrom momentu. Ostali su na okupu, nije otišao niti jedan igrač iako naši izvori govore kako će današnju utakmicu sigurno propustiti Josh Doig, lijevi bek koji je najskuplji igrač svlačionice Hiberniana. Naime, on je istaknut za prodaju (spominje se Leeds kao ozbiljan kandidati) i Škoti ne žele ništa propustiti slučaju. Uostalom, tih nekoliko milijuna eura značajno će utjecati na budžet Hiberniana s obzirom na to da trenutno njihovi godišnji troškovi iznose desetak milijuna.


Rekli bi, slično kao i Rijeka, ali… I dok naši klubovi stvaraju radi prodaje jer su im drugi izvori prihoda zanemarivi, Škoti nemaju tih problema. Njihov godišnji proračun puni se bez prodaje. Imaju desetak tisuća pretplatnika što je polovica kapaciteta. Prosjek na utakmicama im je 17, 18 tisuća gledatelja te uz sponzore nemaju problema dosegnuti razinu prihoda koja im omogućava stabilno poslovanje tijekom godine.

2.90 Hibernian 3.30 Rijeka 2.90

A tih desetak milijuna im je dovoljno da se smjesta odmah iza dva škotska velikana koji su i za njihove prilike s nekog drugog planeta. Naime, Celtic troši godišnje 100 milijuna eura, Rangers je na upola manjem budžetu.

Što se tiče same igre, Hibernian je poznat po tome što ne igra tipično škotski stil igre, bar ne iz njihova kuta gledanja. Oni su dominantni u igri i igraju brz nogomet. To je sve samo ne klasik da nabiješ loptu u zrak i nadaš se nečemu prema naprijed. Stalno su u visokom tempu, igraju visoki presing gotovo 90 minuta, otvaraju se iz zadnje linije, brzo prenose loptu najčešće na bokove odakle slijede centaršutevi.


Trener Jack Ross preferira dvije formacije. Tu je klasičnih 4-4-2 ili 4-2-3-1 koju je igrao protiv Motherwella na otvaranju sezone. U toj je utakmici Hibernian dobio 3-2. Dva puta su se vraćali, golove su primili iz zraka i ranjivi su u tom segmentu, ali ranjiv si za Škote koji žive od tog stila igre. Za ostale je pitanje koliko s takvim eventualnim pristupom možeš nanijeti štete.


U zaključku, Rijeka je svakako favorit u dvije utakmice. Imaju kvalitetu i iskustvo europskih natjecanja prošlih sezona ali svakako trebaju biti oprezni. Minus će im biti i odluka škotskih vlasti da prošire kapacitet na Easter Road stadionu. Naime, protiv Rijeke se očekivalo oko 2000 navijača ali u ponedjeljak je stigla obavijest kako će na stadion moći 5600 navijača… Još jedan faktor koji ide u prilog Hiberniana i njihovoj težnji da se dobro predstave u Europi. No, ako će Rijeka biti na razini onoga što smo vidjeli u Maksimiru, prolaz ne bi trebao biti upitan.



Tagovi

HibernianHNK Rijeka

Ostale Vijesti