Hrvoje Jelavić/Pixsell
Hrvoje Jelavić/Pixsell

Halo, Kazahstan: "Astana je svjesna da gubi naslov i neće se čuvati za derbi. Sve daje na Europu, ali ne vjerujem da će nauditi Dinamu"

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 19.09.23. | 11:03

Bernardo Matić, bivši stoper Šibenika, igra odlično u vodećem Ordabasyju, koji je pred osvajanjem naslova. Za Germanijak najavljuje utakmicu Dinama i Astane

Vruće je i dalje u Kazahstanu, temperature su oko 30 stupnjeva, ali nogometašima Astane, koji će u četvrtak u Zagrebu otvoriti Konferencijsku ligu, dosta je 'hladno'. Naime, šest bodova su u minusu na prvenstvenoj ljestvici, zaostaju za vodećim Ordabasyjem, pet utakmica prije kraja sezone. I naslov prvaka polako izmiče. A baš će u nedjelju, samo tri dana nakon utakmice s Dinamom, Josip Čondrić i Marin Tomasov gostovati kod Ordabasyja, to im je zadnja nada da još pokušaju 'spasiti prvenstvo'. Ima Hrvatska svojeg aduta i u Ordabasyju, tamo je važna karika Bernardo Matić, donedavno stoper Šibenika, koji je prije sedam-osam godina bio blizu dolaska u Dinamo. No, nije se dogodilo, nogometni put otišao je u drugom pravcu, sad je na pragu osvajanja prvenstva u Kazahstanu. A za Germanijak je približio situaciju u toj ligi te, naravno, situaciji u Astani uoči dvije važne utakmice ovog tjedna.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

No, krenimo prvo s Matićem osobno. Došao je u Ordabasy u veljači, pokazalo se, bila je to dobra odluka.

"Otišao sam i Šibenika kad smo još bili sigurni u ostanak, žao mi je što je klub na kraju ispao iz HNL-a, ali, očito je Gorica zaslužila ostanak. A što se tiče Kazahstana, doista se nemam na što požaliti, dobro mi je ovdje, zadovoljan sam kako je sve ispalo. Da, bila je dobra odluka doći u Ordabasy.", priča Matić, koji u svojem klubu igra standardno, a zabio je i dva pogotka.

"Zabio sam dva vrlo važna gola, oba za pobjedu, protiv Kizilžara i Kairata. Blizu smo osvajanju naslova, čeka nas ta utakmica s Astanom u nedjelju, vjerujem da ćemo se tada primaknuti još korak bliže tom cilju. Ordabasy nikad nije bio prvak, ovo bi mogla biti povijesna sezona, stadion nam je uvijek pun, prosjek je oko 18 tisuća po utakmici, a tribine primaju oko 22, 23 tisuće. Svi jedva čekamo tu utakmicu i vjerujemo da nam naslov neće izmaknuti."

Postoji li šansa da Astana onda u Zagrebu istrči s nekoliko pričuva, da trener Babajan odmori neke igrače za taj derbi i zadnju šansu za prvo mjesto.

"Mislim da ne, zapravo, siguran sam da Astana u Zagrebu neće kalkulirati. Njima je Europa ove godine glavni cilj, plasman u Konferencijsku ligu bio im je prioritet, sad žele i tamo nešto napraviti. Mi jesmo ove sezone kvalitetniji od Astane, ali treba reći da su oni neke utakmice u prvenstvu igrali s igračima s klupe, jer su se koncentrirali na Europu. I u tim nekim manjim utakmicama, mi smo napravili prednost i odlijepili se na ljestvici. Naravno, ne mislim da je Astana odustala od naslova, ali su tamo svjesni da ga gube i sve će karte baciti na Konferencijsku ligu. Zato se neće čuvati za derbi u nedjelju."

Dinamo i Astana igrali su već ove godine, prije dva mjeseca u kvalifikacijama Lige prvaka, Dinamo je u dvije utakmice pobijedio s ukupnih 6-0?

"Astana je, čini mi se, sad u boljoj formi nego tada, ali ne vjerujem da to može promijeniti konačan ishod i da može nauditi Dinamu u Maksimiru."

Ipak, Dinamo se promijenio, u odnosu na te utakmice nema Ivanušeca, Livakovića, Josipa Šutala?

"To je istina, Dinamu su otišli važni igrači, individualna kvaliteta više nije ista. Međutim, svejedno, Dinamo je bolji od Astane, Modri su doveli neke nove igrače, popunili su te odlaske i očekujem pobjedu Dinama, ništa drugo. Hoće li Dinamo opet zabiti tri, četiri, pet ili manje, to ne znam, ali u trijumf uopće ne sumnjam. Dakle, bez obzira na Astanine europske ambicije i bolju formu nego prije dva mjeseca, bilo bi za mene veliko iznenađenje da u Maksimiru izvuče bod ili tri."

Kako mu se, generalno, sviđa nogomet u Kazahstanu?

"Drugačiji je. Igra se više na preskakanje igre, čak i mi, koji smo vodeći, koji dominiramo, igramo na taj način. To je i do terena, nisu svi baš kvalitetni pa se treba adaptirati. Ali, dobro je, kažem, snašao sam se ovdje, nemam nikakvih zamjerki i bit ću presretan, ako sezona završi naslovom prvaka."

Igra Ordabasy i finale Kupa, u polufinalu je izbacio baš Astanu. A kakvi su Matićevi planovi nakon kraja sezone?

"Vidjet ćemo. Ugovor mi istječe na kraju sezone, razgovarat ćemo, ako će klub biti za produljenje ugovora, dogovorit ćemo se. Bilo bi lijepo igrati Ligu prvaka idućeg ljeta, ali, zasad još ne mogu reći što će biti. Idemo prvo završiti ovu sezonu sa stilom, a onda ćemo planirati", zaključio je Matić.



Tagovi

Bernardo MatićOrdabasyAstanaKonferencijska ligaGNK Dinamo

Ostale Vijesti