Matija Habljak/Pixsell
Matija Habljak/Pixsell

Hajduk si je 'pucao u nogu' i nije iskoristio Dinamovo potonuće. Sad su Modri favoriti, a derbi će usmjeriti HNL!

Vrijeme Čitanja: 6min | pon. 18.09.23. | 13:03

Nakon dva neočekivana poraza u dva kola, na Poljudu je sve više problema. Hajduk je svojim igrama vratio i Dinamo u život

Odjednom se sve promijenilo. Još do prije dva tjedna, uoči reprezentativne stanke, Hajduk je, u odnosu na Dinamo, bio uvjerljivi lider. Nisu 'Bijeli' brijirali igrom, digla ih je pobjeda u Maksimiru u prvom kolu, možda i zavarala. Jer, imao je tamo Bruno Petković meč-loptu za 2-0 i pobjedu, Dinamo je dominirao, ali propustio matirati velikog rivala. Hajduk je slavio golom Pukštasa, naravno se pobjedi u derbiju u Maksimiru ne gleda u zube, a iako izdanja Splićana nakon toga nisu bila uvjerljiva, rezultat je bio jasan. Pet pobjeda iz pet utakmica i čak osam bodova više od Dinama, koji ima utakmicu manje. S druge strane Modri su kliznuli u Pragu u Konferencijsku ligu, a onda do zadnjih 20-ak minuta u Osijeku gubili 2-0. Bez obzira što je Hajduk dan ranije neočekivano izgubio od Istre (0-1) na Poljudu, Dinamo je bio blizu potpunog potonuća.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

No, izvukli su Modri utakmicu u Osijeku, dvama kaznenim udarcima u završnici, koji su izazvali pretjeranu reakciju dijela javnosti, jer, pokazale su analize jedanaesterci su bili - čisti! Međutim, uzalud bi se Dinamo radovao da je Hajduk nastavio s pobjedama, skidati rekorde pobjedničkih nizova i doržavati prednost. U samo dva tjedna, situacija se potpuno izokrenula, Hajduk je nakon Istre pokleknuo i u Velikoj Gorici (2-1), opet u nadoknadi i sam sebi pucao u nogu. Dinamo je na samo minus dva, uz utakmicu manje, k tome su Modri u finišu prijelaznog roka dobili dvije velike injekcije, pravi vjetar u leđa. I sad, nakon tih preokreta, pespektiva na vrhu HNL-a izgleda potpuno drugačije. Dinamo je u pozitivnom, Hajduk u negativnom periodu, Modri su, opet, favoriti za naslov. Iako je, naravno, do kraja prvenstva još mnogo izazova. No, Hajduk, definitivno, nije iskoristio Dinamovo potonuće, kaos koji je mjesecima vladao u Maksimiru na svim razinama, odlazak ključnih igrača. Čekamo derbi na Poljudu 1.listopada, utakmicu koja neće odlučiti prvenstvo, ali bi ga mogla usmjeriti!

HAJDUKOV PLUS

BODOVNA PREDNOST

Ono što je još uvijek koliki-toliki adut Splićana jest tih plus dva na vrhu. I činjenica da se derbi ipak igra na Poljudu. Pobijedi li Hajduk Lokomotivu, što nakon ovakvog izdanja u Velikoj Gorici nije 'zicer', a Dinamo svlada Rudeš, Hajduk će i uoči derbija imati istu prednost. I onda bi se pobjedom u toj utakmici opet vratio na plus pet. Što matematički znači da bi i nakon zaostalih utakmica Bijeli i dalje bili u bodovnoj prednosti. Kao što je pobjeda u Maksimiru nosila Hajduk idućih nekoliko utakmica, tako bi i trijumf na Poljudu sigurno poništio loše igre i rezultate zadnjih tjedana i dao momčadi novu snagu i polet. Dakle, situacija u Splitu još je daleko od panične.

HAJDUKOVI MINUSI

LIVAJA U PADU

Marko Livaja zadnjih je godina apsolutni MVP HNL-a i igrač o kojemu je ovisila Hajdukova igra. A pokazalo se da ovisi još uvijek. Protiv Istre i Gorice Livaja je demonstrirao očiti pad forme, protiv Gorice čak i nemoć. I Hajduk je odmah bio slab, bezidejan. Imao je Livaja i ranije utakmica u kojima nije bio na svojoj razini, ali nikad to nije bio dulji niz slabih partija, već iznimka. Radi li se sad o duljem padu forme ili samo predahu, vidjet ćemo, no jasno je da bez pravog Livaje, teško može biti i pravog Hajduka.

IMA LI PROBLEMA U SVLAČIONICI?

Postoje li u Hajdukovoj svlačionici problemi, koji utječu na odnose i izvedbe momčadi? U nogometnim krugovima kruže priče o nekakvim trzavicama i razmiricama, za koje nema potvrde, ali čak i da to nije istina, u Velikoj Gorici vidjelo govor tijela mnogih igrača nije odisao zajedništvom. Livaja širi ruke, Krovinović raspravlja sa Sahitijem, a nakon utakmice najbolji Hajdukov igrač Zvonimir Šarlija simptomatično je izjavio da 'domaći igrači više osjećaju Hajduk od stranaca.' Što može biti nespretna izjava, ali je podložna različitim interpretacijama. Pa i nije trebalo dugo čekati da ona i počne tumačiti kao nedostatak zajedništva u kabini.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

RASPORED JE BIO SAVEZNIK, SAD JE NEPRIJATELJ

Nakon što je Hajduk startao pobjedama u dva derbija, protiv Dinama i Rijeke, uz spomenutu krizu u Maksimiru, a pogotovo nakon pet uzastopnih pobjeda, Bijeli su bili favoriti. Jer, Istra i Lokomotiva kući, Gorica u gostima, 'mirišalo' je na stopostotni učinak prije derbija. No, sad sve izgleda drugačije, jer, nakon Lokomotive, koja je poslovično neugodna na Poljudu, Hajduku slijede Dinamo, Rijeka na Rujevici i Osijek na Poljudu. Tri derbija zaredom, a pitanje je može li ovakav Hajduk iz njih izići neokrznut. Ponavljamo, derbi s Dinamom usmjerit će i Hajdukovu sezonu, ali i borbu za naslov u HNL-u.

DINAMOV MINUS

SLABIJA MOMČAD, IGRA NA DVA FRONTA, BORBE U KLUBU

Dinamo se izvukao iz prvog naleta krize, nakon smjene Igora Bišćana, poslije i ispadanja u Pragu, Modri su došli do zraka, stabilizirali se. Međutim, i dalje ta momčad slabija odlaskom Ivanušeca, Josipa Šutala i Livakovića i trener Jakirović još traži način kako pokrpati te odlaske. Od igrača koji su stigli ljetos, malo je njih u ozbiljnoj rotaciji. Dinamo je još uvijek ranjiv, iako je uvjerljivo slavio protiv Slavena, bilo je trenutaka u kojima momčad nije tako dobro izgledala, u kojima je suparnik mogao pomrstiti račune. Dinamo će teško dobijati utakmice u kojima nije na 100 posto, nema više s pola snage. A vidjet ćemo i kako će u nastavku na momčad utjecati dvorske borbe u klubu, koje bi uskoro mogle dobiti dramatičan nastavak. Isto tako, Dinamo igra na dva fronta, iako Jakirović ima ideju rotirati igrače u HNL-u i KL-u, ipak još nema dovoljno širok kadar da može stvoriti dvije jednako snažne momčadi.

DINAMOVI PLUSEVI

PETKOVIĆ VEĆ MJESECIMA U VELIKOJ FORMI

Bruno Petković velika je snaga i prevaga ovog Dinama. I ono što je najvažnije za Modre, već u kontinuitetu igra na visokoj razini, ta njegova top forma traje još od kraja prošle sezone. Ne pamtimo da je dosad imao tako dugačko razdoblje sjajnih partija. S Brunom se nikad ne zna, ali ako ovako nastavi, ako će i dalje biti u takvoj formi, onda Dinamo ima dimenziju više u borbi za naslov. I protiv Slavena je bio igrač odluke, asistent i strijelac, s takvim Petkovićem Jakirović može biti miran.

POVRATAK ADEMIJA KAO POGONSKO GORIVO

Nije tajna da ni u Dinamovoj svlačionici atmosfera donedavno nije bila idealna. Nije bilo podjela i sukoba, ali jest letargije, zasićenosti, malodušnosti. No, dolazak Sergeja Jakirovića donio je novu energiju i optimizam, a onda se vratio i Arijan Ademi. Nije fizički u ovom trenutku spreman dati maksimum i biti stari Ademi, ali, definitivno, on je pogonsko gorivo za ovu momčad. Svojim stavom, ponašanjem, kapetanskim gardom na terenu i u svlačionici. Nikad nećemo saznati, ali mnogi tvrde da Dinamo nikad ne bi potonuo ni u Ateni ni u Pragu da je Ademi tada bio na terenu. U svakom slučaju, veliko pojačanje, igrat će samo HNL, neće biti 'izrauban' ritmom četvrtak-nedjelja, a o njegovom autoritet i kod suparnika suvišno je pričati.

VELIKE UNUTARNJE REZERVE

Ima i Ivan Leko u Hajduku još igrača među unutarnjim rezervama, koji bi mogli biti važni u nastavku sezonu. Stigao je Trajkovski, Žaper još nije spreman, bit će, Dajaku sigurno može bolje, a i Sahitija smo naviknuli gledati u boljim izdanjima. O Krovinoviću da ne pričamo, a vratit će se i Pukštas, koji je, očito, vrlo bitan za Hajduk. No, Jakirovićeve unutarnje rezerve još su bogatije. Vidović je tek debitirao, njegov se uzlet tek očekuje, spomenuli smo Ademija, nadaju se u Maksimiru još većem Drmićevom doprinosu, za svaki slučaj tu je i Kulenović, vraća se nogometu Boško Šutalo i postaje sve ozbiljnija opcija. Čini se da je Dinamo prošao krizu uskog kadra, uzrokovanu lošim odlukama u prijelaznom roku, Jakirović će uskoro imati na raspolaganju puno više rješenja no što ih je imao dosad. A to može presuditi!






Tagovi

GNK DinamoHajdukHNLHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti