Matija Habljak/PIXSELL
Matija Habljak/PIXSELL

Gužva u modroj svlačionici: Čak 19 igrača ‘konkurira’ za odlazak iz Dinama

Vrijeme Čitanja: 8min | sri. 30.06.21. | 10:09

Damir Krznar još nema definirani kadar za iduću sezonu.

Početak Dinamove sezone je pred vratima. Za tjedan dana Dinamo će na Maksimiru ugostiti islandski Valur i krenuti u pohod na osmi plasman u Ligu prvaka.

Kao što smo jučer pisali, trener Dinama Damir Krznar u ovom trenutku raspolaže s 39 igrača. Ako toj brojci pridodamo već ranije ‘otpisane’ Marina Leovca, Marijana Čabraju, Ivu Pinta i Marka Leškovića te mladiće Tomislava Krizmanića, Edina Julardžiju i Robbiea Burtona, koji neće konkurirati za prvi sastav predstojeću jesen, brojka se penje na 46 igrača...

S druge strane, među tom 39-toricom nalaze se i imena juniora Ivana Šaranića, Jakova Antona Vasilja, Nike Jankovića, Martina Baturine i Nikole Čavline, igrača koji će konkurirati za prvu momčad, ali je ideja da i iduću sezonu provedu u drugoj momčadi kluba ili, pak, negdje na posudbi.

Damir Krznar je izjavio kako u sezonu želi ući s 29 do 30 igrača, ne računajući petoricu ‘juniora’. Prema tome, klub bi trebalo napustiti najmanje četiri do pet igrača.

Kojih? Idemo pogledati stanje po pozicijama...

VRATARI

Dinamo na golmanskoj poziciji u ovom trenutku ima petoricu čuvara mreže. Dominik Livaković je apsolutni broj jedan, drugo mjesto drži Danijel Zagorac, dok je njemu uz bok pojačanje iz Rijeke Ivan Nevistić. Tu su još Dinko Horkaš i mladi Nikola Čavlina.

Livaković će vjerojatno ovo ljeto napustiti klub. Radi se o jednom od najperspektivnijih čuvara mreže u Europi, iza njega je jako dobar Euro, a već nekoliko europskih klubova iskazalo je interes za usluge 26-godišnjeg Zadranina. Problem predstavlja njegova cijena, 10-15 milijuna eura je cifra koju mali broj klubova može izdvojiti za vratara, a oni klubovi koji mogu, u pravilu već imaju rješenje na njegovoj poziciji. U Maksimiru svakako osluškuju vijesti s relacije Milan-Juventus i o potencijalnom transferu Gianluigija Donnarumme.

Ako Livaković ode, Zagorac i Nevistić će se boriti za ‘jedinicu’, Čavlina će biti treći vratar, a Dinko Horkaš će na novu posudbu. Ako Livaković ostane, na posudbu će i Nevistić.

Dominik Livaković – vjerojatni odlazak

Danijel Zagorac – ostanak

Ivan Nevistić – posudba ako ostane Livaković

Dinko Horkaš – vjerojatna posudba

Nikola Čavlina – Dinamo II

DESNI BEKOVI

Dinamo u ovom trenutku ima tri vrlo dobra desna beka, od kojih je svaki od njih među najboljima na svojoj poziciji u ligi. ‘Pole position’ u ovom trenutku ima Stefan Ristovski, na drugom mjestu je Petar Stojanović, a na trećem Sadegh Moharrami koji je je bio prvotimac, a sada je rekonvalescent i tek treba uhvatiti formu nakon teške ozljede.

S obzirom na kvalitetu ovog trojica, dojam je da Dinamo ima jednog kvalitetnog beka previše. Jer, ako će Moharrami i Stojanović dijeliti minutažu u utakmicama u kojima će Krznar odmarati Ristovskog, a obojica sigurno vjeruju da imaju mjesta u startnih 11, Dinamov trener bi mogao imati dva nezadovoljna igrača u svlačionici.

Uz to, kao napeta puška u drugoj momčadi Dinama svoju priliku čeka mladi Englez Dennis Gyamfi te Tin Hrvoj koji je poslan na posudbu u Dragovoljac. Ivo Pinto je još ranije otpisan.

Stefan Ristovski – ostaje

Petar Stojanović – mogući odlazak

Sadegh Moharrami – mogući odlazak

Ivo Pinto - odlazi

LIJEVI BEKOVI

Ovdje je situacija prilično jednostavnija. Damir Krznar u ovom trenutku računa na dva lijeva beka. Francois Moubandje je trenutno broj jedan, a Daniel Štefulj broj dva. Na Marina Leovca i Marijana Čabraju, kao što smo napisali, Krznar u ovom trenutku ne računa.

No, prijelazni rok traje do kraja kolovoza. Krznar će imati dovoljno vremena da do tada provjeri bekovski dvojac, po potrebi dovede pojačanje, ili možda reaktivira Čabraju ili Leovca.

Francois Moubandije – ostaje

Daniel Štefulj – ostaje

Marin Leovac – odlazi

Marijan Čabraja – odlazi

STOPERI

Kevin Theophile Catherine i Rasmus Lauritsen u ovom trenutku su prvi stoperski par, a odmah do njih je Dino Perić. Ovaj trojac bi gotovo sigurno trebao ostati u klubu. Makro Lešković sigurno neće biti član Plavih iduće sezone, a na izlaznim vratima su Stefan Milić i Josip Šutalo. Da li će biti posudba ili izlazni transfer, u ovom trenutku nije toliko bitno.

Me]utim, Damir Krznar u prošloj polusezoni znao je prakticirati igru s tri braniča, a to je isprobavao i na nedavno završenim pripremama. Ako će mu to biti ‘opcija B’ u predstojećoj sezoni, Dinamo će svakako morati zadržati jednoga od dvojica Milić-Šutalo, a vjerojatno se i pojačati na ovoj poziciji. Spominjao se Filip Benković, no taj transfer u ovom trenutku nije toliko izgledan...

Kevin Theophile Catherine – ostaje

Rasmus Lauritsen – ostaje

Dino Perić – ostaje

Stefan Milić – mogući odlazak

Josip Šutalo – mogući odlazak

Marko Lešković - odlazi

DEFENZIVNI I CENTRALNI VEZNJACI

Tek sada dolazimo do prave gužve. Dinamo u sredini veze ima čitav sijaset kvalitetnih igrača, a mjesta u udarnih 11 ima za dvojicu, možda trojicu. Kapetan Arijan Ademi je zacementiran u udarnih 11, osim ako ne napusti klub što u ovom trenutku, ipak, nije izgledna opcija. Kristijan Jakić ulazi kao opcija broj dva, iako mu je mjesto ozbiljno ‘ugrozio’ Josip Mišić iza kojega je odlična polusezona, a bio je i jedan od najboljih igrača na pripremama.

Bartol Franjić izrasta u ozbiljnog igrača, iznimno talentirani Marko Bulat sigurno nije doveden da grije klubu, a u klub se vratio i Amer Gojak iza kojega su dvije sjajne euro-sezone u Dinamu i koji sigurno ima mjesta u udarnih 11, iako je BiH reprezentativac najizgledniji ‘kandidat’ za prodaju. Mladi Martin Baturina dokazao se talentom i igrama na pripremama, no teško će se izboriti za mjesto u ovakvoj konkurenciji, barem ne u ovoj polusezoni. Robbie Burton je već ranije otpisan.

Arijan Ademi – ostaje

Kristijan Jakić – ostaje

Josip Mišić – ostaje

Bartol Franjić – vjerojatno ostaje

Marko Bulat – ostaje

Amer Gojak – vjerojatno odlazi

Martin Baturina – Dinamo II

Robbie Burton – vjerojatna posudba ili transfer

Tomislav Krizmanić - vjerojatna posudba ili transfer

OFENZIVNI VEZNJACI

Ovdje nije puno manja konkurencija. Prva imena kluba na ovoj poziciji su Lovro Majer i Luka Ivanušec. Za Majera se već neko vrijeme špekulira da je na pragu odlaska iz kluba, a sjajni nastup Ivanušeca na Euru, posebno u dvoboju protiv Češke, podignuo mu je dionice i sigurno skrenuo fokus većih klubova na njega. Ipak, dojam je da Ivanušec, koji je kasnije došao u Dinamo od Majera, ima veće šanse za ostankom i da bi upravo on trebao biti ‘taj’ koji će naslijediti Majera na poziciji ‘desetke’ na kojoj je prije njega tamo igrao Dani Olmo. U slučaju da obojica ostanu, jedan od njih će na krilo (o tome kasnije) ili će Krznar morati maknuti jednoga iz sredine veznoga reda, a tamo je, već smo pisali, prilična gužva...

Marko Tolić čeka na priliku kao zapeta puška i on bi trebao ostati u klubu. Na ovoj poziciji igra i mladi Niko Janković, novi ‘veliki projekt’ kluba iz Maksimirske 128, iako se nedavno špekuliralo da bi Jankovića mogla dovesti Rijeka.

Istu poziciju mogu adekvatno pokriti i Gavranović, Gojak, Atiemwen, Ademi, Bulat, Baturina te još jedan mladi supertalent, Ivan Šaranić.

Lovro Majer – mogući odlazak

Luka Ivanušec – vjerojatno ostaje

Marko Tolić – ostaje

Niko Janković – Dinamo II, mogući odlazak

Edin Julardžija - vjerojatna posudba ili transfer

KRILA

Evo još jedna pozicija u klubu na kojoj je prilična gužva. Srećom po krilne igrače, Damir Krznar igra s dvojicom od njih tako da neće trebati baš svi napustiti klub. Nesreća za krilne igrače bit će ako ostanu Majer i Ivanušec, jer to znači da je jedno od ta dva mjesta rezervirano za jednog od reprezentativaca.

A drugo je, naravno, zagarantirano za Mislava Oršića. Osim ako ga izvanserijska partija protiv Španjolske ne lansira u neki od klubova Liga petice. No, Oršić je u nekoliko navrata iskazao svoju ljubav prema klubu, jasno je dao do znanja da uživa u Zagrebu te se nakon odmora veseli nastavku borbe za trofeje s plavima.

Od preostalih igrača u nekakvoj prednosti su Dario Špikić, koji je tek stigao u klub i odradio je dobre pripreme te Lirim Kastrati koji je veliki dio prošle sezone proveo kao član Dinamovih udarnih 11. Mario Ćuže se iskazao na pripremama, odlično je igrao u Rusiji, prije toga u Istri i dojam je kako je ovaj Metkovac zaslužio priliku u prvoj momčadi Dinama. Osim toga, Ćuže može igrati i klasičnog napadača.

Luka Menalo se također pokazao dobrim u Rijeci i na pripremama. U Dianamo je stigao prije tri godine, ali još nije dobio pravu šansu. Iyayi Atiemwen je također u klubu ‘godinama’, od siječnja 2019. Radi se o dobrom igraču koji može igrati na sve tri ofenzivne pozicije u veznom redu, no dojam je da ga je Zoran Mamić više ‘gotivio’ od Damira Krznara.

Spomenimo na krilima i mlade Ivana Šaranića i Jakova Antona Vasilja koji će također puhati za vratom Dinamovim prvotimcima.

Ako ništa, odlaskom Izeta Hajrovića u Aris Krznar ovdje ima jednu brigu manje...

Mislav Oršić – vjerojatno ostaje

Lirim Kastrati – vjerojatno ostaje

Dario Špikić – ostaje

Mario Ćuže – mogući odlazak

Luka Menalo – mogući odlazak

Iyayi Atiemwen – vjerojatni odlazak

Ivan Šaranić – Dinamo II

Jakov Anton Vasilj – Dinamo II

NAPAD

Za kraj prava poslastica. Dinamov napad. Mario Gavranović je u četvrtfinalu Eura. Bruno Petković je nedavno ispao u osmini finala. Dinamo u špici ima dva izvanserijska napadača, pogotovo kada je riječ o 1.HNL, i za očekivati je odlazak jednoga od njih. ‘Prvi pick’ je dakako Petković za kojeg su se već ranije raspitivali brojni europski klubovi. No, Petković već ima 26 godina, ugovor s Dinamom do 2024., a Modri će ga teško pustiti za manje od 10 milijuna eura. Vrijedi li reprezentativni napadač toliki novac? Mi mislimo da da, a vidjet ćemo misle li tako i inozemni klubovi...

Ako Dinamo proda Petkovića, Gavranović je sigurna ‘jedinica’ u napadu. Klub je vratio Duju Čopa koji je zabio svega tri gola u zadnje tri sezone, no zbog svojih starih zasluga i igračkog renomea bi trebao biti ispred Sandra Kulenovića koji je na izlaznim vratima. Iako su iza mladog reprezentativca solidne dionice u Rijeci i na pripremama, njegova budućnost u Maksimiru se ne čini najsvjetlijom.

A još manje šanse za ostankom ima Komnen Andrić, koji je, čini se, svoju šansu za ostankom propustio u prvoj pripremnoj utakmici protiv Mure kada je promašio veliki ‘zicer’.

Dinamo u pravilu igra s jednim napadačem, a stalno se ‘šuška’ o imenima koja bi mogla stići u Maksimirsku 128 na toj poziciji. Recimo, ponovno se aktiviralo ime Denija Jurića. Tako da bi odlazaka na ovoj poziciji svakako trebalo biti...

Bruno Petković – vjerojatno odlazi

Mario Gavranović – vjerojatno ostaje

Duje Čop – ostaje

Sandro Kulenović – vjerojatno odlazi

Komnen Andrić – vjerojatno odlazi

Za kraj, složili smo i ‘idealnu’ postavu igrača koji bi mogli napustiti klub ovoga ljeta te smo pridodali i rezerve...



Tagovi

Dinamo ZagrebDamir Krznar

Ostale Vijesti