Igor Kralj/PIXSELL
Igor Kralj/PIXSELL

Mišković radi ogroman posao: Jedan od najvećih talenata Dinama seli na Rujevicu?

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 26.05.21. | 09:04

Predsjednik Rijeke lukavo je ove zime 'zakapario' dva igrača Dinama, a svi znaju kako je Rijeka u prošlosti skoro pa uvijek bolje prolazila u takvim poslovima.

Damir Mišković zna da pred njegovom momčadi nije najljepši period otkako je on stigao u klub. Rijeka je ovu sezonu okončala na trećem mjestu 1. HNL, igrala se grupna faza Europske lige, a manjim posrtajem smatra se ispadanje u polufinalu Kupa, natjecanja koji već godinama slovi kao ono u kojem je Rijeka jedan od glavnih favorita.

Svlačionica Rijeke uskoro bi mogla postati poprilično prazna, a da se kao za slamku spasa ne bi trebalo posezati za nekim neprovjerenim rješenjima, Mišković i Mance odlučili su reagirati – odmah!

Voljeli ga ili ne, predsjednik Rijeke očito zna što radi. S Dinamom ima dobre odnose, ali nije baš Rijeka ta koja bi u svim poslovima lošije prolazila. Naprotiv, sjetimo li se samo Andrija Kramarića ili pak klupske ikone Franka Andrijaševića, Rijeka je znala poprilično 'opljačkati' svoje rivale iz Zagreba.

To bi se moglo ponoviti i ovog ljeta…

Naime, kako donose Sportske novosti, Riječani u svoje redove žele dovesti Niku Jankovića. On bi trebao biti jedan od dva igrača koji još moraju doći u Rijeku iz Maksimirske 128 nakon što su dogovoreni transferi Daniela Štefulja i Ivana Nevistića. Prvi, Roko Jurišić, nije se baš pokazao, a budući da Dinamo dobiva dva provjerena imena, Miškovićevi apetiti su, i to potpuno opravdano, porasli.

Janković igra na mjestu ofenzivnog veznjaka. Jedan je od onih igrača koje nazivamo 'plemenitima', jer da bi se prepoznala njegova kvaliteta i talent, uistinu nije potrebno biti neki veliki stručnjak. Ove zime zamalo je završio na posudbi u Slaven Belupu, čak je i stigao u Koprivnicu, ali nakon što se brzo ozlijedio, Stipić mu je dao zeleno svijetlo da se vrati u Zagreb.

Da nema Šarinića, kojeg već sad prate ponajveći klubovi svijeta, na Jankovića bi se polako gledalo kao nasljednika Lovre Majera. No, zasad je u sjeni, ali njegova kvaliteta će kad – tad isplivati.

Razumljivo je što i sam igrač nema ništa protiv odlaska na Rujevicu. Uostalom, vide kako su tamo prolazili drugi igrači Dinama koji su se odlučili na isti potez. Istina, još je 'zelen', ali nitko od njega ni ne očekuje da preko noći postane nasljednik Franka Andrijaševića. No, s vremenom, tko zna…

Kako doznaje Germanijak, treći igrač u paketu iz Maksimirske 128 trebao bi biti Josip Šutalo. Da nije prethodno dogovoren dolazak Nediljka Labrovića, nema sumnje da bi se pričalo i o Dinki Horkašu, ali kako doznajemo iz krugova bliskih klubu, Manceov 'prvi izbor' ipak bi bio Ivan Filipović iz Slaven Belupa. No, sve je to sad nebitno nakon što je osiguran potpis iznimno talentiranog vratara iz Sinja koji je svoje ime izgradio na Šubićevcu.

Šutalo je također odradio dobru sezonu u dresu Istre 1961. U finalu Kupa zabio je nespretan autogol, ali da ima potencijala – to je svima jasno.

Rijeka je možda 'slabije prošla' kad je kao zamjenu za Štefulja dobila Jurišića, ali Mišković to misli itekako naplatiti. Uostalom, ima i puno pravo za to.

Janković je sa samo 12 godina prvi put otišao iz Dinama , ali su ga nakon tri godine Modri ipak uspjeli vratiti iz Stuttgarta. Bio je to dobar potez, bio je standardan u svim mlađim kategorijama kluba, aktualni je U-19 reprezentativac, a već sad ima tržišnu vrijednost od 600 tisuća eura.

Ove sezone skupio je 20 nastupa (četiri pogotka, jedna asistencija) za drugu momčad Dinama u 2. HNL, a osim toga ima i tri prvoligaška nastupa (jedan za Dinamo, dva za Slaven Belupo). Da je njegov talent prepoznat u Dinamu vidjelo se i sredinom studenog prošle godne kad je potpisao novi ugovor s klubom do siječnja 2026. godine. Ipak, njega vjerojatno neće odraditi do kraja…

Kako doznajemo, u slučaju da se transfer realizira, a sve ide u tom smjeru, Dinamo će nastojati u ugovor ugraditi opciju prema kojoj će moći Jankovića vratiti na Maksimir u slučaju da za njega ponude ranije dogovoren fiksan iznos. Iako to na taj način nije komunicirano prethodnih godina, na isti način je Brozović prvo otišao u Lokomotivu, a zatim se i vratio u Dinamo.

Za kraj, ovaj posao bio bi win – win – win za sve tri strane. Rijeka bi dobila talentiranog igrača na mjesto koje je jako važno u svakoj momčadi, a Dinamo bi se riješio opravdano nezadovoljnog igrača koji očekuje puno veću minutažu u prvoj momčadi, a sad ju neće dobiti.

Ljeto nije ni počelo, prijelazni rok nije ni otvoren, a već je sad zanimljivo kao da su posljednji dani…


Tagovi

Damir MiškovićHNK RijekaRijekaNiko JankovićDinamo ZagrebDinamo IInogometni transferitransferiHNL

Ostale Vijesti