NK Istra
NK Istra

Gonzalo Garcia za Marcu: "Dinamo je u Hrvatskoj korak ispred svih, a HNL je sličan urugvajskoj ligi. Nema uvjeta, ali ima talenata"

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 07.06.23. | 13:10

Dosadašnji trener Puljana otkrio je u razgovoru za španjolski list svoja razmišljanja o hrvatskom nogometu

Trener NK Istre 1961 Gonzalo Garcia, održao je oproštajnu presicu, a na odlasku iz HNL-a dao je i intervju a španjolsku Marcu. U svojoj je karijeri prošao akademiju Real Madrida za vrijeme dok je bio igrač, a u intervjuu je usporedio i hrvatsku i urugvajsku nogometnu ligu.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Kako ste proživjeli ovu sezonu? Što je bilo ključno za promjenu kroz koju je tim prošao?

"Prošlu godinu smo završili na dobroj razini, ali nismo imali sreće u nekim utakmicama, imali smo manju zrelost. Ove godine, nakon duljeg rada s igračima, već smo sve asimilirali i bilo je lakše. Zadržali smo čvrstu jezgru, nekoliko prošlogodišnjih igrača su bili starteri ove sezone. Na početku je bilo malo teško zbog nestabilnosti i kašnjenja nekih igrača, ali onda smo krenuli uzlaznom linijom koja traje sve do kraj tečaja. Da stvari budu jasne, malo sreće i samopouzdanja natjerali su nas da se natječemo sa svima", rekao je Garcia.

Pretpostavljamo da vas je to što ste ostali na tri boda od Europe naljutilo, je li cilj sljedeće sezone doći do tog četvrtog mjesta?

"Da, bili smo ljutiti jer smo dolazili uzlaznom linijom, a neki suparnici nisu. Na riječkom terenu su nam izjednačili u 99. minuti nakon što smo 70 minuta igrali s deset igrača, a da smo dobili tu utakmicu, ušli bi u Europu. No to nije cilj, imamo najniži proračun i klub mora puno rasti kako bi se natjecao s vodeće četiri momčadi. Ima još puno koraka koje treba napraviti. Sljedeće sezone cilj će biti isto, trajnost u ligi."

Ligu su započeli kao zadnji, a onda su ostali dugo četvrti, kako ste vodili momčad u ta dva vrlo različita trenutka?

"Ja osobno s istom idejom i istim mirom. Znali smo što želimo, ali očito na početku sezone, kad nam je nedostajalo igrača, bili smo kažnjeni, natjecali smo se, ali nismo bili blizu. Neki igrači su se vratili, a mi smo nastavili s istom idejom. U početku su ljudi bili nervozni, ali mi smo odradili posao ni na kraju sezone smo se našli u nepoznatoj sitauciji. Bilo je malo intenziteta, ali zadržali smo ideju i moglo bi zvučati kao 'glupost', ali saznanje da možete dobiti nešto što cijeli grad čeka stvara dodatnu tjeskobu. Igrači su barem zadržali svoju samouvjerenost."

Kako teče adaptacija stranog igrača na hrvatsku ligu?

"Teška je ovo, natjecateljska liga. Činjenica da ima 10 momčadi komplicira stvari jer je psihološki teško. Svaka utakmica je komplicirana, nema suparnika ispod tebe. Teška liga za strance na početku, ali ima nogometaša koji će se na kraju prodati za velik novac i mladih koji izlaze s puno talenta. Ovdje se dolazi s mišlju da je razina niža i na kraju je teško jer treba psihički napraviti korak i prilagoditi se. Ima igrača poput Galilee, Cáseresa ili Petrusenka koji su se jako dobro prilagodili i imali odličnu sezonu."

Hrvatska je jako napredovala na reprezentativnoj razini, primjećujete li i taj napredak u Ligi?

"Ove zadnje sezone su bile najkonkurentnije. Smanjili su broj momčadi u Prvoj ligi kako bi bila teža i ima jako dobrih momčadi poput Lokomotive ili Gorice, koje su, iako su patile, imale igrače na visokoj razini. Od vodećih klubova, Dinamo je korak ispred svih, ima igrače na visokoj razini koji su s Hrvatskom otišli na Svjetsko prvenstvo i vrlo talentirane mlade igrače. Možda moramo rasti, ali imali smo i sjajne igrače poput Belje, koji je sada u Augsburgu i zabija golove u Bundesligi, ili Perković, koji ga je ove godine prodao u Dinamo. Urugvaj je pomalo poput Hrvatske, male zemlje koje još uvijek nemaju najbolje uvjete, ali stalno proizvode talente. Na kraju Natjecateljski gen uvijek izađe na vidjelo. Dolazak Bielse će dati preokret u odnosu na ono što je viđeno u posljednjih nekoliko godina."

Vraćajući se na vrijeme kada ste bili igrač, prošli ste kroz akademiju Real Madrida, kakvo je to iskustvo bilo?

"Bio sam u Urugvaju i napraviti skok u Real Madrid bio je kao ulazak u potpuno novi svijet. Sve je bilo veće, konkurentnije i u početku je bilo teško. Učio sam stvari, ali imao sam nesreću što sam bio ozlijeđen dvije godine. To je mjesto gdje naučiš mnoge stvari o nogometu, tamo shvatiš da stvari nisu tako lake kao što se činilo. Bilo je dobrih i teških vremena, ali ja imam dobra sjećanja. Nogomet je za mene tamo počeo".

Vidite li se u budućnosti na nekoj velikoj klupi španjolskog ili europskog nogometa?

"Komplicirano je. Mislim da sam trenutno i za svoje godine na dobrom putu. Evo, klub je evoluirao u dvije godine, svi pričaju kako Istra dobro igra i to je rad svih igrača i svih 'stožera'. Na dobrom smo putu. Ne znam gdje ću bit će sljedeće godine, ali sretan sam. Neću postavljati ciljeve osim ići malo po malo, uživati ​​u procesu, što je najvažnije". (eg)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Gonzalo GarciaIstra 1961Real Madrid

Ostale Vijesti