REUTERS/Dylan Martinez
REUTERS/Dylan Martinez

Godinu dana kasnije: Dan kada su se Livaković i Perišić upisali u povijest, a jedan Japanac danas je 'hit' među 'pola' Hrvata

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 05.12.23. | 09:42

Na današnji dan, prije točno godinu dana Hrvatska je izbacila Japan u osmini finala Svjetskog prvenstva u Kataru i izborila četvrtfinalni dvoboj s Brazilom.

Na današnji dan prošle godine, Hrvatska je nakon velike drame raspucavanja jedanaesteraca protiv Japana izborila četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Kataru. Utakmica je bila iznimno teška i izjednačena. Posebno u prvom dijelu vodila se šahovska borba na sredini terena, Japanci su zatvorili sve prilaze svojem golu, igrali su visoki presing i orijentirali su se na kontranapade. Pred kraj prvog dijela Daichi Kamade lopta je stigla do Daizena Maede koji iz blizine zakucava loptu iza leđa nemoćnog Dominika Livakovića.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Hrvatska je, ipak, uspjela izjednačiti u 10. minuti nastavka i to preko dvojca koji danas nije u reprezentaciji, asistenta Dejana Lovrena (koji se umirovio od reprezentativnog dresa) i strijelca Ivana Perišića (koji se oporavlja od ozljede prednjeg križnog ligamenta i nada se povratku terenima do početka Eura u Njemačkoj 2024.). Tim golom, 10. na svjetskim ili europskim prvenstvima, Ivan Perišić postao je najbolji strijelac Hrvatske na velikim natjecanjima. Nadamo se da Perja neće karijeri završiti na toj okrugloj brojci...

Do kraja utakmice, uključujući i produžetke, nije bilo pogodaka te se pristupilo raspucavanju jedanaesteraca, trećem u hrvatskoj povijesti.

Livaković je u tom raspucavanju ispisao povijest, postao je prvi vratar koji je obranio tri od četiri udarca u raspucavanju jedanaesteraca na Svjetskom prvenstvu. Livaković je uz to postao tek treći vratar u povijesti koji je obranio tri jedanaesterca u jednoj seriji. Prvom je top pošlo za rukom portugalskom vrataru Ricardu 2006. protiv Engleske, a drugom - Danijelu Subašiću 2018. u Rusiji.

"Cijeli život mi je prošao kroz te jedanaesterce. Osjećaj je super, prije svega zbog ekipe. Atmosfera je fantastična. Hvala navijačima na podršci i dolasku. Japanci su radili presing od početka, ali i mi smo. Odigrali smo 120 teških minuta. Kada je bilo najteže, pobijedili smo. Super je osjećaj, najdraži trenutak u mojoj karijeri", rekao je razdragani Livaković nakon te utakmice.

Za Hrvatsku je na toj utakmici nastupio sljedeći sastav:

Livaković - Juranović, Lovren, Gvardiol, Barišić - Modrić (od 99. Majer), Brozović, Kovačić (od. 99 Vlašić) – Kramarić (od 68. Pašalić), Petković (od 62. Budimir, od. 106. Livaja), Perišić (od 106. Oršić)

Od spomenutih 17 igrača koji su nastupili na toj utakmici Dejan Lovren i Marko Livaja oprostili su se od reprezentacije, Ivan Perišić i Mislav Oršić zbog ozljeda će izbivati još nekoliko mjeseci, a posljednja reprezentativna okupljanja propustio je i Mateo Kovačić.

Svi ostali, uz nadu da će se Perišić i Oršić oporaviti do Eura, na raspolaganju su izborniku Daliću, uključujući i kapetana Luku Modrića koji je donio 'odluku' i odlučio igrati za Vatrene najmanje do kraja predstojećeg Eura.

"Izgleda da ne možemo bez drame. Presretni smo jer smo u četvrtfinalu. Nije slučajno da smo i ovu utakmicu izvukli. Japan je jako nezgodna momčad, vidjeli smo to još u grupnoj fazi u utakmicama protiv Španjolske i Njemačke. Trkački su iznimno jaka momčad. Jako nezahvalna. Nismo igrali na našem nivou. Da smo prvi zabili, možda bi utakmica krenula u boljem smjeru. Mislim da smo dobro ušli u utakmicu, no primili smo gol. U drugom dijelu igrali smo puno više na njihovoj polovici. Odlučili smo se na centaršute, gađajući Petkovića, Budimira i kasnije Livaju Vidjeli smo da im time radimo probleme. Utakmica je bila iscrpljujuća, ali smo na kraju opet pokazali karakter. Mislim da smo dobro ušli u utakmicu. Skidam svima kapu, a pogotovo Livom. Obranio je tri udarca, pokazao kakav je golman. Odveo nas je u četvrtfinale. Na kraju je najbitnije da smo pobijedili. Nekako sve podsjeća na Rusiju", rekao je nakon spomenute utakmice hrvatski kapetan.

Zanimljivo, Hrvatska je tada izbacila fanatične Japance, a jedan Japanac danas je 'hit' kod pola Hrvatske, odnosno na područjima u kojima prevladavaju navijači Dinama. Riječ je, dakako, o 26-godišnjem ofenzivcu Plavih Takuru Kaneku, koji je u Zagreb stigao prošlog ljeta te se nakon početne faze prilagodbe na novu kulturu, ali i nakon oporavka od ozljede, prometnuo u jednog od nositelja igre hrvatskog prvaka. Kaneko je u posljedjnih osam utakmica za Plave zabio dva gola i zabilježio četiri asistencije te potvrdio tezu kako su Japanci iznimno zahvalni nogometaši...

Golove s utakmice možete pogledati OVDJE.

Japan - Hrvatska 1-3 11m (1-1, 1-1)

Strijelci: 1-0 Maeda (43.), 1-1 Perišić (55.)

Jedanaesterci: 0-0 Minamino - Livaković obranio, 0-1 Vlašić, 0-1 Mitoma - Livaković obranio, 0-2 Brozović, 1-2 Asano, 1-2 Livaja - pogodio vratnicu, 1-2 Yoshida - Livaković obranio, 1-3 Pašalić

Stadion: Al Janoub (Al Wakrah)

Glavni sudac: Ismail Elfath, pomoćnici: Corey Parker, Kyle Atkins (svi SAD), četvrti sudac: Mustapha Ghorbal (Alžir)

Žuti kartoni: Kovačić 90., Barišić 116. (Hrvatska)

Crveni kartoni:

Hrvatska (4-3-3): Livaković - Juranović, Lovren, Gvardiol, Barišić - Modrić (od 99. Majer), Brozović, Kovačić (od. 99 Vlašić) – Kramarić (od 68. Pašalić), Petković (od 62. Budimir, od. 106. Livaja), Perišić (od 106. Oršić))

Japan (3-4-3): Gonda - Tomiyasu, Yoshida, Taniguchi - Ito, Morita, Endo, Nagatomo (od 64. Mitoma) – Kamada (od 75. Sakai), Maeda (od 64. Asano), Doan (od 87. Minamino)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijajapanska nogometna reprezentacijaKatarKatar 2022Takuro KanekoIvan PerišićLuka ModrićDominik Livaković

Ostale Vijesti