Dejan Rakita/PIXSELL
Dejan Rakita/PIXSELL

Germanijak u Banja Luci: Htjeli smo vidjeti Ivkovića i Jakirovića, a svjedočili sudačkoj groteski (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 10.04.22. | 10:07

Reporter Germanijaka bio je na derbiju između Borca i Zrinjskog nakon kojeg se odlučio javno ispričati HNL sucima

Kada smo iz Zagreba krenuli put Banja Luke, namjera je bila vidjeti na djelu dva kandidata za klupu Dinama. Jednog vječnog koji je redovito na popisu i koji je odavno trebao dobiti priliku na klupi svog Dinama, ali zapravo Tomu Ivkovića nikada nisu uzeli ozbiljno u obzir. I jednog koji najbolje kotira na listi nasljednika Željka Kopića čije dionice za ostanak na klupi modrih i nakon kraja ove sezone ne stoje baš najbolje…

Može Kopa osvojiti naslov prvaka, vjerojatno i hoće, ali njegov nogomet nije razina Dinama. Previše je opterećen onime što gazda misli, previše traži opravdanje za svoje poteze na liniji Zagreb - Međugorje. Zdravko Mamić voli biti upućen u baš sve što se događa u Dinamu, ali da ga se zove za svaku sitnicu djeluje malo iritantno. I nema vremena previše jer su solarne elektrane zavrtjele ozbiljan novac… Shvatili su to njegovi u Upravi pa ga sve više zaobilaze, no nitko od njih to nije rekao Kopiću. I umjesto da donosi odluke na vlastiti instinkt on će radije provjeriti svoje zamisli. Naravno, nije Kopiću plus niti što je član ili je barem donedavno bio, udruge “Naš Hajduk”, ali to je već drugi par cipela…

Banja Luka svih ovih godina nije izgubila na svom šarmu. Doduše, ćevapi “Kod Muje” tek su sjena onoga od ranije i spašava ih samo čudesna lokacija pored Vrbasa. No, i takvi imaju bolju prođu od nogometa u BiH, a pogotovo od suđenja. Naime, nakon što smo na kiši odgledali 90. minuta BiH derbija, shvatili smo da je suđenje u Hrvatskoj mila majka u odnosu na ovo u susjedstvu. I zato javna isprika Franu Joviću i ostalima koji su ponekada mete u našim izvještajima. Nakon ovoga čemu smo svjedočili u subotnje poslijepodne u Banja Luci - shvatili smo da pretjerujemo.

“Ako izgubimo, vrati se u Zagreb odmah poslije utakmice”, poručio nam je Tomo Ivković nekoliko dana uoči derbija Borca i Zrinjskog. Nije Ivković izgubio na svojoj premijeri na klupi Borca, ali niti nam je ponudio nešto konkretno da bi ga čekali. Da, prekinuo je niz Zrinjskog od 14 pobjeda u nizu, ali… Uz ovakav vjetar u leđa kakav je Borac imao u derbiju, remi je ravan porazu. I nismo ga čekali. Nije imalo nikakvog smisla.

“Možda smo bili agresivniji, udarali više. Iako, nije to naš stil. Mi smo inače momčad koja ima više loptu, ali…”, prokomentirao je Sergej Jakirović raritetan podatak da su njegovi igrači napravili 22 prekršaja na derbiju u odnosu na samo tri koja su izborili domaćini. Zaustavio se Jakir na vrijeme. Nije htio šiljiti i riskirati kaznu za ono što je ionako bilo evidentno. I što su svi vidjeli. I bilo im je neugodno.

Naime, i više je nego očito su sudac Zoran Grbić iz Prijedora i njegovi pomoćnici predoslovno shvatili termin “domaćinsko suđenje”. Da bi Zrinjski dobio prekršaj, njegov igrač morao je doslovno završiti u bolnici. Očito izbacivanje lopte van igrališta od domaćih nogometaša moglo je rezultirati isključivo ubačajem sa strane - za domaće igrače. Nemanja Bilbija nije niti trebao tražiti prostor jer kada bi ovaj fantastični napadač i pobjegao obrani Borca, linijski sudac već je imao zastavicu u zraku. O prekršajima u kaznenom prostoru da i ne pričamo.

Zapravo bi najbolje bilo da onaj koji je odlučio poslati Grbića na derbi sjedne s njime i njegovim pomoćnicima te s predsjednikom NS BiH i zajedno odgledaju snimku. Pa da potom zajedno objasne što su vidjeli. Jer, mi smo vidjeli jednu pravu sudačku grotesku na stadionu u Banja Luki koju je teško objasniti. I nije bitan toliko rezultat jer je Zrinjski odavno osigurao titulu, dok će Borac u kvalifikacije za Konferencijsku ligu. No, bitno je povjerenje i poruka koja je u subotu poslijepodne poslana s gradskog stadiona u Banja Luki. Poruka da koliko god vi radite, trudite se, ulažete i pokušavate nekim ispravnim putem doći do rezultata, on se diktira negdje u centrima moći. I pitanje je koliko nogomet zapravo ima smisla u takvom okruženju.

Nakon utakmice u kojoj je, ako izuzmemo obje navijačke grupacije, bilo gledatelja za nabrojati na prste jedne ruke, trebalo nam je neko vrijeme da saberemo dojmove. I domaćim navijačima je bilo pomalo neugodno kada su shvatili da smo iz Zagreba i čemu smo svjedočili skupa s njima.

“To je tako kod nas”, dobacio je jedan od njih. Više nije ni trebao.



Tagovi

ZrinjskiTomislav IvkovićSergej JakirovićNemanja BilbijaBorac Banja LukaGNK Dinamo

Ostale Vijesti