Marko Lukunic/PIXSELL
Marko Lukunic/PIXSELL

Germanijak otkriva kako je nastala krilatica "Trener svih trenera" i koja je bila Ćirina posljednja utakmica na klupi

Vrijeme Čitanja: 2min | sri. 08.02.23. | 14:00

1998. nagradu za trenera godine dobio je francuski izbornik Aimé Jacquet koji je u svom govoru izjavio kako se rukopis trenera najviše osjećao u igri reprezentacije Hrvatske pod Ćirinim vodstvom

“Trener svih trenera”. Ta je krilatica sasvim dovoljna da stoji u biografiji Miroslava Ćire Blaževića. A nastala je 1998. tijekom razgovora za Sportske novosti koji je s Ćirom Blaževićem odradio novinarski bard Branko Stipković.

“Dobio sam zadatak da za Božić napravim intervju s Ćirom. Našli smo se u Ilici 31, kod Kerempuha. I pričamo o svemu. Dvije stranice prazne samo čekaju…”, evocirao je Stipković uspomene.


“Malo prije toga bio je neki kongres svih izbornika europskih nogometnih reprezentacija. Mislim da je to bilo u Düsseldorfu. I pitam Ćiru kako je završilo. I priča on meni da je bilo odlično i da se dodjeljivala nagrada za najboljeg trenera godine. Druge nagrade nije bilo. I da su izabrali Aimé Jacqueta, koji je te godine osvojio SP s Francuskom. I priča meni Ćiro da se Jacquet popeo na pozornicu i rekao u prvoj rečenici: “Zahvaljujem kolegama i udruženju na priznanju. Međutim, ja mislim da sam je dobio po inerciji jer je Francuska postala prvak svijeta. No, ono što je evidentno jest da se rukopis trenera najviše osjećao u igri Hrvatske. Za mene je najbolji i najzaslužniji Ćiro Blažević”.

I ja kažem Ćiri: Pa vi ste onda trener svih trenera”. On mi je odgovorio - naravno da jesam”, otkriva nam Branko Stipković. Kasnije se taj status reproducirao i postao uvriježen, ali načelno takva nagrada nije postojala.

“Drago mi je što je ostalo tako”, dodat će Stipković koji je nam je otkrio koja je bila posljednja utakmica u kojoj je Ćiro bio na klupi.

“Bilo je to 5. rujna 2021. godine. Ćiro je bio izbornik selekcije HNS-a a igrali su protiv NK Pribića, kluba iz župe pokojnog kardinala Kuharića koji je slavio obljetnicu 50 godina postojanja. Ćiro je pobijedio Pribić 6:2 a zanimljivo da mu je pomoćnik na toj utakmici bio Robert Prosinečki”, dodao je Stipković koji se sjeća kako se Ćiro divio pitomom kraju u kojem je smješten Pribić.

“Rekao mi je da nešto ljepše nije vidio niti u Švicarskoj”.


Tagovi

Ćiro BlaževićBranko Stipković

Ostale Vijesti