Marko Lukunic/PIXSELL
Marko Lukunic/PIXSELL

Germanijak doznaje: Sporna situacija u Maksimiru bila je po VAR protokolu!

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 27.02.24. | 11:00

Analiza je pokazala kako su Dario Bel na travnjaku i Igor Pajač u VAR sobi situaciju u kojoj su sudjelovali Nevistić, Bernauer i Ivanović - odradili su potpuno u skladu s pravilima

Po količini stresa, nogometni sudac bio bi vjerojatno među prvima u redu za benificirani radni staž. Nakon svakog kola kreće lavina u njihovom smjeru. Nekad s razlogom, (pre) često bez ikakvog povoda osim proizvoljnih tumačenja pravila koje su redovito obojane klupskom pripadnošću.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Velika se bura podigla zbog odluke Darija Bela i situacije u Maksimiru u kojoj je nakon pregleda VAR snimke poništio svoju prethodnu odluku oko žutog kartona Nevistiću te “spustio loptu” koja je pripala Dinamu.

Razna su tumačenja, ali kako Germanijak doznaje neformalni pravorijek sugerira da su Dario Bel i VAR sudac Igor Pajač učinili sve prema VAR protokolu i pravilima nogometne igre!

Prema tumačenju glavnih i odgovornih, obojica su imala pravo otvoriti VAR protokol nakon te situacije. VAR soba je stekla to pravo jer je situacija bila izgledna ili obećavajuća, a u svrhu eventualnog crvenog kartona.

Sudac je imao pravo otvoriti protokol iz istog razloga. Za sada je tek nejasno je li VAR soba zvala Bela ili se on sam odlučio da uz pomoć snimke preispita svoju odluku iz razloga što nije bio siguran.

U trenutku kada je Bel došao pregledati VAR snimak, osnovno je bilo da se kao glavni sudac odredi je li šansa Rijeke bila izgledna (DOGSO) ili obećavajuća (SPA). Razlika između dva termina je jednostavna; izgledna šansa je prilika koja je neposredna faza prije postizanja gola, dok je obećavajuća ona faza koja stvara potencijalno opasan napad.

I sankcije se razlikuju. Da je Nevistić zaustavio Ivanovića u izglednoj prilici - bio bi crveni karton za vratara Dinama, dok je sankcija za onu obećavajuću - žuti karton.

Međutim, važno je naglasiti da u trenutku gledanja VAR snimke - sve odluke donesene prije toga su “na čekanju”, odnosno ne vrijede. Isto tako, treba naglasiti kako Bel nije išao provjeriti identitet igrača koji je počinio prekršaj jer da je to bio razlog uključivanja VAR protokola, ne bi smio donijeti odluku kakvu je već donio jer, prema pravilniku, u slučaju pogrešnog identiteta samo se mijenja igrač koji dobija sankciju, ne i sam čin prekršaja.

Dakle, Bel je na snimci vidio, odnosno procjenio kako je šansa mogla biti tek - obećavajuća. Dakle, crveni karton definitivno nije bio opcija. Međutim, na toj istoj snimci jasno je vidio kako Nevistić nije niti dotakao Ivanovića i tu je Bel stekao pravo na neke nove odluke koje su mogle biti:

Simuliranje Ivanovića - sankcija bi bila karton za napadača

Prekršaj Bernauera - sankcija bi bila žuti karton za braniča jer je riječ o obećavajućoj prilici.

Procjena kako nije bilo riječi o simuliranju, ali niti o kontaktu dovoljnom za prekršaj - i epilog je da se igra nastavlja spuštanjem lopte za Dinamo

Izvjesno je kako se Bel nakon gledanja snimke odlučio na ovu treću opciju i zaključio priču.

E sada, mi možemo pričati kako je Bel pogriješio u procjeni ili nije, ali VAR protokol je zadovoljen i sve je napravljeno u skladu s prvilnikom.

Isto tako, zanimljivo je neslužbeno tumačenje igranja rukom braniča Hajduka u kaznenom prostoru Varaždina u utakmici dan ranije. Prema pravilima - čin Šarlije nije za žuti karton i sudac Fran Jović je to ispravno dosudio.

Žuti karton se za igranje rukom sudi u nekoliko situacija; kod sprečavanja obećavajuće prilike protivnika, kada se rukom pokuša zabiti gol, kada igrač rukom pokuša obraniti gol, a lopta ipak prijeđe gol liniju i slično. Šarlija je mogao dobiti karton isključivo zbog opetovanog kršenja pravila nogometne igre i nesportskog ponašanja, ali je Jović procjenio da to nije bio slučaj i njegovi šefovi su mu dali to za pravo.

Puno je takvih i sličnih situacija bilo tijekom priprema sudaca pa su se vadili razni primjeri poput onog da igrač koji zabije gol i u slavlju skine dres mora dobiti žuti karton, dok, primjerice, kada igrač izlazi s terena u trenutku izmjene igrača i skine dres sa sebe prije nego je došao do ruba - ne smije dobiti žuti karton.

Zašto je to tako? Zato što tako stoji u pravilima… Nekada ima bizarnosti, ali tako je kako je!



Tagovi

Dario BelIgor PajačHNLHNK RijekaGNK DinamoVARVAR sobaVAR suciHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti