Reuters
Reuters

Gdje su danas? Od zlatne olimpijske generacije ostala su još samo dvojica...

Vrijeme Čitanja: 8min | uto. 13.12.22. | 08:00

Leo Messi i Angel Di Maria posljednji su članovi generacije koja je 2005. osvojila juniorski naslov prvaka svijeta, a tri godine kasnije i zlato na Olimpijskim igrama u Pekingu. Na putu do posljednjeg i najvažnijeg trofeja u utorak im stoji Hrvatska...

Do pokretanja Jules Rimetovog Svjetskog prvenstva 1930 u Urugvaju olimpijski nogometni turnir bilo je najjače nogometno natjecanje na svijetu. Do početka Drugog svjetskog rata olimpijski nogometni turnir i dalje je parirao mundijalima, no, FIFA je sve učinila kako bi smanjila relevantnost tog turnira. Tek 1984. Olimpijski odbor dozvolio je profesionalcima da se natječu na olimpijskom turniru, ali, zbog pritiska FIFA-e članice UEFA-e i COMNEBOL-a, dva najjača kontinentalna saveza, na turnir su mogli pozvati samo igrače koji nisu nastupili na prethodnom Svjetskom prvenstvu.

To pravilo je ukinuto 1992., kada su na turniru u Barceloni smjeli sudjelovati samo igrači mlađi od 23 godine, a od Olimpijskih igara 1996. u Atlanti njima su mogla biti priključena tri starija igrača. To pravilo još uvijek nije promijenjeno...

Nakon što su afričke reprezentacije, Nigerija i Kamerun, osvojile olimpijske turnire 1996. i 2000., na scenu je stupila Argentina. Na OI u Ateni 2004. Gaučosi su osvojili prvo olimpijsko zlato, a tu momčad predvodili su Carlos Tevez, Javier Mascherano, Javier Saviola, Lucho Gonzalez, Nicola Burdissio, Fabricio Coloccini i Wilfredo Caballero, a tri starija igrača u toj momčadi bila su kapetan Roberto Ayala (Valencia), Gabriel Heinze (Manchester United) i igrač Intera Kyli Gonzalez.

Ta momčad prošetala skupinom sa sve tri pobjede i gol-razlikom 9:0, od čega su sa 6:0 svladali Srbiju i Crnu Goru, potom je Kostarika pala s 4:0, pa Italija s 3:0, a u finalu i Paragvaj s 1:0, golom Carlosa Teveza.

No, istinska zlatna generacija Argentine smatra se ona koja je četiri godine kasnije u Pekingu obranila olimpijsko zlato, a koja korijene vuče iz juniorskog prvaka svijeta 2005.

Mlada momčad Argentine, predvođena Lionelom Messijem, Sergiom Aguerom, Fernandom Gagom 2005. je osvojila svjetsku juniorsku titulu, a onda je tri godine kasnije obranila olimpijsko zlato.

Ta momčad bila je impresivna, sastavljena od igrača koji su 2014. stigli do svjetskog srebra, a čija dva posljednja izdanka svoj posljednji ples imaju upravo na tekućem mundijalu.

Na tim Olimpijskim igrama tri starija igrača bili su Javier Mascerano (24), Nicolas Pareja (24) i kapetan Juan Roman Riquelme (30).

Argentina je na tom turniru zaigrala u sastavu:

Oscar Ustari, Sergio Romero, Nicolas Navarro, Ezequiel Garay, Fabian Monzon, Fabio Zabaleta, Fernando Gago, Federico Fazio, Jose Sosa, Ever Banega, Ezequiel Lavezzi, Lautaro Acosta, Diego Bounanotte, Sergio Aguero, Angel Di Maria i Leo Messi.

Potonja dvojica nose bijelo-plavi dres i danas i u utorak će se sučeliti s Hrvatskom na putu prema drugom finalu Mundijala. Leo Messi i dalje je jedan od najboljih nogometaša svijeta, što potvrđuje i na tekućem Mundijalu, a Angel Di Marija je prošlog ljeta kao slobodni igrač pojačao Juventus u kojem obnaša funkciju standardnog prvotimca.

Ostali?

Oni su se oprostili od reprezentacije, a neki od njih i od aktivnog igranja. Evo gdje su danas...

VRATARI

Prvi golman Argentine na olimpijskom turniru 2008. bio je Oscar Ustari (36), tada najveći golmanski prospekt svijeta, inače poznat i igračima popularne video-igrice Football Manager, koji je na kraju upisao tek dva seniroska nastupa za Gaučose. Trenutno ima 36 godina i brani za meksičku Pachucu, a svojevremeno je bio i član engleskog Sunderlanda.

Sergio Romero (35) tada je bio rezervni golman Argentine, no od 2009. etablirao se kao 'jedinica' koja je ukupno 96 puta branila na vratima A reprezentacije. Najduže je proveo u Manchester Unitedu (šest godina), ali kao rezervni golman. Prošle sezone branio je za Veneziju, a od ove za Bocu Juniors. Od reprezentacije se oprostio 2018. nakon ispadanja s Mundijala u Rusiji.

Nicolas Navarro (37) na Olimpijske je igre stigao kao vratar Napolija. Međutim u Napulju nije mogao osigurati jedinicu te se vratio u domovinu u kojoj je proveo cijelu karijeru izuzev kratke epizode u Kayserisporu početkom 2010-tih. Posljednji klub ovog 37-godišnjaka prije umirovljenja bio je Arsenal de Sarandi

BRANIČI

Pablo Zabaleta (37) jedan je od najdugovječnijih A reprezentativaca novijeg doba. Nakon sjajne predstave u Pekingu, Espanyol je zamijenio Manchester Cityjem i bio je jedna od ključnih figura na putu Građana prema statusu ponajbolje momčadi Premier lige. Karijeru je završio u listopadu 2020. u West Hamu. Danas ima 37 godina, a dres A reprezentacije Argentine nosio je 58 puta.

Ezequel Garay (36), netom prije Olimpijskih igara 2008. prešao je u Real Madrid. No, nakon nekoliko mučnih sezona na Santiago Bernabuu prešao je u Benficu, a onda i u Zenit 2014. Posljednju dionicu u karijeri odradio je u Valenciji, no nakon puknuća križnih ligamenata umirovio se od profesionalnog nogometa. Za seniorsku reprezentaciju Argentine upisao je respektabilna 32 nastupa.

Federico Fazio (35) i danas aktivno igra u talijanskoj Salernitani. Ovaj visoki stoper je nakon sedam uspješnih godina u Sevilli prešao u Tottenham u kojem se nije usrećio te se prvo vratio u Sevillu, a 2016. je prešao u Romu u kojoj je, pak, proveo pet godina prije nego je prešao u aktualni klub. Za reprezentaciju Argentine upisao je tek 10 nastupa, a bio je i član Sampaolijeve momčadi na prošlom Mundijalu.

Umirovljeni Nicolas Pareja (38) nikada nije ostvario svoj puni potencijal. Na olimpijskom turniru hvalio ga je i Diego Armando Maradona, a u Europi je igrao za Anderlecht, Espanyol, Spartak iz Moskve i Sevillu, a karijeru je završio u meskičkom Atlasu. Za reprezenatciju Argentine upisao je tek jedan nastup, u prijateljskoj 1:0 pobjedi nad Brazilom 2010.

Lijevi bek te reprezentacije bio je Fabian Monzon (35), koji je nakon sjajnog turnira u Pekingu potpisao za Betis. Kasnije je još igrao za Nicu, lyon, Fluminense, Cataniju, Bocu Juniors, Universitad de Chile i Atletico Tucuman u kojem je prošle godine završio igračku karijeru. Za A repreznetaciju Argentine upisao je sedam nastupa, posljednji 2011.

VEZNJACI

Na poziciji defenzivnog veznog igrao je tadašnji prvotimac Real Madrida Fernando Gago (36), koji je u karijeri igrao za respektabilne klubove (Roma, Valencija, Boca Juniors), no nikada nije ostvario svoj puni potencijal te se 2013. vratio u matičnu Bocu Juniors u kojoj je proveo šest godina prije nego što je prešao u Velez Sarsfield u kojem je 2020. i zaključio karijeru, mjesec dana nakon Zabalete. Ukupno je Gaučose predstavljao u 61 nastupu.

Ever Banega (34) dugi dugi je niz godina bio standardni prvotimac Argentine, upisao je ukupno 65 nastupa, no nakon duge dionice u jakim europskim klubovima u Atletico Madridu, Valenciji, Interu i Sevilli prešao je u Saudijsku Arabiju i danas igra za Al Shabab. Posljednji nastup za Argentinu bio mu je u osmini finala Svjetskog prvenstva 2018. u kojem je Argentina izgubila od Francuske 3:4.

Javier Mascerano (38) tada je imao 24., bio je jedini igrač koji je osvojio zlato na turnirima 2004. i 2008. U karijeri je igrao za europske i južnoameričke velikane (River Plate, Corinthians, West Ham, Liverpool i, najduže, u Barceloni) da bi 2018. prešao u Kinu iz koje se vratio u domovinu (Estudiantes). Za reprezentaciju je zabilježio 147 nastupa te je, nakon Lea Messija, igrač s najviše 'kapica' za svoju domovinu.

Tada 30-godišnji, a danas 44-godišnji ofenzivni veznjak Juan Roman Riquelme svojevremeno je u dresu Barcelone bio prozivan 'novim Maradonom'. Nakon Blaugrane, odradio je dobru dionicu u Villarrealu i Boci Juniorsu, a umirovio se početkom 2015. nakon igranja za Argentinos Juniorse.

KRILNI IGRAČI

Jose Sosa (37) je imao priličnu zanimljivu karijeru, igrao je za Bayern, Napoli, pa Metalist iz Harkiva, onda Atletico Madrid i Bešiktaš s kojim je osvojio prvenstvo Turske. Igrao je i za Milan, Trabzonspor, Fenerbahce, da bi se ovog ljeta, s 37 godina, vratio u matični Estudiantes. Ukupno je za A reprezentaciju Argentine upisao 19 nastupa i zabio jedan pogodak.

Omaleni Diego Buonanotte (34) je još jedan igrač koji je bio ponajbolja kupovina na ranim Football Managerima, bio je veliki potencijal, ali nije ni približno opravdao 'hype' koji se oko njega stvorio. U Europi je igrao za Malagu, Granadu i AEK iz Atene, a danas s 34 na leđima brani boje peruanskog Sporting Cristala.

Ezequiel Lavezzi (37) bio je jedan od najvećih talenata argentinskog nogometa, etablirao se u Napoliju iz kojega je prešao u petrodolarski PSG. Nakon tri i pol godine u Parizu, prešao je u Kinu u kojoj je zabio 35 golova u 75 nastupa za Hebei Fortune. Sada je umirovljen, a iza sebe je zabilježio 51 nastup u A dresu Argentine.

Angel Di Maria (34) zabio je u olimpijskom finalu 2008., bio je ključni igrač na argentinskom putu prema finalu 2014., a zabio je i jedni pogodak u finalu Cope 2021. Trenutno igra za Juventus i, uz Messija, jedini je član zlatne olimpijske reprezentacije u kadru Argentine. Ukupno je za Gaučose odigrao 128 utakmica i zabio 27 pogodaka.

NAPADAČI

Sergio Aguero (34) bio je uz Messija, Di Mariju i Lavezzija ključni igrač te argentinske reprezentacije. Zabio je dva gola Brazilu u 3:0 pobjedu u polufinalu. Najveći dio karijere proveo je u Manchester Cityju u kojeg je stigao iz Atletico Madrida, a za Građane je zabio 260 pogodaka u 390 utakmica. Pretprošlog ljeta prešao je u Barcelonu, no morao se umiroviti zbog problema sa srcem. Ovaj 34-godišnjak za Argentinu je upisao 101 nastup i zabio 41 pogodak.

Napadač Lautaro Acosta (34) kroz karijeru je imao velikih problema s ozljedama, a nakon neuspješne kampanje u Europi (Sevilla i Racing Santander) vratio se u matilčni Lanaus u kojem i danas, s 34 na leđima igra. U karijeri je dva puta nosio dres seniorske reprezentacije Argentine.

Lionel Messi (35) je, vrlo jednostavno, jedan od najvećih, ako ne i najveći nogometaš svih vremena. Apsolutni je rekorder Argentine u svim kategorijama, nedavno je premašio Batistutu na čelu najboljih strijelaca u reprezentaciji i pitanje je vremena kada će se pridružiti Cristianu Ronaldu i Ali Daiju kao jedini igrač u povijesti koji je zabio 100+ golova za reprezentaciju (trenutno je na 95). S Argentinom je osvojio Svjetsko juniorsko prvenstvo 2005., Olimpijske igre 2008., Copu Americu 2021. i Finalissimu 2022. Još uvijek čeka najvažniju titulu.




Tagovi

Argentinska nogometna reprezentacijaKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti