Action images
Action images

Football Manageri diljem svijeta, ujedinite se: Legendarni Freddy Adu ima novi klub

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 15.10.20. | 11:47

Zvali su ga novim Peleom, američki mediji pisali su da će on biti za nogomet ono što će LeBron biti za košarku, ali sve te priče i predikcije se ni u najmanjem segmentu nisu ostvarile. Barem kad je riječ o Freddyju...

Najpoznatija neostvarena karijera u povijesti nogometa, najpoznatiji nogometaš koji nikada nije ostvario ni 1% od onoga što mu se predviđalo i netko koga se nazivalo, ni više ni manje, nego novim Peleom – Freddy Adu – ima novi klub!

Kad se o vama krene pričati kad imate samo 13 godina, kad seniorski debi u reprezentaciji SAD-a upišete sa 16 godina i kad se za vama bore praktički svi europski velikani jasno je da tu 'ima nešto'. Adu je bio predodređen da postane novi vođa SAD-a, američki mediji uspoređivali su ga s LeBron Jamesom – ono što je King u košarci, od Adua se očekivalo da bude u nogometu.

Pogađate, to se nikad nije dogodilo.

Adu je za svoj prvi klub na europskom kontinentu izabrao Benficu. Mnogi su bili uvjereni da je to odličan potez mladog ofenzivca jer je portugalska liga mjesto gdje ofenzivci dolaze do izražaja, a uz to Benfica je poznata po tome što vole 'forsirati' u mlade igrače. U priči je bio Manchester United, spominjali su se brojni talijanski klubovi, ali Benfica je bila ta koja je u konačnici 'prestigla' konkurenciju.

Možda bolje da nije.

Za portugalskog velikana odigrao je ukupno 17 nastupa, a čisto da vam predočimo kako se razvijala njegova daljnja karijera u Europi, to je bio najveći broj nastupa kojeg je ostvario za neki europski klub. Pritom je postigao četiri pogotka, a na terenu je proveo skromnih 321 minutu. U prosjeku, po utakmici bi na terenu proveo nešto više od 18 minuta.

Odradio je nekoliko posudbi, mladi Amerikanac 'kalio' se u Monacu, Belenensesu, Arisu i Rizesporu, ali nigdje se nije nametnuo. Čak štoviše, njegovo samopouzdanje je kopnilo, igre su mu bile bezlične, Adu nije pokazivao ni 't' od talenta.

Ipak, ono po čemu je Freddy Adu postao planetarno poznat je nogometna simulacija Football Manager. Riječ je o PC igri koja ima ogroman broj fanova diljem svijeta, mnogi eminentni treneri, poput primjerice Arsena Wengerea, priznali su kako je koriste kako bi bolje 'skautirali' igrača, a igraju je i mnogi nogometaši od kojih je najpoznatiji Antoine Griezmann.

Football Manager rijetko griješi. Direktor FM-a, Miles Jacobson, potvrdio je kako je mogućnost pogreške glede razvoja nekog igrača manja od pet posto. Danac je sam priznao kako su dvije najveće greške Jamie Vardy i Harry Kane. Njih su podcijenili, nisu vjerovali da će napraviti karijeru kakvu spomenuti dvojac sada ima, ali bilo je i onih kojima su predviđali 'brda i doline', a da se ništa od toga nije ostvarilo.

Nicolas Millan, Mika Aaritalo, Sherman Cardenas, Maxim Tsigalko, Julius Agahowa, Lee Chun Soo, Keirrison, Kennedy Bakircioglu, Cherno Samba, Sergey Nikiforenko, Antoli Todorov, Henri Saivet, Nacer Barazite, Anthony Vanden Borre, Micah Richard, Sunny, Lebohang Mokoena, Simon Vukčević… Ovako možemo u beskrajnost. Svi oni trebali su postati svjetski poznati igrači. Od Hrvata se najviše isticao Silvio Cavrić, ali naravno da ni on nije napravio sve ono što su mu predviđali.

Ipak, uvjerljivo najviše vjerovali se baš spomenutom Freddyju Aduu, on je bio 'svijet za sebe'.

Imao je 22 godine kad su ga proglasili 'propalim slučajem'. U ljeto 2011. godine vratio se u Philadelphiju, ali ni u gradu koji živi sport nije mogao doći do izražaja. Uslijedila je nova posudba, ovaj put u brazilsku Bahiju, ali ni to nije bilo nešto što se pokazalo od velike koristi za spomenutog 'vječitog talenta'.

Po povratku u SAD, Adu je dobio sporazumni raskid ugovora. Imao je samo 24 godine, a praktički je bio otpisan od strane cijele nogometne zajednice. Cijelu sezonu 13/14. proveo je u statusu slobodnog igrača, spominjao sa potencijalni kraj karijere, ali onda se pojavio poziv iz Srbije. Stigao je u Jagodinu, tamo bio svega šest mjeseci, odigrao je punih 13 minuta, nakon čega ponovno postaje igrač sa slobodnim papirima.

Nakon srpske avanture okušao se u finskom KuPS-u, ni to nije potrajalo, a kasnije je još igrao za TB Rowdies i Las Vegas.

U statusu slobodnog igrača bio je od zime 2018. godine, ali još prošle sezone Adu je za ESPN izjavio kako još uvijek nije odustao od nogometa te kako smatra kako ima još puno za reći na zelenim travnjacima.

Jučer je službeno potvrđena vijest kako Adu ima novi klub, a riječ je o švedskom trećeligašu Österlen FF-u. Treći razred tamošnjeg nogometa podijeljen je u pet divizija, njegov novi klub natječe se u 'Eastern Gotaland' te se trenutno se nalaze na prvom mjestu. Naravno, Adu bi odmah trebao postati prva zvijezda kluba, ali u njegom slučaju nikad ništa nije sigurno.


Tagovi

Freddy AduFootball ManagerIz drugog kutaSAD

Ostale Vijesti