Jonathan Moscrop/NEWSCOM
Jonathan Moscrop/NEWSCOM

Eurogol Brajkovića i Buljanova čudesna obrana jedanaesterca u 89. minuti za pobjedu Hrvatske!

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 20.03.24. | 17:24

Iako su Nijemci u ovaj ogled ušli kao favoriti te su na utakmici kreirali nekoliko dobrih prilika, Hrvatska je na kraju zasluženo slavila…

Hrvatska U19 reprezentacija otvorila je elitnu rundu kvalifikacije za Euro U19 u Sjevernoj Irskoj pobjedom u Varaždinu protiv vršnjaka iz Njemačke! Izabranici Siniše Oreščanina slavili su s 2-1, a pogodak odluke vidjeli smo u 41. minuti kad je eurogol postigao Roko Brajković koji je čudesno pogodio s 22 metra i tako Hrvatskoj donio pobjedu. Bili su gosti nadomak remija u 89. minuti kad su dobili priliku s bijele točke zabiti za 2-2, no onda se pojavio sjajni Buljan koji je fenomenalno obranio udarac Pejčinovića!

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Gosti su bolje otvorili utakmicu, imali su kontrolu nad posjedom, dodavanja su im bila okomita i precizna, dok se Hrvatska povukla na svoju polovicu te svoje prilike tražila iz kontranapada. Djelovalo je kao da je samo pitanje trenutka kad će Nijemci povesti, ali onda je u 7. minuti Branko Pavić šokirao goste!

Veznjak Njemačke Luca Marino izgubio je loptu na 30 metara od svojeg gola. Pavić je prvo ‘orobio’ Marina, potom osvojio 10-ak metara, da bi onda jako precizno zapucao prema golu gostiju što na kraju Seiman nije uspio ukrotiti – 1-0

Taj pogodak malo je ‘dignuo’ Hrvatsku, a samo pet minuta kasnije mogli su povećati vodstvo.

Luka Vušković je poput brzog vlaka prošao kroz sredinu i osvoji 30-ak metara, potom je sjajno uposlio Canjugu na desnoj strani koji se prvo sjajnim driblingom riješio čuvara, a onda na 15 metara pronašao Vrbančića koji je tukao snažno, ali ipak malo neprecizno pa je tako na semaforu ostalo 1-0

Gosti su pak jednu dobru priliku zapucali u 20. minuti kad je tukao Pejčinović, ali Buljan je školski zatvorio prvu vratnicu pa tako talentirani napadač Wolfsburga nije uspio u svojem sedmom nastupu za U19 reprezentaciju postići i svoj sedmi pogodak.

Nakon prvih pola sata igre bilo je jasno kako Siniša Oreščanin inzistira na igri, Hrvatska je iznosila loptu iz posljednje linije, nije bilo nikakvih ispucavanja napamet, već je fokus bio na okomita dodavanja s kojima se onda pokušala dobiti brza tranzicija.

Nijemci su do poravnanja stigli u 32. minuti. Ubačaj je došao s desne strane, Cvetko se posklizno, Vito Čaić nije uspio očistiti opasnost, a lopta je onda došla na nogu 18-godišnjeg napadača Herthe Ibrahima Maze koji sjajno iz poluvoleja, s kojih 10-ak metara, poentira pored nemoćnog Buljana - 1-1

Nije taj pogodak pokolebao Hrvate. Nastavila je Oreščaninova momčad igrati kao da se ništa nije dogodilo, a nagradu za svoj hrabar pristup i izvrsnu reakciju po primljenom pogotku dobili su u 41.minuti.

Roko Brajković zabio je čudesan pogodak! Vrbančić je izveo korner, Nijemci nakratko otklonili opasnost, ali je loptu onda pokupio Roko Brajković koji je na kojih 22-23 metara prvo primio loptu na prsa pa onda iz prve opalio desnicom i tako majstorskim udarcem matirao vratara Stuttgarta. Fenomenalno!

U narednih pet minuta većih prilika nije bilo te je Hrvatska na kraju potpuno zasluženo otišla na prednost s prednošću.

Prvu ozbiljnu priliku Hrvatske u nastavku vidjeli smo u 54. minuti .Vrbančić je prihvatio jedno dodavanje na 20 metara, zatim je sjajno pričekao Pescha da projuri po desnoj strani pa ga onda pravovremenim dodavanjem uposlio, a iako je Pesch mogao i vratiti loptu u sredinu, on se odlučio na udarac s 15-ak metara iskosa koji je ipak zapeo u bloku.

Samo tri minute kasnije je malo nedostajalo da Hrvatska poveća svoje vodstvo. Ponovno se iznimno opasnim pokazao korner Vrbančića, više od 10 igrača bilo je u petercu gostiju, a na kraju je Pejčinović umalo postigao autogol u želji da otkloni opasnost. No, sjajno je reagirao Seimen koji je uz pomoć grede uspio nekako spriječiti novi pogodak domaćina…

Još jednu veliku priliku Hrvatska je propustila u 63. minuti. Veliku pogrešku u obrani Njemačke ‘namirisao’ je Košćević koji je prvo osvojio loptu, a onda i sjajno petom uposlio Canjugu koji je bio praktički sam na 14 metara od gola, ali udarac ofenzivca Lokosa otišao je centimetar ili dva pored vratnice. Već u sljedećem napadu su Nijemci umalo skupo naplatili taj promašaj Canjuge, no sveprisutni Maza je izbliza bio iznimno neprecizan.

Gosti su bili u dobroj prilici i u 78. minuti kad je sjajno iz okreta tukao Pejčinović, no pokušaj stasitog napadača rodom iz Münchena, a porijeklom iz BiH, otišao je malo pored gola.

U posljednjih 10 minuta se utakmica u potpunosti preselila na polovicu Hrvatske. Bacili su sve karte u napad gosti, ali Cvetko i Vušković bili su izvrsno usklađeni pa tako Nijemci ipak nisu uspjeli konkretnije ugroziti Buljana. No, u 89. minuti šok, kazneni udarac za Nijemce! I to sumnjivi kazneni udarac... Pavić je srušio Mazu, a glavni arbitar pokazao je na bijelu točku. Odgovornost je preuzeo Pejčinović, ali Buljan ga je sjajno pročitao te je na kraju Hrvatska došla do velike i važne pobjede na otvaranju elitne runde kvalifikacija za Euro U19!

Spomenimo i kako je u drugoj utakmici u skupini VI Turska s 2-0 bila bolja od Rumunjske, a domaćin je do pobjede došao u samoj završnici utakmice. Prvo je za 1-0 precizan bio Gulasi u 82.minuti, da bi onda u 90+2.minuti konačan rezultat postavio Ozdemir.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

hrvatska U19 nogometna reprezentacijaSiniša Oreščanin

Ostale Vijesti