Pool via REUTERS/Anton Vaganov
Pool via REUTERS/Anton Vaganov

EURO rekorda: Autogolovi, golijada i neiskorišteni slobodnjaci

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 04.07.21. | 10:01

Tri utakmice prije kraja, donosimo najzanimljivije podatke o čudnovatom izdanju turnira...

Tri utakmice prije kraja ove neobične europske smotre, donosimo poneku crticu o možda i najčudnijem prvenstvu do sad. Neprecizni pucači slobodnih udaraca, autogolovi i neprekinuti nizovi samo su neke od statističkih zanimljivosti turnira koji će ostati zapamćen kao "čudnovati kljunaš" među velikim natjecanjima.

Mimo svih statističkih projekcija, na ovom prvenstvu smo do sad svjedočili čak 10 autogolova, što je više nego na svim prethodnim prvenstvima zajedno! Do sad ih je održano čak 15, čime ovaj podatak postaje jedna ozbiljna anomalija. U vlastitu mrežu loptu je pospremilo čak osam od ukupno 24 reprezentacije na EURO-u, što je jasan pokazatelj kako ovdje nije riječ o manjku vještina kod igrača.

Općenito je ovo prvenstvo obilježeno pogreškama. Takve pojave su očekivane, no upravo na primjeru autogolova vidimo kako su obrane na ovom EURO-u zakazale u komunikaciji. Neki su kažnjeni pogocima nakon zbilja bizarnih grešaka na liniji stoper-vratar a jedan manji dio njih jednostavno nije imao sreće. Nogometni stručnjaci tvrde kako je manjak komunikacije između igrača i pretjerani fokus na loptu i njeno kretanje rezultat stresa. Na kraju dana, ovo zbilja jest prvenstvo visokog uloga koje se održava s godinu dana zakašnjenja.

Ima tu još kurioziteta kada su autogolovi u pitanju. Primjerice, Pedrijev pas Simonu koji je završio u mreži za 1:0 Hrvatske protiv Španjolske, je autogol postignut s najveće udaljenosti od svih prvenstava do sad. Radi se o 44 metra ravne linije od gola, no cijela priča tog pogotka svakako pada na odgovornost Simonu, a ne Pedriju čiju loptu je trebao lako očistiti.

Engleska pak nema problema s autogolovima jer su do sad primili sveukupno 0 (nula) pogodaka u svojoj mreži. Čelična obrambena kombinacija Stones – Maguire dominira prvenstvom, a Englezi nisu tako dobro izgledali u defenzivnoj liniji još od 1966. godine i onog kultnog Mundijala koji je Gordon Albionu donio jedini svjetski naslov. Isto tako, ako ostanu čiste mreže bit će prva ekipa u novijoj povijesti koja je osvojila Europsko prvenstvo bez primljenog pogotka. Nedavno su blizu tog rekorda bili Španjolci, no 2012. godine njihov pohod je zaustavio Talijan Di Natale već u prvom kolu.

Nevjerojatan je podatak i koliko je nizak postotak realizacije slobodnih udaraca. Nakon 48 odigranih utakmica, broj slobodnih udaraca pretvorenih u pogotke je i dalje 0! Primjerice, Leo Messi je sinoć na Copa Americi dao gol iz slobodnog udarca i tako presigao sve ekipe zajedno na ovom očigledno nepreciznom Mundijalu.

Za kraj ostavljamo rekordne golijade. Sraz Hrvatske i Španjolske na ovom prvenstvu je donio i drugi po redu najviši rezultat ikada na europskim smotrama. Osam pogodaka u mreži je na korak od stvarnog rekorda s utakmice Francuske i Jugoslavije koja je završila pobjedom 5-4 pobjedom ekipe koju je kao kapetan predvodio Branko Zebec.

Tri utakmice prije kraja, neki rekordi i dalje ostaju otvoreni. Najviše će se gledati u kamp engleske reprezentacije koju dvije utakmice dijele od naslova bez primljenog pogotka. EURO 2020 je već sada rekordan kada su u pitanju autogolovi, ali i neiskorišteni slobodnjaci, no svemu će jednog doći kraj, pa tako i tome.

S druge strane, Italija ganja svoj rekord. S 32 utakmice u nizu bez poraza, Mancini želi spojiti još dvije i osvojiti prvenstvo. Italija i Engleska se nalaze sa suprotne strane ždrijeba, i lako je moguće da ćemo ih gledati u finalu. Tamo i tada, jedan rekord odlazi u povijest.

 

 


Tagovi

Euro 2020rekordna pobjedaautogolslobodni udarac

Ostale Vijesti