PIXSELL (Robert Murić, Ivan Fiolić)
PIXSELL (Robert Murić, Ivan Fiolić)

Dvoboj odbjeglih sinova HNL-a: Murić i Fiolić centralne figure derbija u Osijeku

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 12.02.22. | 08:57

Dva djeteta Dinama igraju zapažene role u klubovima koji se međusobno tuku za status prvog pratitelja kluba iz Maksimira

Od Roberta Murića očekuje se da u nedjelju bude udarna snaga Rijeke u namjeri da neokrznuti prođu kroz Gradski vrt i nastave san o utrci za naslov prvaka. S druge strane, Osijek polaže puno nade u Ivana Fiolića koji je na pripremama nagovijestio da bi ovo moglo biti njegovo proljeće. Stari znanci iz maksimirskih dana, povratnici u HNL, jake lijeve noge i igrači koji nose prevagu. Puno je sličnosti između Murića i Fiolića koji bi mogli biti centralne figure derbija na Gradskom vrtu.

Robert Murić u Dinamo je došao kao dijete. Imao je tek 15 godina kada su skauti Dinama uočili motoričnog lijevaka u Zagorcu iz Krapine te ga doveli u Maksimir. I zaista, Murić je pokazivao sve odlike buduće zvijezde. No, u nogometu kao i u životu, uvijek velika riba jede onu malu. Pa kako je Dinamo uzeo Murića iz Krapine, tako ga je Ajax uzeo iz Maksimira.

Uz popratni igrokaz koji je imao epilog na sudu. Naime, Mamić se nije htio tako olako odreći svog dragulja pa je temperament otišao u crveno na jednom sastanku u Maksimiru gdje je bio Murićev otac, odvjetnik i obiteljski prijatelj. Slijedila je prijava za prijetnje, ali kasnije je društvo promijenilo iskaze na sudu i pojeo vuk magare. No, Murić je otišao iz Dinama koji je kasnije pokušavao osporiti odlazak preko FIFE, ali nije pomoglo. Mladić je imao sjajnog pravnog savjetnika u liku i djelu splitskog odvjetnika Davora Radića koji je toliko dojmio Mamića i u nekim kasnijim postupcima gdje su bili na suprotnim stranama (op.a. slučaj Hasić) da je Radić postao jedan od odvjetnika koji sada radi s Dinamom.

Kako bilo, Robert Murić je završio u Ajaxu u kojem nije nastavio uzlaznu putanju svoje karijere. Nije se snašao u Amsterdamu, kao ni kasnije u Pescari i Bragi odakle je prije dvije godine stigao na Rujevicu.

I tu se Murić vratio na svoju stazu. Preko stotinu utakmicu u dresu Rijeke, 36 golova i 23 asistencije. Dovoljno da opet zagolica maštu Dinama koji bi ga rado vratio u Maksimir, ali čini se kako Mišković ima drugačije planove s Murićem. Osim ako se ne dogodi neki preokret, desno krilo završit će sezonu na Rujevici, pomoći u cilju da se domogne barem jednog trofeja i potom sjesti s čelnicima Rijeke i vidjeti koje su opcije. Naime, ugovor traje do ljeta 2023. i Rijeka si sigurno neće dozvoliti da im igrač ovakve kapitalne vrijednosti uđe u posljednju godinu ugovora, kao što su to učinili s Pavičićem.

Priča Ivana Fiolića nije imala obrise trilera i dramaturgije poput Murićeve, ali ima tu puno sličnosti. Fio je dijete Dinama, zagrebački dečko koji je prošao sve kategorije kluba iz Maksimira. U seniorskom nogometu debitirao je za drugu momčad Dinama iz koje je otišao u Lokomotivu. Sjajne predstave u dresu Lokse vratile su ga u Maksimiru u idealno vrijeme. Igrao je za Dinamo u Ligi prvaka, bio je igrač kojeg je Nenad Bjelica često koristio u rotaciji ali to nije zadovoljavalo apetite mladog Fiolića čiji je pogled sve češće bježao prema inozemstvu.

“Rekao sam mu da mi je potreban, da ga želim u Maksimiru i da će sigurno dobiti svoju priliku. Da nisam za to da ide u Genk ali da ću poštovati njegovu odluku”, rekao je Nenad Bjelica kada se Fioliću u ljeto 2018. pojavila opcija odlaska u Belgiju.

“Da, rekao mi je to ali ja sam glavom već bio u inozemstvu. Ništa me nije moglo zaustaviti tada”, priznao nam je kasnije Fiolić koji se u Genku nije previše naigrao. Slijedile su posudbe na Cipar i Poljsku.

I onda je Bjelica ponovno okrenuo njegov broj. I sada nije bilo nikakvih dvojbi. Fiolić se htio vratiti kod trenera s kojim je radio u Maksimiru a koji je u međuvremenu preporodio Osijek. Dugo su trajali pregovori. U jednom trenutku činilo se da će sve pasti u vodu, ali Osijek je na koncu slomio Genk i Fiolić je dobio zeleno svjetlo. Stigao je prošlo ljeto, prošao proces adaptacije i sada je spreman pokazati ono zbog čega ga je Bjelica doveo.

Za ovu priču bi idealno bilo da su Murić i Fiolić super dobri prijatelji koji se čuju svaki dan. No, nisu. Više su poznanici koji ne kriju veliki respekt jedno prema drugome. Zajednički dani u Maksimiru zaslužni su što među njima zapravo i nema nikakvih tajni.

“Fiolić je jako dobar igrač i od mene ćete za njega čuti samo pohvale. Ima sjajnu lijevu nogu i imamo neke sličnosti. Vratio se iz inozemstva u HNL, igra jako dobro i sigurno je igrač na kojeg treba paziti u nedjeljnom derbiju”, rekao nam je Robert Murić o svom bivšem suigraču.

Na ništa manje komplimenata nismo naišli i na drugoj strani.

“Murić? Pokazao je kvalitetu i vidi se da je klasa od igrača. Uostalom, to pokazuje iz utakmice u utakmicu. Imamo tu lijevu nogu, ali on je izrazito krilo. Znamo se i mislim o njemu sve najbolje. Zapravo, želim mu svu sreću u karijeri osim u nedjelju”, poručio je Fiolić.

U svakom slučaju, obojica ove nedjelje imaju priliku odvesti svoje momčadi u status prvog pratitelja Dinama u utrci za naslov. I obojica imaju kapacitete izrasti u ključne igrače HNL-a ovog proljeća ako se tako karte poklope...


Tagovi

Ivan FiolićRobert MurićOsijekHNK RijekaHNL

Ostale Vijesti