Miroslav Lelas/PIXSELL
Miroslav Lelas/PIXSELL

Duje Kustura za Germanijak: "Protiv slavnog Sportinga želimo odigrati utakmicu za 'gušt'"

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 25.10.23. | 08:23

Pred početak Olmissumove skupine Glavne runde Lige prvaka porazgovarali smo s Dujom Kusturom, mladim (25), ali ujedno i iskusnim hrvatskim futsal reprezentativcem kojem će ovo biti treća Liga prvaka s omiškim klubom

Nakon što je Futsal Dinamo jučer trijumfalno otvorio svoju skupinu Glavne runde Lige prvaka u futsalu, s visokih 8-1 svladao je švedski Örebro i napravio veliki korak prema plasmanu u Elitnu rundu natjecanja. Plavi večeras u 19 sati dočekuju poljsku Lubawu i s pobjedom bi mogli i matematički osigurati prolazak.

Dok Dinamo čeka svoj drugi susret u Ligi prvaka, danas svoju skupinu dočekuje Olmissum, kojem će ovo biti treći nastup u elitnom futsalskom natjecanju. Za razliku od prethodna dva navrata, Omišani su ove sezone plasman u Ligu prvaka izborili kao viceprvak (budući da je HMNL četvrta najjača liga Europe), a zbog svojeg klupskog koeficijenta, Olmissum je smješten u Put A u kojem, za razliku od Dinamovog 'Puta B', prolaze tri momčadi iz skupine.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Prema tome, Olmissumu će vjerojatno jedna pobjeda biti dovoljna za plasman u Elitnu rundu. Prvu utakmicu skupine Omišani igraju večeras u 20 sati uz izravni prijenos na Max Sportu II, protiv kazahstanskog viceprvaka Ayata. Idući dvoboj na rasporedu je u četvrtak kada će Omišani ugostiti HIT iz Kijeva, a u posljednjem kolu Zeleno-plavi s ušća Cetine igraju protiv Zeleno-plavih iz Lisabona, slavnog Sportinga koji je u posljednjih sedam godina čak šest puta igrao finale Lige prvaka, od čega je u dva navrata osvojio naslov.

Za najavu 'omiške' skupine kontaktirali smo Duju Kusturu, po godištu još uvijek mladog igrača (25), ali po stažu jednog od najiskusnijih u redovima Omišana.

„Očekivanja su, normalno, da prođemo u Elitnu rundu. U skupni se nalazimo s tri jake momčadi od kojih je Sporting sama elita svjetskog futsala. Prva utakmica protiv Ayata nam je najbitnija. Ako danas pobijedimo doći ćemo na korak do plasmana u iduću fazu. Bit će odmah lakše igrati. U večerašnjem dvoboju, ali i onom sutrašnjem protiv HIT-a iz Kijeva vidimo svoju priliku. Protiv Sportinga će biti teško doći do bodova, ali nadam se da ćemo do tada već izboriti iduću fazu i da ćemo odigrati utakmicu 'za gušt'. Takve utakmice svatko želi igrati, posebno jer inače nemamo prilike igrati protiv tako jakih ekipa", rekao nam je hrvatski reprezentativac.

Kustura se s futsalom počeo baviti 2015., u tadašnjem drugoligašu, a danas prvoligašu Torcidi. Nakon tri godine igranja za splitski klub prešao je u Olmissum koji je tada bio također član 2.HMNL. S Olmissumom je osvojio Drugu ligu, zatim i dva naslova 1.HMNL, a ovo će mu biti već treći nastup u Ligi prvaka. Ovo mu je već šesta sezona u zeleno-plavom dresu, a ugovor je potpisao do ljeta 2026.

Kako bi usporedio očekivanja pred tekuću ligu prvaka, u odnosu na svoj debi u ovom natjecanju?

„Sve je nekako prošlo brzo. Imam dojam kako nisam niti krenuo, a već sam prošao jako puno toga, od osvajanja naslova, igranja Lige prvaka, poziva u reprezentaciju… Očekivanja su danas možda i viša nego prije tri godine, jer već imamo iskustvo igranja ovog natjecanja i znamo da se možemo nositi s europskim kubovima“.

Olmissum nije idealno ušao u sezonu. U Superkupu su završili četvrti, a u prva tri kola upisali su uvjerljivi poraz od Futsal Dinama (1-6) te neočekivani poraz od bivšeg Kusturinog kluba, Torcide (0-1). No, u posljednjem kolu prije Lige prvaka na svojem Ribnjaku uvjerljivo su svladali regionalnog rivala Novo Vrijeme s 4-1 i napunili se samopouzdanjem pred početak natjecanja.

„Zbog silnih okupljanja reprezentacije, nismo na pripremama odradili dosta zajedničkih treninga. Ekipa se dosta promijenila u odnosu na prošlu sezonu. Još se uigravamo. To je u ovom trenutku najbitnije. Znamo kako je Dinamo prošao prošle sezone. U jesenskom dijelu bili su pri samom dnu ljestvice, kandidati za ispadanje, a onda su u drugom dijelu polusezone sve preokrenuli i na kraju osvojili prvenstvo. Tako da je prerano za donošenje zaključaka o kvaliteti ovog Olmissuma. Tek se uigravamo, a sada Ligu prvaka dočekujemo spremni i iznimno motivirani“.

Naravno, nismo se mogli ne dotaknuti reprezentacije čiji je Kustura član već nekoliko godina. Hrvatska je, nažalost, početkom listopada upisala dva poraza od Francuske i kompromitirala svoje šanse za plasman na Svjetsko prvenstvo 2024. No, situacija nije bezizlazna. Hrvatska će s dvije pobjede u prosincu, protiv Njemačke i Slovačke, izboriti playoff za Uzbekistan.

„Francuska je baš ozbiljna momčad. Znali smo da će nas očekivati dvije vrlo teške utakmice i da će o pobjedniku odlučivati nijanse. U prvom dvoboju igrali smo jako dobro, sve do 'blackouta' sredinom drugog dijela kada su nas Francuzi pregazili i došli do pobjede. U domaći dvoboj ušli smo jako dobro, posebno smo dobro igrali u prvom dijelu. No, u nastavku smo opet pali, a na kraju smo ostali bez boda u posljednjim sekundama. Cilj je i dalje plasirati se na Svjetsko prvenstvo, dobiti dvije utakmice, a onda preko dodatnih kvalifikacija izboriti Uzbekistan. Mislim da je Francuska jača od svih reprezentacija s kojima se možemo susresti u playoffu“.

Za kraj, Kustura je pozvao sve navijače na dane Lige prvaka u omiški Ribnjak

„Pozvao bih sve naše navijače, ali i sve ljubitelje futsala iz okolice da dođu na utakmice, jer ovako kvalitetne momčadi rijetko kad imamo prilike gledati u Hrvatskoj“.



Tagovi

FutsalfutsalFutsal Liga prvakaMNK OlmissumOlmissumFutsal DinamoMNK Futsal Dinamo

Ostale Vijesti