Matko Begović/Pixsell
Matko Begović/Pixsell

Drugačija najava HNL-a: Bijeg od struje, potraga za idealnim sucem, stadion bez igrača i čežnja za Intertotom

Vrijeme Čitanja: 7min | sub. 21.01.23. | 08:00

Svim klubovima u ligi poželjeli smo uspješno proljeće na jedna malo opušteniji, neformalniji način

U srijedu su odgođeni jesenski susret igrali Gorica i Varaždin. Bez golova. Jučer su prvu utakmicu proljetnog dijela HNL-a odigrali Istra i Slaven Belupo. Bez golova. Valjda neće biti po onoj 'ako se po jutru dan poznaje...' HNL je, dakle, krenuo, nakon više od dva mjeseca lopta je krenula s centra, točno je polovica prvenstva i tko zna čemu ćemo sve svjedočiti do kraja sezone. Borba za naslov, borba za Europu, borba za ostanak, na svim bi razinama moglo biti zanimljivo. Koliko se Hajduku primaknuo Dinamu, ako jest, može li Gorica nadoknaditi zaostatak i preskočiti Šibenik, Rijeka se vratiti iz 'mrtvih' i boriti za Europu, kojoj se nakon dugo godina nada i Slaven Belupo. Očekuje nas puno - svega, ne sumnjamo da ćemo opet slušati i pokude na račun sudaca.

No, pokušat ćemo najaviti taj ostatak sezone na malo opušteniji način, svakom od 10 klubova poželjeti sreću i da se riješi onoga što ga trenutno muči. A imaju svi svoje probleme i preokupacije, neki veće, neki manje. Pa, krenimo redom, od prvog do zadnjeg.

DINAMO: DA NIKOGA NE UBIJE - STRUJA

Struja jedna, struja druga, možda i struja treća. Puno je struje u Maksimiru, sve je naelektrizirano, frcaju iskre. Samo da nekoga ta struja ne ubije. Doslovno ili preneseno. Nogomet ove zime nije glavna tema u Dinamu, puno se više priča o skupštinama i odborima, jasno je da je to veliki uteg Dinamu u novom pohodu na naslov prvaka. Jer, struja kad je jaka teško ju je zaustaviti, često odnese nizvodno i nepovratno sve što joj se nađe na putu. Pa bi tako ova struja, ili struje, mogle sa sobom povući i rezultat. I ugasiti svjetlo na kraju sezone, isključiti - struju. Figurativno, naravno, ali bilo jednako bolno kao i da je doslovno.

HAJDUK: DA HNS JEDNOM POGODI SUCA

Na Poljudu, generalno, vlada pozitiva, nije ju pokvario niti transfer mladog Biuka u SAD. A dodatno ju je pojačao dolazak Ivana Leke na klupu. Hajduk vreba Dinamov krivi korak ili još jaču 'struju' u Maksimiru, članovi ruše rekorde, najavljuju se pojačanja. I jedino što muči Splićane jesu, čini se, suci. Sportski direktor Nikoličius nakon sudačkog predavanja Brune Marića čudio se, kao, što se Marić nije ispričao bivšem treneru Karoglanu za 'ono' nakon utakmice u Koprivnici. Kad je Karoglan spominjao Jugoslaviju, a Marić onda ljutito odgovorio Karoglanu. Nije ni počelo, a s Poljuda su ciničnim 'Hvala' prokomentirali izbor Marija Zebeca u VAR sobu za utakmicu sa Šibenik. Pa eto, želimo da HNS Hajduku barem pogodi suca, s kojim BIjeli nemaju problema. Ne mislimo pritom da ga pogodi kao onaj netko stolcem u glavu s tribine u Koprivnici.

OSIJEK: DA NA PAMPASU IMA TKO IGRATI

Osijek gradi stadion i to je sjajno, svi jedva čekamo da vidimo ljepotana na Pampasu, svaki novi stadion dobitak je za hrvatski nogomet. No, hoće li na tom stadionu imati tko igrati? Osijek, naime, detaljno čisti svlačionicu, kako je krenuo, otići će svi najbolji igrači i još neki. Beljo, Kelinheisler, možda Ivušić, pa oni koji su višak, oni kojima istječe ugovor, oni koji su na posudbama. Neki tvrde da će proljeće 2023. biti povijesno za NK Osijek, upravo zbog Pampasa, ali neki i predviđaju rezultatski pad, jer momčad se sve više osipa. Dobro je, ostao je Rene Poms, Osijek ima barem trenera, koji je jesenas stabilizirao momčad i doveo je do trećeg mjesta na kraju polusezone. Možda i nije sve tako sivo?

SLAVEN BELUPO: DA SE VRATI INTERTOTO KUP

Slavni su Slavenovi dani, kad su u Koprivnici igrali Aston Villa, Athletic Bilbao, CSKA, Galatsaray... I mnogi drugi europski klubovi. Slaven Belupo bio je 'kraj' Intertoto Kupa, iako je igrao i u Kupu UEFA-e, a četvrto mjesto ove sezone i četvrtfinale Kupa, definitivno, miriše na Europu. Mogu li Zoran Zekić i njegovi igrači izgurati priču do kraja? Po mnogima, ipak teško, jer nemaju Koprivničani tako širok i kvalitetan kadar, ali, tko zna, još ljetos slovili su kao glavni kandidat za ispadanje. Ipak, objektivno, Slavenu bi lakši put do Europe bio da UEFA u zadnji trener reformira Intertoto kup pa da ljeto opet podsjeti na te velike, sjajne utakmice. Do Konferencijske lige će - teško.

VARAŽDIN: DA ZADRŽI LENTU 'MISTER SIMPATIČNOSTI'

Varaždinci su bili svojevrsni hit prvog dijela prvenstva, igrali dobar, primamljiv nogomet, zagorčavali život našim najvećim klubovima. I, što im poželjeti nego da zadrže lentu 'mister simpatičnosti' i na proljeće. Jer, Varaždin je oduvijek nogometni grad, tribine su ugodno popunjene, a momčad Marija Kovačevića uistinu je svuda pokupila simpatije. Prema tome, samo naprijed, ostanak u ligi ionako više ne bi trebao biti upitan, a sve iznad toga je dodatan bonus. Varaždin, mogao bi biti onaj koji će krojiti i vrh i dno, svojim igrama i rezultatima. Tako je barem bilo jesenas.

ISTRA 1961: DA GARCIA NAUČI HRVATSKI

Gonzalo Garcia stabilizirao je Istru, Puiljani igraju prpeoznatljiv, kvalitetan nogomet, a vidi se to i po plasmanu u prvom dijelu prvenstva. Da zadrže šestu poziciju, bio bi to veliki uspjeh i veliki skok s poslovično zajamčenog devetog mjesta, koje su uglavnom zauzimali na kraju sezone. Da nije bilo odličnog Varaždina, vjerojatno bi Istra osvojila lovorike za simpatičnost, ali i ovako svi priznaju Garciji da je napravio dobar posao. I k tome, razvija i mlade igrače. Garcia je, inače, drugi najdugovječniji u ovom trenerskom društvu u HNL-u. Dulje od njega na klupi jednoga kluba samo je Silvijo Čabraja u Lokomotivi. Eto, što poželjeti Garciji, nego da ostane još neko vrijeme u Puli, da stigne naučiti i hrvatski. Kažu da mu ne treba još puno.

LOKOMOTIVA: DA NADOKNADE BUDU KRAĆE

Najviše primljenih golova u prvom dijelu sezone, njih čak 29. Valjda je Čabraja u pauzi radio na defenzivi, uostalom, stigao je i Branimir Kalaica da pojača zadnju liniju. Jedan od ciljeva i naša želja 'lokosima' jest da ne dođu do 50 golova u vlastitoj mreži. Ne zato što ih favoriziramo u odnosu na druge, nego zato što su uistinu bili među najnesretnijim momčadima prvog dijela prvenstva. Kakve su sve golove primali. Posebno u nadoknadama i na kraju utakmica. Dobro, nekad su znali i zabiti, ali puno su i primali, gubili bodove u zadnjim minutama. Zato, neka im nadoknade budu kraće, možda im pomogne.

RIJEKA: DA SE IGRAČI ŠTO PRIJE UPOZNAJU

Fluktuacija je i na Rujevici bila velika tijekom zime, došao je novi trener Sergej Jakirović, došlo je 'more' novih igrača. Trebat će vremena sve to posložiti, uigrati. Ali, kažu da Jakirović zna što radi. No, prije svega važno je da se igrači što prije upoznaju, dobro, neki se već poznaju, ali, neki su se tek prvi put vidjeli prije koji dan. Jer, jesenas je Rijeka uglavnom djelovala kao da se igrači uopće ne poznaju, kao da su na terenu potpuni stranci. Ona 'sedmica' od Dinama još odzvanja Rujevicom i čitavim Kvarnerom. Bila je to slučajna momčad, sad će ova, valjda, ipak biti nešto jača. Povezanija, valjda će se dečki konačno upoznati.

ŠIBENIK: DA VLASNIK OSTANE BAREM DO KRAJA SEZONE

Neki mijenjaju trenere i igrače, sportske direktore. Mijenjao ih je i Šibenik, skoro kao čarape u zadnjih godinu dana. Ali, osim toga mijenjao je i vlasnike. Svaka polusezone, praktički, novi vlasnik. Sad je došao novi. I što onda Šibenčanima poželjeti nego da se zadrži barem od kraja sezone. Naravno, neka ostane i dulje, ali sve dalje od ljeta izgleda predaleko. Jasno, njegov ostanak ovisit će i o uspješnosti, o ispunjenju cilja, a to je ostanak u ligi. Zato ne tražimo i ne želimo previše, samo da vlasnik bude to ovog proljeće, da Šibenik malo odmori od stresa i stalnih promjena. A onda ćemo na ljeto vidjeti, možda mu se svidi pa ostane i dulje.

GORICA: DA TRENER DOČEKA USKRS NA KLUPI

Željko Sopić već je četvrti trener Gorice ove sezone. Pa, neka bude i zadnji. Ili, dobro, da ne pretjerujemo i, kao u slučaju Šibenikova vlasnika, ne gledamo predaleko, neka Sopić izdrži barem do Uskrsa. Tada bi već bio rekorder za ovu sezonu, što se Gorice tiče. I možda bi to značilo i da je na dobrom putu. A ako izdrži do Uskrsa onda će valjda i u samoj završnici zadržati posao. Goričani su krenuli vrlo ambiciozno u ovo proljeće, osvojili bod u zaostaloj utakmici s Varaždinom i - ne predaju se. Mogu li napraviti taj iskorak i dati kredit Sopiću dugoročnije nego njegovim prethodnicima? To je pitanje na koje zasad nitko nema odgovor.




Tagovi

GNK DinamoHajdukNK OsijekSlaven BelupoNK VaraždinIstra 1961Lokomotiva ZagrebHNK RijekaNK ŠibenikHNK GoricaHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti