Marko Prpić/PIXSELL
Marko Prpić/PIXSELL

Dragan Vukoja za Germanijak: "Nije mi jasno zašto Lovrić i Caktaš još uvijek nisu pronašli sebe"

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 23.08.22. | 08:30

Čuveni centarfor Osijeka povukao se iz nogometa i s distance prati sve što se događa u Gradskom vrtu

Gotovo 15 godina trajala je profesionalna karijera Dragana Vukoje. Rođen u Kućanima, odrastao u Tenji, prošao je sve uzraste Osijeka i pa debitirao tamo početkom 90-ih. Osim za svoj Osijek, u Hrvatskoj je igrao za Belišće te Hrvatski dragovoljac u čijem je dresu bio drugi strijelac lige. Potom ga je karijera odvela u Italiju te u Kinu. Posljednjih šest mjeseci proveo je u najdražem dresu u kojem se umirovio u ljeto 2004. Bio je sportski direktor Osijeka, ali posljednjih desetak godina otišao je u poduzetničke vode. Međutim, Osijek je kao droga. Gleda svaku utakmicu preko televizije, kada ima prilike ode pogledati i uživo. Bio je nedavno u Puli…

“Otišao sam do bivših suigrača. Malo bio su Kuleševićem, Vuicom, Bjelicom… Nisam u nogometu, ali pratim sve što se događa”, javio se Vukoja koji ne krije da je inficiran bijelo-plavom bojom. Kao svakom Osječaninu, nije mu baš lako pala ova kriza u kojoj se klub nalazi.

“Ma vidi, naravno da smo svi sretni kada je Osijek kakav je bio lani. Kada se pobjeđuje, kada igraju dobro. Isto tako, ne treba sada okrenuti leđa i prozivati već prihvatiti da u nogometu ima uspona i padova. Nije mi drago, ali vidim svjetlo na kraju tunela. Neka to prvo poluvrijeme u Maksimiru bude putokaz. Nisu dečki zaboravili igrati nogomet, samo je ta kriza. Ako padneš, trebaš se znati podići. Ako si jak i imaš karakter, dići ćeš se”, poručuje Vukoja koji je odrastao u Osijeku i zna za svu specifičnost sredine. Jasno mu je da ima onih koji negoduju jer su robovi navika.

“A navika je da se gleda lijep i atraktivan nogomet, puno golova. Tako je bilo u moje vrijeme, ne vjerujem da se nešto promijenilo sada. A ako nije po guštu navijača, onda postaju malo nervozni. To moraš prihvatiti da je tako i teško da će se nešto promijeniti”.

Od aktualnog kadra preferira nogomet Laszla Kleinheislera

“Dobar je igrač. Profesionalac, trkački uvijek na maksimumu, dobar udarac. Osijek bi ga trebao zadržati pod svaku cijenu”.

Osim Lacike, dojmio ga je Dion Drena Beljo.

“Lani je pokazao kvalitetu, posudba mu je i više nego dobro došla. Gledao sam ga uživo protiv Istre i sada na Maksimiru, radi se o vrlo dobrom igraču koji posjeduje velik potencijal. Lijeva noga daje mu prednost a ima nešto Šukerovsko u lakoći zabijanja. Nos gdje će se lopta odbiti i da bude na pravom mjestu u pravo vrijeme. Prerano je za usporedbe, ali ima kvalitetu”, smatra Vukoja koji je analizirao Beljinu igru protiv Dinama.

“Osijek je gubio, ali on se nije mirio s time. Pokazivao je tu karakternu crtu. Stalno je prilazio, tražio loptu. Kao da im je htio reći: 'Dajte mi loptu, nije sve izgubljeno'. I to mu se vratilo tim golom. Za svoju visinu je strašno pokretljiv, tehnički odličan i s jakom nogometom inteligencijom. Osim toga, radi za ekipu. Nije klasična špica koja stoji i čeka. Razigrava, otvara prostor suigračima”.

Kontinuitet Diona Drene Belje sada polako dolazi do faze kada napadač ima sve više zagovornika da bi ga Zlatko Dalić mogao probati u nekim od utakmica koje reprezentacija ima prije SP-a.

“Polako s time. Možda je još prerano za takve stvari i A reprezentaciju, ali kod Bišćana bi svakako trebao dobiti priliku. Ima kvalitetu i to je pravi put za njega jer Beljino vrijeme tek dolazi. Uz ovaj rad, ako ga ozljede zaobiđu, mogao bi se pretvoriti u top klasu i veliki dobitak za hrvatski nogomet. Čestitke onima koji su ga pronašli i nagovorili da dođe u Osijek”, poručio je Vukoja kojeg smo pitali i za najveće zvijezde zimskog prijelaznog roka.

Mijo Caktaš i Kristijan Lovrić trebali su biti taj jezičac na vagi u borbi za naslov. Međutim, sedam mjeseci kasnije oni se i dalje prilagođavaju…

“Meni to nikako nije jasno da nisu pronašli sebe. Znate, Osijek je grad koji je uvijek prihvaćao igrač se strane. Čuvena slavonska gostoljubivost. Siguran sam da se svi trude oko njih da bi se osjećali lijepo i zadovoljno u Osijeku. E sada, nije mi jasno zašto nisu na maksimumu. Gledam Lovrića protiv Dinama, kao da ima neki strah. Kao da se boji. A doveden je da bude ono što je bio u Gorici. Da radi razliku. Nisam unutra, ali to je neki moj dojam sa strane. Da još nisu dali koliko mogu i koliko se od njih očekuje”, završio je Vukoja.

HNL, 7. kolo

Petak, 26. kolovoza

Gorica - Istra 1961 20.00

Subota, 27. kolovoza

Lokomotiva - Slaven Belupo 18.55

Rijeka - Varaždin 21.05

Nedjelja, 28. kolovoza

Šibenik - Dinamo 18.30

Osijek - Hajduk 21.05

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igrajte odgovorno 18+


Tagovi

NK OsijekDion Drena BeljoLaszlo KleinheislerMijo CaktašKristijan LovrićIvica KuleševićDamir VuicaNenad BjelicaGNK DinamoIstra 1961HNLHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti