REUTERS/Molly Darlington
REUTERS/Molly Darlington

"Don't cry for me, Australia": Vratar Emiliano Martinez junak Argentine, Messi zabio u 1000. utakmici, zaprijetio i Karačić

Vrijeme Čitanja: 6min | sub. 03.12.22. | 22:00

Argentinci su pobjedom 2:1 protiv Australije izborili četvrtfinale s Nizozemcima u petak 9. prosinca u 20 sati

Posljednji ples Lionela Messija traje i dalje, ali prošli su Argentinci borbene, žilave Australce tek nakon dramatične sudačke nadoknade, obrane svog vratara Emiliana Martineza 20 sekundi prije kraja posljednje, sedme minute sudačke nadoknade. Ostalo je tako 2:1, u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Kataru u petak 9. prosinca sastat će se Nizozemska i Argentina, pobjednik tog para ići će na uspješnijeg iz dvoboja Japana i Hrvatske odnosno Brazila i Južne Koreje, koji se igraju u ponedjeljak!

Sigurno vodstvo Argentinaca, pogocima Messija i Alvareza, kompromitirano je slučajnim, ali zasluženim pogotkom Australaca, autogolom Enza Fernandeza, nagrađen je ofenzivni pristup i pozitivna energija Socceroosa, no kvaliteta Gaučosa je na koncu ipak presudila, pragmatičnost izbornika Lionela Scalonija koji je nakon 2:0 uveo trećeg stopera umjesto trećeg napadača i orijentacija na kontre, pokazala se ispravnom. Stvorili su Argencinci puno situacija za treći gol, a puno su pokušaja visokim loptama Australaca odnijeli argentinski stoperi, no na kraju je ipak jedna lopta 'zalutala' do 18-godišnjeg jokera s klupe Garanga Kuola, pucao je tinejdžer Central Coast Marinersa snažno, ali „tijelo na metak“ stavio je argentinski vratar i spasio svoju mrežu i pobjedu svojim suigračima. Za to služe vrhunski vratari, da obrane ono što propusti i najčvršća obrana...

Argentinci su startali bez ozlijeđenog Angela Di Marije, vratio se u početnu postavu Papu Gomez, a u redovima Australaca također samo jedna izmjena u odnosu na prethodnu utakmicu, umjesto Craiga Goodwina u sredini je zaigrao Keanu Baccus, a Jackson Irwine bio druga špica.

Iako statusom autsajderi, Australci se nisu libili visoko pritisnuti Argentince kako bi ih pokušali učiniti što nesigurnijima u organizaciji igre, a znali su da neće, jer to se ne može, dugom loptama tražiti Messija. No, zato se Messi spuštao nisko, u onaj krug na centru, kao ispomoć Enzu Fernandezu i opcija za 'loptu u sefu' i malo pomalo Gaučosi su preuzeli uzde utakmice plevši svoju mrežu prema šesnaestercu Socceroosa, koji nikad nisu pobijedili neku južnoameričku momčad.

Bili su Australci čvrsti u duelima, kako smo i navikli i već u 15. minuti Jacksonu Irwineu je poljski sudac Szymon Marciniak pokazao javnu opomenu. Nisu Argentinci uspijevali složiti neku opasnost, prodrijeti u kazneni prostor, bili su Australci gusti i sinkronizirano su se kretali, nisu si dali razvući formaciju ni po širini ni po dužini. Zato su iz svog prvog napada nakon presingom oduzete lopte Australci ušli u 16-erac Argentinaca, no nije uspio Behich izdržati duel s Molinom. Prvi korner također su imali Zlatno-zeleni, u 24. minuti, ali lako su ga riješili Nebeskoplavo-bijeli.

I onda, u 35. minuti, nakon prekršaja Aziza Behicha na Messiju, čarobnjak je sam izveo prekid, a nakon odbijanca začeo sljedeću akciju, u kojoj je ušao u 16-erac, prihvatio kratko dodavanje Otamendija i na svoj način ljevicom plasirao loptu neuhvatljivo za suparničkog vratara.

Bio je to prvi Messijev gol u nokaut-fazi svjetskih prvenstava, 789. pogodak u njegovoj 1000. natjecateljskoj utakmici u seniorskoj karijeri, u kojoj je po 100. put bio kapetan Argentine!

Do kraja poluvremena Argentinci su iskontrolirali rezultat i teško stećeno vodstvo iz prvog i jedinog udarca na vrata australskog vratara Mathewa Ryana.

U drugo poluvrijeme ušlo se s istim postavama, no u 50. minuti Scaloni je umjesto napadača Papu Gomeza uveo braniča Lisandra Martineza, prešavši na 3-5-2.

U 53. minuti Otamendi je vratio (pre)kratku loptu svome vrataru Emilianu Martinezu, no ovaj ju je stigao prije Dukea i izbio na tribine. Nekad bismo rekli „v kuruzu“, ali ovdje je ipak ispod asfalta i betona - pustinja...

I onda, u 57. minuti, presing Argentine u pravo vrijeme, dao se navući Matthew Ryan, nije dobro primio loptu, pa nije uspio predriblati De Paula, a Julian Alvarez je bio blizu, iskoristio to i iz okreta uputio loptu u praznu mrežu za 2:0.

Odmah je reagirao Graham Arnold, napravivši dvostruku zamjenu, uvevši dvojicu ofenzivnijih igrača, Goodwina i Hrustića i prešavši na 4-3-3.

Napali su Australci, odlučili do kraja igrati „all in“, što je otvaralo prostor Argentimncima za kontre. U 65. minuti solo prodor Lea Messija, pomogao je i Alvarez kao mandinela, ali uspjeli su Australci blokirati 'desetku' Gaučosa u odsudnom trenutku.

U 72. minuti dvostruka zamjena argentinskog (figura za figuru), a trostruka australskog izbornika, ušao je i bivši branič Lokomotive koji nikad nije zaigrao za matični Dinamo – Fran Karačić, umjesto Miloša Degeneka - i ubrzo spriječio kontru Lautara Martineza.

I onda iznenada, u 77. minuti, iz ničega, Australci su smanjili na 2:1. Craig Goodwin je jednu glavom odbijenu loptu Romera otprve potegnuo sa 18 metara, ljevicom, dojam je da bi odletjela daleko preko vrata, ali pogodio je u bloku Enza Fernandeza, lopta je promijenila smjer i završila u suprotnom kutu!

U 81. minuti solo prodor Behicha iz drugog plana, ušao je u 16-erac i Lisandro Martinez uspio mu je blokirati udarac iz izgledne situacije za pogodak!

Reagirao je Scaloni dvostrukom zamjenom, opet “figurama za figure“, osvježio momčad.

U 89. minuti Messi je nakon protunapada kao na pladnju posužio Lautara Martineza, a ovaj gađajući dalji kut pogodio – tribine! Obično takvi promašaji u nogometu bivaju kažnjeni...

Ovaj put su Argentinci do pred sam kraj sve iskontrolirali, imali su tri stopera za duge lopte Australaca, a kad su imali loptu držali su je što su duže mogli, bili su bliže trećem pogotku nego Socceroosi izjednačenju, u 95. minuti Karačić je skrenuo jedan Lautarov udarac, ali je Ryan obranio nogom. U posljednjoj, sedmoj minuti sudačke nadoknade dva odlična centaršuta Karačića, a 20-ak sekundi prije kraja iz okreta je pucao Garang Kuol, ali raskrilio se Emiliano Martinez i spasio svoju momčad! Zagrlili su ga svi suigrači, a ubrzo je Marciniak odfućkao kraj!

Kuol je najmlađi tinejdžer koji je zaigrao u nokaut fazi SP-a nakon Pelea 1958.

Pogotke s utakmice pronađite OVDJE.

Argentina – Australija 2:1

Poluvrijeme: 1:0

Strijelci: 1:0 Messi (35., Ottamendi), 2:0 J. Alvarez (57.), 2:1 E. Fernandez (77.-ag, Goodwin)

Stadion: Ahmad bin Ali. Gledatelja: 45.000.

Sudac: Szymon Marciniak (Poljska)

Žuti kartoni: Irwine, Degenek (Australija)

Crveni kartoni: -

Argentina (4-3-1-2): E. Martinez – Molina (od 80. Montiel), Romero, Otamendi, Acuña (od 72. Tagliafico) – De Paul, E. Fernandez, Mac Allister (od 80. Palacios) – Messi – Papu Gomez (od 50. Lis. Martinez), J. Alvarez (od 72. Lautaro Martinez). Izbornik: Lionel Scaloni

Australija (4-4-2): Ryan – Degenek (od 72. Karačić), Souttar, Rowles, Behich – Leckie (od 72. Kuol), Mooy, Baccus (od 58. Hrustić), McGree (od 58. Goodwin) – Duke (od 72. MacLaren), Irwine. Izbornik: Graham Arnold



Tagovi

Lionel MessiArgentinska nogometna reprezentacijaKatarKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.Australska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti