REUTERS/Benoit Tessier
REUTERS/Benoit Tessier

Dodjela Zlatne lopte: Benzema najbolji na svijetu, Modrić zaradio mjesto u top deset!

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 17.10.22. | 21:16

Joško Gvardiol je završio kao šesti u izboru za najboljeg mladog nogometaša koji je osvojio Barcelonin Gavi

Iako se znalo već danima unaprijed, sada je postalo i službeno – Karim Benzema zaradio je glasove žirija France Footballa i svoje trofejne vitrine popunio Zlatnom loptom!

Ovog puta nije bilo iznenađenja, unisoni stav je bio da francuski majstor zaslužuje epitet najboljeg na svijetu, madridski Real je pogonjen njegovim pogocima i asistencijama, pa je pariška pozornica idealno poslužila za okrunjivanje novog nogometnog kralja. Njega je, također simbolično, okrunio posljednji Francuz koji je slavio u ovom izboru - veliki Zinedine Zidane. Iza Karima su ostali Kevin De Bruyne i Sadio Mane.

„Ovo je bio moj san iz djetinjstva, nikada nisam odustajao. Bilo je teških trenutaka i uvijek sam imao u mislima to veselje kada sam razmišljao o nogometu. Drago mi je da su večeras ovdje moji idoli, Zidane i Ronaldo“, rekao je Benzema nakon primanja nagrade.

A dodjela ove nagrade je često bila nepoštena prema nekim nogometašima. Najsvježiji primjer bio je onaj posljednji, kada je Leo Messi u svoje trofejne vitrine pospremio sedmi Ballon d'Or, za sezonu koju je nedvojbeno obilježio Robert Lewandowski, a koji je, uzgred rečeno, drugu godinu zaredom zaradio nagradu Gerd Müller za najboljeg strijelca.

Poljski napadač je u 2021. za Bayern zabio 38 pogodaka u 30 ligaških utakmica u 2021., a dodao je i 11 pogodaka u 12 utakmica u kojima je nosio nacionalni dres.

Osim toga, zabijao je u 19 utakmica zaredom u svim natjecanjima za Bayern od veljače do rujna. Ali ni to nije bilo dovoljno da skine Argentinca, a kriteriji za dodjeljivanje najvažnije individualne nagrade u nogometu su i dan-danas nejasni.

Prisjetit ćemo se i izbora izbora 2013. kada je Cristiano Ronaldo zaradio nagradu u sezoni u kojoj je zabio preko 70 golova u kalendarskoj godini, što je uistinu nevjerojatan doseg. No, osvojio ju je pored živog Francka Riberyja koji je bio vjerojatno najvažniji igrač Bayerna u pohodu na trostruku krunu, dok je portugalski superstar u promatranom periodu ostao bez trofeja.

No možda najveća „krađa“ u povijesti nagrade odvila se 2010. godine. Inter je te godine osvojio povijesnu trostruku krunu, a Wesley Sneijder je bio najvažniji igrač tog Sastava. Međutim, niti to nije bilo dovoljno Nizezmcu da završi među najbolja tri na svijetu, budući da su te godine dominirali izborom igrači Barcelone – Messi je osvojio nagradu, dok su mu u leđa gledali Andres Iniesta i Xavi.

No čak je i Xavi nakon dodjele priznao kako razumije zašto je pola Italije negodovalo oko zaobilaženja Sneijdera.

Večerašnji izbor Francea Footballa nije bio takvog karaktera - Benzema je sasvim zasluženo ponio nagradu za najboljeg na svijetu.

Francuz je godinama slovio za vrhunskog napadača, jednog od najboljih u svojoj generaciji, ali je isto tako dugo godina bio u sjeni Cristiana Ronalda. Benzema se nije mogao razmahati pored Portugalca, pa se u suživotu s njim sasvim podredio momčadi – pritiskao je protivničke stopere, neumornom trkom otvarao prostor i nekako zatomio svoju glad prema pogocima. Ali nije mu bio problem. Prilagodio se, baš kao što se svi veliki igrači prilagode.

Odlaskom Ronalda, Benzema je prodisao, preuzeo je na sebe većinu napadačkog tereta pa ponovno odveo Real na europski tron.

Majstor prvog dodira, ubojica u kaznenom prostoru, jedan od onih koje svaki trener poželi imati u momčadi – konačno je zaradio svoju igračku potvrdu.

A novu potvrdu svoje vrijednosti zaradio je i Luka Modrić koji je završio kao deveti u ovogodišnjem izboru. Iza njega su primjerice ostali igrači poput Haalanda, Sona, Kanea, ali i Ronalda i Messija. Potonji dvojac je po prvi puta nakon 16 godina ostao bez ulaska među deset najboljih u izboru za Zlatnu loptu.

Čini se kako je njihova dominacija stigla svome kraju…

Najbolji vratar svijeat je Thibaut Courtois, najbolji mladi nogometaš je Barcelonin wunderkind Gavi, dok je Alexia Putellas osvojila nagradu za najbolju nogometašicu svijeta.

I dodajmo kako je Joško Gvardiol zasjeo na šesto mjesto u izboru najboljih mladih nogometaša svijeta.

Sve nagrade France Footballa:

Najbolji igrač: Karim Benzema.

Najbolji strijelac: Robert Lewandowski.

Najbolji golman: Thibaut Courtois.

Najbolji mladi igrač: Gavi.

Najbolja nogometašica: Alexia Putellas.

Najbolji klub: Manchester City.

 

Konačni poredak u izboru za Zlatnu loptu:

1. Karim Benzema

2. Kevin De Bruyne

3. Sadio Mane

4. Robert Lewandowski

5. Mohamed Salah

6. Kylian Mbappé

7. Thibaut Courtois

8. Vinicius Junior

9. Luka Modrić

10. Erling Haaland


Tagovi

Karim BenzemaLuka ModrićJoško GvardiolZlatna loptaRobert Lewandowski

Ostale Vijesti