Torpedo Kuševac/Facebook
Torpedo Kuševac/Facebook

Dobro došli u Hrvatsku, jedna utakmica odlučuje o dva natjecanja, a Savez kaže: "Nama je dogovor klubova svetinja, sve ćemo nadoknaditi"

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 15.09.22. | 14:11

"Očito je samo u hrvatskom nogometu moguće da pobjednik utakmice 1/16 finala kupa odluči pobjednika FINALA drugog kupa, a gdje Savez takav prijedlog objeručke prihvati."

Još uvijek su jaki dojmovi nakon Dinamove europske utakmice na San Siru, Hajdukove pobjede u zaostalom Jadranskom derbiju, novog popisa izbornika Zlatka Dalića pred reprezentativne akcije u Ligi nacija koja je na rasporedu u idućim tjednima. Pod tom pompom je možda netko pomislio da će se odluke u nižim sferama hrvatskog nogometa proći neprimjetno, no kanali komunikacije ipak su prejaki. Tako je do naše redakcije stigla informacija kako je nepravda nanesena jednom slavonskom niželigašu.

Sretni i ponosni na svoj uspjeh, čelnici, igrači i sumještani prigradskog naselja Kuševac, nedaleko od Đakova, spremali su se da 21. rujna budu domaćini utakmice finala kupa Županijskog nogometnog saveza između BSK-a i Belišća na svome stadionu, a onda su saznali odluku koja im se nije svidjela i koju su saznali tek nakon što su čelnike tamošnjeg saveza doveli pred gotov čin. Tako su na vlastito iznenađenje dobili potvrdu da od ranije spomenutog domaćinstva neće biti ništa. Ono što se u slavonskom 'šoru' šuškalo, istina je - BSK i Belišće su se međusobno dogovorili da će utakmicom 1/16 Kupa HNS-a odlučiti automatski pobjednika Županijskog kupa, a savez je taj besmislen prijedlog prihvatio.

Tako je Torpedo ostao bez domaćinstva koje bi im donijelo financijsku injekciju Saveza dovoljnu za pokrivanje polusezonskih troškova, govore nam iz kluba. Naravno, uz financijsku pomoć Saveza, propali su i svi mjeseci truda i rada Kuševčana u kojima su ulagali u prostorije, održavanje terena, podizanje cijelog stadiona Lipa na jednu novu, moderniju razinu, uostalom i organiziranja same utakmice koje su već započeli, budući da se ona trebala igrati za nekoliko dana.

Priopćenje NK Torpeda, koji su izdali na svojim društvenim mrežama, prenosimo u cijelosti:

"Utakmica finala kupa Županijskog nogometnog saveza koja je trebala biti odigrana između BSK-a i Belišća na stadionu Lipa neće se igrati!

Krajnje nekorektan i neprofesionalan potez drugoligaške i trećeligaške ekipe, kao i Županijskog nogometnog saveza.

Naime, ove dvije ekipe su izvučene kao protivnici u 1/16 finala Kupa HNS-a te su samo nekoliko dana prije odigravanja utakmice na našem stadionu poslali dopis Županijskom nogometnom savezu da ta utakmica Kupa HNS-a odluči pobjednika Županijskog Kupa.

Naravno, Županijski nogometni savez Osječko-baranjske je ovaj sramotan prijedlog prihvatio te je tako Torpedo izgubio domaćinstvo finala, do kojeg nimalo nije lako doći, par dana prije samog odigravanja utakmice, apsolutno ne uzimajući u obzir sav trud koji je uložen od strane kluba u pripremu i organizaciju ove utakmice, a koji sad pada u vodu.

Očito je samo u hrvatskom nogometu moguće da pobjednik utakmice 1/16 finala kupa odluči pobjednika FINALA drugog kupa, a gdje Savez takav prijedlog objeručke prihvati.

Bravo HNS, bravo ŽNS, bravo BSK i bravo Belišće!"

Tajnika Osječko-baranjskog saveza, Željka Bela, smo telefonski kontaktirali, a on nam je rekao:

"U lipnju su odigrane utakmice za popunu liga, sad imamo jednu ligu više, i na osnovu tih kvalifikcija koje su završile relativno kasno, a svaka natjecateljska sezona traje do 30. lipnja, očekivali smo da ćemo igrati finale Kupa u jesen. Kako BSK nastupa u 2., a Belišće u 3. rangu, imaju druge prioritete. Mi nismo na ovo računali. Kako smo ranije to dogovorili da će se finale igrati u Kuševcu, mi smo njima predložii 21. rujna, u međuvremenu je ždrijeb spojio ova dva kluba, oni su se zbog gužve u rasporedu dogovorili da će tom utkamicom u Belišću odlučiti i pobjednika Županijskog kupa. Mi smo njima (Kuševcu, op. a.) osigurali dogodine finale Kupa (županijskog op.a.), selektivne programe HNS središta Osijek za djevojčice i dječake... Tako da bismo im nadoknadili evenutalne financijske troškove ako su ih imali. Oni su uvrijeđeni, a ako se dva kluba dogovore, nama je to svetinja, ja sam pokušao njima to objasniti, ali izgleda da baš i nisam uspio", govori nam Bel.

Upitali smo ga, je li njemu u redu da utakmica 1/16 jednog natjecanja, riješi osvajača drugog?

"Nije baš, ali Županijski kup je ionako samo stvar prestiža. To je nešto gdje vi ni ne zaradite, niti išta, a onda su klubovi odlučili zašto bi sada za par dana negdje išli...Znate oni bi 'kao puškom tjerani' stigli s nekom juniorskom ekipom i to odradili. To Torpedu nitko neće uzeti. Sve što im je obećano će dobiti, samo s malim vremenskim odmakom. To je klub koji radi kako treba, gdje je sve u redu, imaju i uvjete za to. Odlučili smo se za njih nakon što su nas pitali bez da smo uopće razmišljali. Ne znamo zašto se sada toliko bune. Pa moglo je to biti i u Valpovu, Đakovu, gdje god... Razumijem da bi ljudima nekim bilo drago doći na to, ali ovim klubovima je previše zgusnut raspored."

Jesu li to onda klubovi sposobni za funkcioniranje u višem rangu, ako im je problem već raspored nižeg ranga natjecanja?

"U to ne bih htio ulaziti", zaključio je Bel.


Tagovi

Croatia ĐakovoDračice ĐakovoTorpedoHNS

Ostale Vijesti