Reuters
Reuters

Dinamu plasman u Ligu prvaka donosi rekordnu zaradu, ali i grupa EL donosi značajan prihod

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 05.06.23. | 08:21

Iduća sezona je ključna zbog nekoliko parametara.

Već je znano da je iduća ligaška sezona ključna za najbolje europske klubove jer se na kraju iste kreira novi 'nogometni poredak Europe i svijeta'. Liga prvaka dobit će najveću rekonstrukciju od svojeg osnutka 1992. kada se Europski kup prvaka pretvorio u natjecanje u kojem ne sudjeluju više samo prvaci svojih država, a nerijetko ga i ne osvajaju. Iako svi detalji formata natjecanja u Ligi prvaka u sezoni 2024./25. nisu još najjasniji, poznato je da će se broj momčadi povećati s 32 na 36, da će se ukupni fond utakmica povećati sa 125 na 189, a grupna faza natjecanja zamijenit će se 'ligaškom'. Svi sudionici bit će smješteni u istu ligu, svaki će odigrati 10 utakmica, po pet na domaćem, a pet na gostujućem terenu. Osam najboljih kvalificirat će se u osminu finala, a momčadi od 9. do 24. mjesta u šesnaestinu. Poznato je da će takva Liga prvaka generirati još veći prihod, posljedično i zaradu klubovima sudionicima.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Klubovi koji se plasiraju u taj novi format Lige prvaka napravit će veliku (financijsku) prednost u odnosu na ostatak konkurencije u vlastitim ligama. U slučaju HNL-a, Dinamo će se dodatno udaljiti od konkurencije ili će mu se konkurencija približiti ako Plavi nakon sedam godina ponovno ne osvoje naslov, a hrvatski prvak kroz kvalifikacije izbori Ligu prvaka.

No, o tom potom, idući prijelazni rok za Dinamo nije bitan samo iz razloga slaganja momčadi koja će obraniti naslov prvaka, već i da se pokušaju ponovno kvalificirati u iduću Ligu prvaka.

Prema izračunu pouzdanog profesora ekonomije Tomislava Globana, Dinamo bi u slučaju plasmana u Ligu prvaka 2023/24 ostvario rekordni prihod! Sami plasman u Ligu prvaka donosi 15.640.000 eura, a Dinamo bi, na temelju 10-godišnjeg UEFA-inog koeficijenta zaradio dodatnih 11.370.000 milijuna, a možda i više ili manje ovisno o tome na kojem će mjestu biti rangiran od sudionika Lige prvaka 2023./24. (trenutno je 23. od 32. projicirana kluba). Prema tome, Plavi bi samo za plasman u elitu zaradili 27 milijuna eura, što je gotovo polovica Dinamovog dosadašnjeg budžeta.

Usporedbe radi, Dinamo je od prošle sezone, u kojoj je u grupi Lige prvaka osvojio četiri boda, od UEFA-inih nagrada zaradio 26.4 milijuna eura. Iduće bi, pa da ne osvojio bod, zaradio 600 tisuća eura više. Ako Dinamo, pak, ponovi uspjeh od prošle sezone (u idućoj pobjeda donosi 2.8 milijuna eura, a remi 930 tisuća), ukupna zarada od Lige prvaka mogla bi iznositi do 40 milijuna eura, ako cijeloj računici pridodamo zaradu od prodaje TV prava, ulaznica, marketinga i ostalog. Time bi Dinamo pokrio dvije trećine dosadašnjeg budžeta!

Hoće li Dinamo osigurati Ligu prvaka, ostaje za vidjeti. Plavi natjecanje započinju u drugoj rundi kvalifikacija i potrebna im je pobjeda protiv nekog od autsajdera (mogući protivnici Astana, Maccabi Haifa, Žalgiris, HJK, Flora Tallinn, Shamrock Rovers, The New Saints, Zrinjski, Olimpija iz Ljubljane i drugi) kako bi Plavi osigurali plasman minimalno u Konferencijskoj ligi.

Dinamo bi zbog svojeg koeficijenta bio nositelj i u preostale dvije kvalifikacijske runde (u trećoj je opasna mina AEK iz Atene) te ima 'otvoreni put' prema eliti. U slučaju posrtaja u jednoj od rundi, Plavima bi cilj trebao biti plasman u Europsku ligu koja donosi značajno manju, ali opet vrlo dobru zaradu.

Dinamo bi, ako dohvati playoff Lige prvaka i izgubi, zaradio minimalno 11.5 milijuna eura. Igranje playoffa donosi pet milijuna eura, plasman u grupe EL 3.63 milijuna, a na temelju 10-godišnjeg koeficijenta Dinamo bi zaradio oko tri milijuna eura (ovisi o renkingu klubova koji igraju EL).

Kada bi Dinamo dohvatio EL preko kvalifikacija za Europsku ligu (podrazumijevalo bi da ispadne u drugom ili trećem pretkolu LP), zarada bi bila značajno manja budući da bi Plavi ostali bez pet milijuna eura koje dobiju svi sudionici playoffa Lige prvaka.

Najmanji kolač u idućoj sezoni očekivano donosi plasman u Konferencijsku ligu. Prolaz svakog pretkola vrednuje se sa 100 tisuća eura, plasman u Grupu sa 2.9 milijuna, a klubovi koji osiguraju plasman u natjecanje očekuju i bonus prema UEFA-inom renkingu (Dinamo, dakako, najveći, Rijeka, Hajduk i Osijek manji).

Iako bi sa sportskog aspekta Dinamov plasman u Konferencijsku ligu značilo da je zagrebački klub jedan od najbolje rangiranih klubova natjecanja, samim time i jedan od najvećih favorita za osvajanje treće po važnosti europske kante, s financijskog bi aspekta Dinamovo igranje Konferencijske lige značilo da bi se Modri više od očekivanog trebali okrenuti prodaji igrača kako bi namirili tada poveću rupu u budžetu.

S druge strane, plasman u Konferencijsku ligu bi za Hajduk, Osijek i Rijeku bio pun pogodak, jer bi dobili značajnu financijsku injekciju, a sama kvaliteta natjecanja omogućila bi im dodatno osvajanje prijeko potrebnih bodova i rast osobnog, ali i nacionalnog koeficijenta.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoLiga prvaka

Ostale Vijesti