Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

Dinamova prva utakmica sezone! Može li, molim, bez stresa? (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 26.07.22. | 08:10

Svi se slažu da je Dinamo favorit i vide ga u trećem pretkolu Lige prvaka. No, bilo bi dobro to ostvariti rutinski i mirno, ne ponoviti Ludogorec iz 2012., kad je Čačićeva momčad strepila do zadnje sekunde momčad do zadnje sekunde

Doista, u Skopju se večeras može dogoditi jedan neobičan i negativan rasplet. Recimo, Dinamo ispadne od Shkupija nakon raspucavanja s bijele točke, Ante Čačić ostao bi neporažen u 90 minuta i u svojoj 10. utakmici u drugom mandatu na Dinamovoj klupi, ali bi istovremeno ostao upamćen kao prvi trener koji je tako rano ispao iz Lige prvaka i to bi ga sigurno obilježilo. No, uzmimo taj scenarij kao tek jednu od opcija koje se u nogometu uvijek mogu dogoditi, ali dakako da ne treba imati crne misli, nema razloga za ikakvim defetizmom. Dinamo je došao u Skopje da bi još jednom potvrdio vizu za nastavak natjecanja u Ligi prvaka, Dinamo je unatoč tih neopreznih 2:2 iz prve utakmice protiv prvaka Sjeverne Makedonije kvalitetnija, iskusnija, bolja momčad, s boljim pojedincima. I stvarno bi bio veliki šok, veliko iznenađenje ako bi Shkupi u 180 minuta prošao dalje. U jednoj utakmici u Maksimiru može se dogoditi slabija večer, ali da se ponovi još jednom, bilo bi previše.

(10.0) Shkupi (5.40) Dinamo (1.40)

Iako, kad je u pitanju Ante Čačić uvijek se sjetimo onog njegovog prvog europskog ispita, kad je prije 10 godina na putu prema Ligi prvaka stajao bugarski Ludogorec. Dinamo je 'visio' već u prvoj utakmici u Razgradu, jedva izvukao 1:1, a onda u uzvratu u Maksimiru postigao pobjednički gol u 97. minuti, za 3:2 je zabio Domagoj Vida. Bila je to jedna od najvećih drama koju smo gledali u Maksimiru u ovom stoljeću, međutim, Dinamo je danas europski ozbiljnija momčad no što je bio tada, a i Ludogorec je, bez podcjenjivanja ikoga, bio je bolji nego današnji Shkupi. Dakle, ako povlačimo neke paralele, pred Čačićevim Dinamom trebala bi dana biti ipak lakša zagonetka nego te 2012., bez obzira što ovaj uzvrat igra u gostima. Ne vrijedi više niti pravilo gola u gostima, Shkupi će u nekom trenutku morati igrati na pobjedu (osim ako ne želi odluku s bijele točke) po svemu su, dakle, Dinamo i Čačić danas u puno boljoj situaciji nego prije 10 godina. I uopće, nitko u Dinamu ne razmišlja o novoj drami, svi vjeruju da će u Skopju Modri ipak rutinski preskočiti prvu europsku prepreku. Iako, s Dinamom se nikad ne zna... Idući suparnik, vrlo je izvjesno, bio bi opet taj Ludogorec, bugarski prvak u prvoj je utakmici svladao irski Shamrock 3:0.

"Ja ne bježim od uloge favorita, očekujem da budemo bolji nego u prvoj utakmici. Kad se igraju dvije utakmice onda uglavnom pobjeđuje kvalitetniji tim, a to smo nedvojbeni mi, pobijedit ćemo u Skopju i proći dalje", bez zadrške poručio je Ante Čačić već nakon pobjede (5:1) u Koprivnici, a onda to na sličan način ponovio i uoči same utakmice u Skopju.

"Čačićeve najave možda su preoptimistične, ali bio sam i ja u Dinamu, znam kako tamo stvari funkcioniraju, u Dinamu se mora tako razmišljati i u svakoj utakmici pokazati pobjednički mentalitet", odgovorio je Goce Sedloski, trener Shkupija, kojega mnogi u Skopju smatraju najveći adutom makedonskog prvaka. Odlično poznaje Dinamo i sve njegove pore, vidjeli smo s kojim autoritetom i energijom priprema momčad za tu utakmicu i sigurno ima u glavi neku ideju kojom planira iznenaditi Modre. No, i sam Sedloski bacit će Dinamo u ulogu favorita.

"Mi nemamo što izgubiti, pritisak je na Dinamu. Očekujem da odigramo još jednu dobru utakmicu, da budemo čvršći i konkretniji nego u Zagrebu. Ali, kako će utakmica završiti ovisit će i o tome koliko će nam Dinamo dopustiti", poručio je Sedloski, kojemu se na treningu ozlijedio važan igrač Danfa.

Najteže je pitanje, kao i uvijek kad je Čačić u pitanju, kakav ćemo Dinamo vidjeti na startu utakmice. Utakmica i visoka pobjeda u Koprivnici sigurno su mu otvorile neke dvojbe, a i bez toga poznat je kao trener koji u svakoj utakmici povuče neki neočekivani potez. Gotovo ni u jednoj od dosadašnjih devet utakmica nije 'zakazao'. Jednom je Petković na klupi, kad ga svi očekuju u momčadi, drugi put je mladi Baturina u prvih 11, treći put Ljubičić na lijevom boku, pa Ristovski na stoperu. Ili promjena Bočkaja nakon 23 minute, Petković i Drmić zajedno, unatoč suprotnim najavama. Čime će iznenaditi u Skopju, je li možda Martin Baturina od prve minute potez kojim će pokušati zavarati Sedloskog? No, kojih god 11 igrača istrčalo i tko god kasnije ušao s klupe konačan ishod ne bi trebao doći u pitanje, tko god istrčao, Dinamo ima prekvalitetan roster, iako, naravno, razna 'kemijanja' mogu odnijeti balans momčadi. A ključ uspjeha mogao bi biti ulazak u utakmicu. Dinamo je u zadnje tri utakmice brzo primio pogodak i našao se u minusu, a onda dodavao gas i okretao susret. Takav bi scenarij ovaj put bilo dobro izbjeći.

"Istina, u sve tri zadnje utakmice, kao i u onoj zadnjoj na pripremama, došli smo u rezultatski minus i onda smo radili preokret. Nadam se da je tome došao kraj", najavio je Čačić istaknuvši i da je Dinamo u prve tri utakmice sezone, odnosno, nakon Superkupa zabio ukupno 10 pogodaka. I zasad tek u Superkupu s Hajdukom Čačićev Dinamo nije uspio zabiti u 90 minuta, ali tada je Lovre Kalinić imao veliku večer. Drugim riječima, napad će sigurno nešto zabiti, samo da obrana ne primi, da si Modri opet sami ne skuhaju probleme, to je okvirni, startni plan uoči utakmice u Skopju.

(10.0) Shkupi (5.40) Dinamo (1.40)

Dinamo je došao u Skopje izboriti mečeve s Ludogorecom. A pritom bi bilo dobro izbjeći 'scenarij Ludogorec', odnosno utakmicu poput spomenute otprije 10 godina, kad se do zadnjih sekundi strepilo za rezultat. Ovo je Dinamu prva utakmica sezone, jedna od onih koje se moraju dobiti, može li Dinamo 'ovo' riješiti bez stresa?

MOGUĆI SASTAVI

Shkupi (4-3-3)

Dinamo (4-2-3-1)

Liga prvaka, 2. pretkolo:

Utorak, 26. srpnja

AEK Larnaca – Midtjylland 17.30 (1:1)

Šerif – Maribor 19.00 (0:0)

Viktoria Plzen – HJK 19.00 (2:1)

Diddeleng – Pjunik 19.30 (1:0)

Shkupi – Dinamo 21.00 (2:2)

Shamrock Rovers – Ludogorec 21.00 (0:3)

Srijeda, 27. srpnja

Bodø/Glimt – Linfield 18.00 (0:1)

Zürich – Qarabag 19.00 (2:3)

Malmö – Žalgiris 19.00 (0:1)

Fenerbahçe – Dinamo Kijev 19.00 (0:0)

Slovan – Ferencvaros 20.30 (2:1)

Olympiacos – Maccabi Haifa 21.00 (1:1)

* u zagradama su rezultati prvih utakmica


Tagovi

GNK DinamoAnte ČačićShkupiLiga prvaka

Ostale Vijesti