Dinamov promašaj sezone uskače umjesto Ćorluke

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 19.03.17. | 08:21

U studenom prošle godine kad je reprezentacija u posljednjoj službenoj utakmici pobijedila Island (2:0), Dinamov stoper bio je “leš”.

Najskuplji igrač koji je pojačao Modre prošlo ljeto tek je počeo trenirati nakon teške ozljede stopala zbog koje je izgubio pola godine, ali u samo četiri mjeseca uhvatio je formu u klubu, vratio se u reprezentaciju i nakon Ćorlukinog jučerašnjeg otkaza uskočio u prvi plan za važnu utakmicu u kvalifikacijama za SP protiv Ukrajine.

Mamić je ljetos platio 1,5 milijuna eura Rijeci za Marka Leškovića i, pokazalo se, dodatno se zaj… poslavši u paketu najboljeg igrača HNL-ove polusezone Franka Andrijaševića glavnom suparniku za naslov. Kako je 25-godišnji Našičanin parafirao ugovor s prvakom Hrvatske, sve je krenulo po zlu za njega, ali i za Dinamo koji je imao instant planove s njim u Ligi prvaka i HNL-u.

Čačić ostao bez važnog igrača: Ćorluka otpao

Ubrzo je teško je ozlijedio stopalo, radi tog propustio 23 utakmice u HNL-u i u međuvremenu na TV-u gledao Dinamovo blamiranje u Europi, te kako se njegov bivši klub odvaja na tablici HNL-a i polako odmiče s onim zbog čega je došao u Zagreb. Ipak, nakon mukotrpnog oporavka, uhvatio je formu, vratio se na staru razinu i učvrstio obranu Ivajla Peteva koja je u šest utakmica ovog proljeća primila samo jedan gol.

Uspješno sam se oporavio, uhvatio sam kontinuitet utakmica i osjećam se odlično. Dinamo diže formu, svakom utakmicom je sve bolji i zbog toga se veselim,” rekao je Dinamov stoper Marko Lešković za Germanijak pa optimistično najavio nastavak borbe za naslov.

Četiri boda prednosti ne znači puno, imamo još dvije utakmice protiv Rijeke i ne sumnjam u pozitivan ishod za Dinamo.“

Derbije protiv svog bivšeg kluba još nije iskusio, ali prvu priliku dobit će za mjesec dana, preciznije 8. travnja kad će se s Dinamom vratiti u grad u kojem je proveo četiri godine i odigrati prvu od preostale dvije međusobne utakmice proti Rijeke.

Motiva mi sigurno neće izostati jer ta bi utakmica lako mogla odlučiti o naslovu, ali neću biti posebno emotivan. Imam dovoljno godina i iskustva, bit ću koncentriran samo na nogomet i na ono što se događa na travnjaku,“ poentirao je.

U Rijeci će ga dočekati Franko Andrijašević, koji je otišao u suprotnom smjeru kad je Lešković dolazio u Dinamo. Modri su ga platili milijun i pol eura, oko pola milijuna eura manje od tadašnje tržišne vrijednosti, a Andrijaševićem su Mišković i Mamić prebili ostatak.

Franko je bio instant uspjeh postavši službeno najbolji igrač jesenskog dijela HNL-a u bijelom dresu, a Lešković je neslužbeno prozvan „promašajem godine“.

Nema pritiska radi toga. Nisam mogao pokazati svoju vrijednost jer zbog ozljede nisam bio u stanju igrati. Bilo mi je užasno teško gledati suigrače s tribina i to me najviše mučilo. Kada sam se oporavio i prošao pripreme, počeo sam igrati u skladu s očekivanjima i pokazao zašto sam doveden u Dinamo.“

Doveden je kako bi pomogao Dinamu u borbi za naslov, a od svog debija u modrom dresu, protiv Slavena u prvom kolu nakon zimske stanke počeo je otplaćivati uloženo. Prednost Rijeke istopila se za dva boda, ali ne zaslugom Leškovića i društva, nego zaslugom ljutitog rivala Hajduka. Modri su se logično veselili golovima bilih, ali Leš kaže kako nije baš bilo navijanja.

“Ističem, kako osobno nikad nisam navijao za Hajduk, pa tako ni prošli vikend. Svjestan sam kako nam je taj rezultat pomogao u utrci s Rijekom, ali ne ovisimo ni o kome. Dobijemo li sve utakmice do kraja, bit ćemo prvaci bez obzira na Hajdukovu pomoć.”

Put do naslova danas ih vodi u Pulu (15 sati), a Lešković će sigurno biti u Dinamovoj početnoj postavi. Sedmi put u svojoj karijeri bit će u početnom sastavu Dinama i u tih 90 minuta bit će u izlogu Anti Čačiću koji će ovaj vikend tražiti zamjenu za Ćorluku. Lešković je zbog trenutačne forme u boljoj poziciji od konkurenata, Tina Jedvaja, koji je u Leverkusenu često na klupi, te bivšeg suigrača Mateja Mitrovića, koji je tek nedavno prešao u Bešiktaš i još se navikava na životu u Istanbulu.

„Veseli poziv izbornika jer to je jasan znak da me pratio ovo proljeće i da sam ostavio dojam na njega. Nije sigurno da ću igrati, ali mogu reći da ću u dati sve od sebe kako bih opravdao Čačićevo povjerenje. Bude li prilike za dokazivanje, nitko sretniji od mene,“ rekao je Lešković, koji još čeka prvi službeni nastup za reprezentaciju. 

Dosadašnja tri skupio je u prijateljskim ogledima, ali u jednom od njih igrao je protiv najboljeg nogometaša današnjice i najskupljeg, te ostavio sasvim solidan dojam, iako je imao samo 22 godine.

„Bio sam isključen i nisam mislio na ime suparnika. Nije mi bilo bitno tko su, jesu li najbolji igrači današnjice, je li to Messi, Tevez ili netko drugi. Izbornik mi je dao jasne zapovijedi i želio sam ih ispuniti što bolje. Nemam običaj slaviti poraze, ali zadovoljan sam s tih 2:1 jer su svi očekivali da ćemo dobiti porciju na Upton parku,“ zaključio je.

Razgovarao: Andrija Vuković

(Foto: Pixsell)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!

 


Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaMarko Lešković

Ostale Vijesti