Action Images / Andre Durao Livepic
Action Images / Andre Durao Livepic

Dinamo u Ženevi dobio pohvalu za transfere i investiranje u igrače iz svoje države u zadnjih pet godina, na stupu srama tri engleska kluba

Vrijeme Čitanja: 6min | pet. 18.11.22. | 22:13

Saznalo se i da FIFA planira vratiti licence agentima te će samo licencirani agenti moći obavljati posredničke poslove u transferima

U tjednu uoči Svjetskog prvenstva u Ženevi je održan seminar Europske udruge klubova (ECA) kojem su nazočili financijski direktori i pravnici 99 klubova među kojima je bio i zagrebački Dinamo, koji je dobio posebnu pohvalu Andree Sartorija, osnivača i izvršnog direktora Football Benchmarka, koji se bavi financijskim analizama i savjetovanjem nogometih klubova, kako joj i samo ime govori.

Bili su nazočni predstavnici najveći i najbogatiji klubovi Europe: Chelsea, Liverpool, Manchester United, Manchester City, Tottenham, Arsenal, Newcastle, PSG, Monaco, Lille, Marseille, Milan, Inter, Roma, Lazio, Atletico Madrid, RB Leipzig, Borussia M'gladbach, Eintracht, Bayer Leverkusen, Schalke, Ajax, PSV, Benfica, Sporting... da nabrojimo samo neke.

U prvom dijelu seminara Andrea Sartori davao je prikaz financijskih podataka svih europskih klubova u zadnjih pet sezona, od 2018./2019. do 2022./2023. (pri čemu je ova zadnja sezona polovična jer obuhvaća samo ljetni prijelazni rok) s naglaskom na njihove prihode i rashode te transfernu politiku svih klubova odnosno suhim brojkama među kojima su istaknuti podaci o najvećim potrošačima i onima s najvećom zaradom.

Tako je najveći kupac igrača Chelsea s potrošenim iznosom od 885 milijuna eura, a slijede ga Juventus sa 854 milijuna eura, Barcelona sa 795 milijuna eura i Manchester United sa 761 milijun eura.

Bruno Fernandes (Man Utd) u akciji. Reuters/Andrew Boyers Bruno Fernandes (Man Utd) u akciji. Reuters/Andrew Boyers

Među prvih 15 klubova koji su potrošili najviše novca čak ih je devet iz Engleske pri čemu se primjerice izdvajaju klubovi koji financijski jako loše posluju, a troše ogroman novac, poput West Hama, s potrošnjom na transfere od 516 milijuna eura, Aston Ville s potrošnjom od 478 milijuna eura i Wolverhamptona s potrošnjom na transfere od 471 milijuna eura.

Ta tri kluba navedeni su kao primjer neracionalnog trošenja novca, a zanimljivo je naglasiti da među prvih 15 klubova Europe koji najviše troše na transfere nema niti jednog njemačkog kluba.

Među klubovima koji su najviše zaradili od transfera prodajom svojih igrača su Ajax s iznosom od 621 milijuna eura, zatim Monaco s iznosom od 609 milijuna eura, pa Juventus sa 572 milijuna eura, Benfica sa 541 milijuna eura, Barcelona sa 540 milijuna eura, Real Madrid sa 531 milijun itd. Među ovih prvih 15 klubova nalazi se i Red Bull Salzburg s iznosom od 368 milijuna eura koji su zaradili prodajom svojih igrača.

Među onima koji su u najvećem transfernom deficitu odnosno gubitku svog poslovanja u zadnjih pet godina čak je 11 engleskih klubova među kojima prednjači Manchester United s iznosom gubitka od 586 milijuna eura, zatim Arsenal s iznosom od 487 milijuna eura, pa Chelsea sa 411 milijuna eura, West Ham sa 379 milijuna eura, itd. Među ovih 15 "gubitaša" osim engleskih klubova tu su još Juventus (-282), Barcelona (-254) PSG (-378) i Milan (-221 milijun eura).

S druge, pak, strane, europski klubovi koji imaju najveći profit od transfera i koji ne spadaju u tzv. Lige petice su Ajax s iznosom od 327 milijuna eura, Benfica sa 248 milijuna eura, Red Bull Salzburg sa 243 milijuna eura i tako dalje. Od klubova iz Liga petice koji rade najbolje uzeti su kao primjer Lille s iznosom od 293 milijuna eura, ali i dva engleska kluba, Swansea City sa 103 milijuna eura te Watford čijin je odnedavni trener Slaven Bilić s iznosom od 90 milijuna eura.

Luka Ivanušec i Mason Mount. REUTERS/Antonio BronicLuka Ivanušec i Mason Mount. REUTERS/Antonio Bronic

Nakon svih ovih detaljnih prikaza, otrkiva Germanijakov izvor, Sartori je rekao da svoje predavanje želi završiti s analizom jednog kluba u Europi koji svima treba biti primjer kada je riječ o transfernoj politici te prodaji i kupnji igrača pri čemu se naglašava kao dobar primjer potrošnja u vlastitoj državi, a to je Dinamo Zagreb. O hrvatskom prvaku Sartori je govorio gotovo 15 minuta te svim prisutnim klubovima rekao da transferna politika GNK Dinamo treba svima biti uzor i primjer te putokaz kako se rade transferi, a posebice kako u svojoj državi treba kupovati igrače jer su Modri tako investirali 25 milijuna eura u igrače iz Hrvatske. Također, rekao je da su Purgeri zadnjih 17 godina bili čak 16 puta prvaci te da u proteklih 15 godina neprestano igrali u Europi i da su po tome jedinstven slučaj u Europi jer imaju odličnu transfernu politiku s obzirom da dolaze iz male zemlje, čitaj tržišta - Hrvatske.

NOVOSTI ZA NOGOMETNE AGENTE

U drugom dijelu seminara bilo je govora o načinu rada FIFA Clearing House (FCH). Naime, Međunarodna udruga nogometnih saveza odlučila je da će se preko nje plaćati naknade za treniranje i razvoj igrača te solidarne naknade. Primjerice, u slučaju transfera, klub kupac 5 posto solidarne naknade plaća izravno FIFA-i, a ona će sama distribuirati sav taj novac prijašnjim klubovima igrača. Ovdje će biti dosta posla matičnim nacionalnim savezima jer će morati unositi ili ispravljati kompletne podatke igrača.

Govorilo se i o budućim pravilima za posrednike, kazao nam je dalje naš sugovornik, pri čemu su naveli samo osnovne stvari s obzirom da FIFA Pravilnik o radu s posrednicima još uvijek nije usvojila, planira to završiti tijekom prosinca 2022. godine, dakle na Svjetskom prvenstvu u Kataru. O stvarima koje je ECA do sada saznala od FIFA-e radi se o sljedećem:

- vraćaju se licence agentima te će samo licencirani agenti moći obavljati posredničke poslove u transferima;

- ispiti za dobivanje licence biti će u veljači i svibnju 2022. i to direktno u Švicarskoj, u sjedištu FIFA-e;

- agenti koji su imali licencu do 2015 godine ne trebaju polagati ispite,

- agenti koji su u nacionalnom savezu bili neprekidno registrirani od 2015. do danas ne trebaju polagati ispite (to je slučaj primjerice s agentima koji su registrirani u Engleskoj jer je kod njih sustav posrednika drugačiji nego u Hrvatskoj). Točnije, FIFA je tijekom 2015. godine (kada je odlučila ukinuti licence koje evo sad opet vraća) dala samostalno pravo savezima da urede ovu stvar oko registracije posrednika; većina zemalja u Europi (poput Engleske ili Nizozemske) ovo je napravilo na način da su 2015. rekli posrednicima "registrirajte se kod nas i svake godine ćete produživati svoju registraciju plaćanjem male takse i dok god ste registrirani slobodno radite kao posrednici u svakom transferu". No, HNS to nije tako napravio nego na način da se prilikom svakog pojedinog transfera posrednici registriraju za konkretan posao., tako da su se od 2015 godine pa do danas neki agenti registrirali 15 puta jer su radili 15 poslova umjesto da su se registrirali jednom godišnje i onda uvijek mogli raditi.

- rješavanje posredničkih sporova od strane nacionalnog arbitražnog suda (kad su stranke iz iste države) odnosno FIFA-e (kada su stranke iz različite države).

- zabranjuje se dvostruko zastupanje osim u jednom slučaju kada je dopušteno, a to je kada posrednik zastupa istodobno igrača i novi igračev klub. Samo u ovom slučaju posrednik može naplatiti dvije provizije.

- uvodi se ograničenje plaćanja posredničkih naknada:

a) ako je igračev godišnji ugovor manji od 200.000,00 USD onda se posrednika igrača plaća 5%, a ako je taj ugovor godišnji veći od 200.000,00 USD onda se posrednika igrača plaća 3% i to po godini.

b) posrednici klubova će maksimalno moći naplatiti 10% računajući od visine transfernog obeštećenja

c) ako posrednik zastupa i igrača i novi klub tada posrednik može naplatiti 10% od igračeva ugovora koji je manji godišnje od 200.000,00 USD odnosno 6% ako je ugovor veći od 200.000,00 USD.

Andrea Sartori na Soccerexu. Action Images / Andre Durao LivepicAndrea Sartori na Soccerexu. Action Images / Andre Durao Livepic

TKO JE ANDREA SARTORI?

Istaknimo na kraju još jednom da je Andrea Sartori osnivač i izvršni direktor Football Benchmark and Ace Advisory, spinoffa Globalnog centra izvrsnosti za sport i slobodno vrijeme KPMG-a. Football Benchmark je interaktivna platforma koja pruža veliku količinu podataka o poslovnoj uspješnosti nogometnih klubova, tržišnim vrijednostima tisuća nogometaša i uspješnosti istaknutih računa na društvenim mrežama. Od 1994. godine i više od 27 godina, Andrea je radio za KPMG, gdje je bio globalni voditelj sporta i voditelj prakse nekretnina, slobodnog vremena i turizma za CEE. Od 2019. također je pomoćni profesor sportskog poslovanja i menadžmenta na Sveučilištu Bocconi u Milanu.

U nogometu, neki od Andreinih glavnih klijenata posljednjih godina uključuju FIFA-u, FIFPRO, europske lige, ECA, mnoge nogometne asocijacije i vodeće klubove, Qatar Sport Investment i nekoliko državnih fondova, uglavnom s Bliskog istoka. Andrea je pokrenuo i autor je desetaka istraživanja misaonog vodstva u ime KPMG-a u industriji nogometa, golfa, turizma i slobodnog vremena. Također je redoviti gost predavač SKY Football Benchmarka, tjednog programa o nogometnim financijama i ekonomskim aspektima koji emitira SKY Sports Italija.


Tagovi

ECAAndrea SartoriDinamo ZagrebGNK DinamoUEFAFIFAHNS

Ostale Vijesti