Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Dinamo u proljeće starta s tri promjene u odnosu na Derbi. Ali i s potpuno novom idejom

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 15.01.24. | 09:00

Osam dana prije prve utakmice HNL-a, Sergej Jakirović već ima jasnu sliku kako bi momčad trebala izgledati

Pred Dinamom su u Rovinju još dvije utakmice, u utorak protiv Makedonije GP i u srijedu, zadnji dan priprema, protiv lidera poljske Extraklase, Slaska. Utakmice se neće prenositi uživo, a plan je Sergeja Jakirovića da u tim utakmicama manje minjenja, da oni od kojih očekuje veći doprinos tijekom proljetnog dijela sezone, odigraju što više minuta. Nema smisla više rotirati da bi zadovoljio sve igrače, želi iz Rovinja otići s potvrdom da ima udarnu momčad i uz nju jake adute na klupi.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Dinamo je, podsjetimo, jesensku polusezonu završio Derbijem s Hajdukom (0-0), početnih 11 izgledalo je ovako: Zagorac - Ristovski, Theophile, Perić, Perković - Ademi, Mišić - Kaneko, Baturina, Špikić - Petković. Upravo je ta momčad baza i za start HNL proljeća, u kojemu Dinamo već za osam dana igra prvu utakmicu, zaostalu protiv Lokomotive. Jer, u odnosu na Derbi, Jakirović u prvih 11 priprema najviše tri promjene. Moreno Živković bit će prvi stoper, partner će mu biti ili Theophile ili Perić, KTC je u ovom trenutku možda u prednosti, jer je Perić zadnjih dana trenirao opreznije zbog ozljede, koju je zaradio u dvoboju s Triglavom. Na lijevom boku očekujemo Takuyu Ogiwaru, premda je moguće da on neće debitirati u udarnom sastavu protiv Lokomotive. Dobio je još u Japanu udarac u gležanj, potom bio i bolestan i Ogiwara još nije odradio pravi trening s momčadi. Vidjet ćemo hoće li uopće igrati u ove dvije utakmice i koliko će biti spreman do Lokomotive. Ne bude li on fit, tada će na lijevom boku opet zaigrati Mauro Perković, kao i protiv Hajduka, a osim Živkovića jedini novi igrač u tom slučaju u startnoj momčadi bit će Arber Hoxha.

Dakle, sva ona nagađanja da će Dinamo u zimskoj stanci potpuno promijeniti krvnu sliku, da će u Maksimir stići pet-šest novih igrača za prvih 11, bila su samo nagađanja. Uostalom, Germanijak je svojedobno među prvima pisao kako ne treba očekivati trošenje milijuna na pojačanja, kako Dinamo neće srljati i panično kupovati već dovoditi igrače na pozicije na kojima se mora popuniti. Josip Brekalo nije došao, još uvijek postoji mala nada, a ako uleti neka druga opcija na toj poziciji, Modri će reagirati. Na ostalim pozicijama, desnom boku, stoperskom mjestu i u veznom redu, ako netko ode ili se, ne daj Bože, ozlijedi, tada će Sergej Jakirović povući poteze na mercatu. U suprotnom, novih pojačanja na tim pozicijama, barem do utakmice s Lokomotivom neće biti. Stigla su, znači, četvorica igrača, Živković, Ogiwara, Hoxha i Brodić. Prva trojica trebali bi biti neupitni starteri, dok će Brodić čekati priliku s klupe.

Međutim, najveću promjenu u Dinamovoj momčadi mogli bismo vidjeti u nogometnoj ideji i stilu igre. Jakirović od prvog dana priprema inzistira na agresivnosti, visokom presingu, reposjedu i okomitom nogometu. 'Zabranio' je ono uporno vraćanje lopte u zadnju liniju, traži brži protok lopte, više udaraca izvana, dolazak većeg broja igrača u završnicu. S Kanekom i Hoxhom na krilima očekuje još opasniji i konkretniji napad, riječ je o brzim i prodornim igračima, a najbrži od njih je Ogiwara pa bi ta lijeva strana mogla biti jako Dinamovo oružje. Dobar je znak što su razinu forme u odnosu na kraj jeseni podignuli Martin Baturina i Josip Mišić. Baturina je pokretljiviji, nepredvidljiv kakav i treba biti, sve više sudjeluje u obramrenim zadacima. Mišić se, pak, brže i konkretnije rješava lopte, djeluje svježije i poletnije. Dobio je Jakirović i Arijana Ademija, odnosno, njegovih 10 utakmica u većoj minutaži od 35 minuta u proljetnom nastavku sezone, toliko smije odigrati bez plaćanja bonusa po ugovoru s Kinezima. Za usporedbu, jesenas je odigrao tek pet. Zasad Dinamo izgleda bolje nego u prvom dijelu sezone, čini se da su igrači prihvatili taj Jakirovićev plan i ideju, ali, naravno, pravu prezentaciju očekujemo u prvih službenim natjecateljskim utakmicama, protiv Lokomotive (23.siječnja) i Istre (27.siječnja). Tada ćemo znati koliko su pripreme bile uspješne.



Tagovi

GNK DinamoSergej JakirovićMoreno ŽivkovićArber HoxhaTakuya Ogiwara

Ostale Vijesti