Marko Lukunić, Luka Stanzl/Pixsell
Marko Lukunić, Luka Stanzl/Pixsell

Dinamo traži strijelca!

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 28.10.23. | 11:30

Obrana škripi, golman je nesiguran, krila su nedorečena. Ali, veliki Dinamo problem su napadači, Petkovićev izostanak velik je hendikep

Statistika je, u ovom slučaju, konkretna. Dinamo je pobijedio Astanu 5-1 sredinom rujna, a onda koji dan kasnije istim rezultatom svladao i Rudeš. Ta utakmica u Kranjčevićevoj bila je prva u kojoj je Sergej Jakirović morao slagati momčad bez Brune Petkovića. I, dobio je dobru vijest, Josip Drmić zabio je hat-trick, Mahir Emreli dodao još pogodak. Nitko niije mogao slutiti da će mjesec dana kasnije Dinamo biti u neviđenoj krizi, da će imati užasan niz i da će veliki problem - biti napadači.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Dakle, ako bismo secirali po linijama, Dinamova obrana škripi, već je postalo pravilo da Modri primaju barem pogodak po utakmici, da su Boško Šutalo, Maxime Bernauer, Sadegh Moharrami spremni uvijek ponešto darovati suparnicima, koji to, uglavnom, iskoriste. Nesiguran je i vratar, Ivan Nevistić zasad nije čovjek koji spašava Dinamo, dapače, iako nije isključivi krivac ni za jedan gol, nije niti oni koji donosi bodove, koji svojim obranama drži momčad iznad vode. Traži Sergej Jakirović i učinak s krila, ugasio se Gabriel Vidović, na desnoj strani nitko nije pokazao da je bolji od Darija Špikića, koji ne igra u lanjskoj formi i koji je, također, proveo nekoliko tjedana izvan travnjaka. No, najveći su Dinamov problem, trenutno - napadači! Špice, golgeteri, oni koji bi trebali zabijati, rješavati utakmice, ako treba i ni iz čega. A izostankom Brune Petkovića, koji možda nije pravi killer i napadač gladan golova, ali jest presudna karika, Sergej Jakirović još nije pronašao čovjeka, koji ga može zamijeniti. Ugasio se Dinamo, ugasili se napadači. Ili obrnuto.

Od spomenute utakmice s Rudešom 24.rujna prošlo je više od mjesec dana. Dinamo je odigrao šest utakmica, izgubio četiri, pobijedio dvije. U te dvije ubrojali smo i onih 4-1 protiv Ponikva, četvrtoligaša. Druga je pobjeda protiv Istre (3-0), koja je ove sezone tek iznad Rudeša na HNL ljestvici. U te dvije utakmice sedam pogodaka, a one četiri izgubljene (Hajduk, Ballkani, Gorica, Viktoria) tek jedan. Da suparnici i nisu bile Ponikve i Istra, najslabije momčadi u ovom društvu, osam golova u šest utakmica bio bi mizeran prosjek, ispod pogotka po susretu. A ako ne brojimo Ponikve, onda je taj prosjek još i porazniji. Četiri pogotka u pet susreta!?

Ali, za Dinamove napadače, te koji bi trebali nositi modri brod prema pobjedama i zabiti jedan više od protivnika, za njih ne postoji statistika, koja bi iz bilokojeg kuta izgledala svijetlo. Od utakmice s Rudešom, trojac napadača, Drmić-Emreli-Kulenović zabio je tek jedan pogodak i to Kulenović - Ponikvama. Od tri Istri dva su zabili braniči, Bernauer i Perković, jedan veznjak Bulat. Gorici je u tom šokantnom (2-1) porazu zabio Ademi. Njih trojica - ništa!

Ne sumnjamo da su Drmić, Emreli i Kulenović negdje u sebi (bili) nezadovoljni malom minutažom, uvjereni da su zaslužili više prilika i da su treneri prema njima uglavnom nepravedni. Međutim, sad su dobili šanse, svaki do njih i nijedan je nije iskoristio. Danas se uistinu ne može zaključiti tko je od njih prvi napadač u izostanku Petkovića i tko bi od njih trebao dobiti apsolutno povjerenje do Brunina povratka. Nitko se ničime nije istaknuo. Mahir Emreli možda je ulijevao najviše povjerenja, jer je barem asistencijama i ponekim udarcem sudjelovao u kreaciji Dinamovih napada. Vjerojatno mu je zato Jakirović i dao status startera protiv Viktorije, no, Emreli je već u prvom poluvremenu sve to bacio u bunar. Bio je svuda samo ne tamo gdje je trebao biti, daleko od šesnaesterca i ikakve opasnosti. Protiv Gorice je ušao s klupe umjesto Drmića, opet od njega nismo vidjeli ništa. Kao niti od Drmića. Sandro Kulenović, pak, dobio je čast od prve minute u Prištini protiv Ballkanija, također 'nula bodova'. U gotovo svakoj utakmici ulazi s klupe, ali dosad se nije pokazao kao nekakav džoker. Svi su oni u zadnjih mjesec dana bili u dvostrukim ulogama, kao starteri i kao uzdanice s klupe, no šansi i golova nema, Dinamov napadački učinak pati. Dakle, da ponovimo, u četiri poraza u tom razdoblju tek jedan pogodak, Ademijev Gorici.

Tko će, dakle, biti prvi napadač u nedjelju protiv Lokomotive? Ne znamo zna li to u ovom trenutku i Sergej Jakirović, gdje god zagrebe, kome god od njih trojice tražio prednost, naići će uglavnom na minuse. Međutim, možda bi se baš trebao odlučiti za jednog od njih i, koliko god nema vremena za čekanje, dati mu dvije-tri utakmice u prvih 11, možda se dogodi neko čudo pa netko od njih proigra. Ovako, dojam je kao da nitko od njih nikad neće izaći iz apatije. A bez golova onih kojima je to primaran zadatak, bez učinka napadača, Dinamo se teško može nadati pomaku i seriji pobjeda. Teško, jako teško!




Tagovi

GNK DinamoSergej JakirovićMahir EmreliJosip DrmićSandro Kulenović

Ostale Vijesti