Foto: Igor Kralj / Pixsell
Foto: Igor Kralj / Pixsell

Dinamo traži partnerski klub za razvoj igrača: "Benfica i Portugal su pravi primjer. Jedna ih je odluka ubila!"

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 23.03.24. | 08:00

U Maksimiru dižu glas zbog ukidanja B momčadi i traže novu platformu za napredak svojih talenata. Razgovori su već pokrenuti

Marko Marić, novi Dinamov sportski direktor, u razgovoru za Germanijak pričao je o svemu. O prijelaznom roku, aktualnoj momčadi, nogometnoj Školi... Međutim, jednu je temu posebno izdvojio i stalno se na nju vraćao, označio je kao jedan od prioriteta Dinamove sadašnjosti. Izdvojili smo je i mi.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

"Najveći gubitak za Dinamo bilo je rasformiranje B momčadi. Ne možemo igrati drugu ligu, tražimo klub-partner, gdje ćemo moći imati svog trenera, svoj stožer, da možemo nastaviti razvoj naših igrača. To je klhuč. Jedina dva igrača, koja su direktno iz Škole došli u prvu momčad i napravili karijeru su Mateo Kovačić i Niko Kranjčar. Čak je i Gvardiol igrao za Dinamo B. Olmo, Gojak, Sosa, Benković..., svi su oni igrali za tu drugu momčad", kazao je Marić i otkrio, koji je klub pravi primjer što Dinamo treba raditi.

"Evo, pričao sam nedavno s ljudima iz Benfice. To je klub poznat po razvoju mladih igrača. Samo je jedan igrač u zadnjih 20 godina došao direktno u prvu momčad, da nije igrao u drugoj momčadi. Oni imaju i B momčad i U23 momčad. Taj je igrač Joao Felix, koji vrijedi 100 milijuna eura. Svi ostali, a znamo koliko je Benfica izbacila igrača, prošli su kroz te momčadi. Jedna je studija u Portugalu pokazala da je najveći pad u razvoju igrača bio između 2004. i 2011. kad su, kao i kod nas sad, ukinute B momčadi. Ta je odluka 'ubila' tamošnii nogomet, onda su ih ipak vratili."

Marić dodatno pojašnjava zašto je Dinamu (bila) važna B momčad i kako odluka o ukidanju tih momčadi u drugom rangu natjecanja nema nikakvog smisla.

"I nije tu poanta samo razvoj igrača za prvu momčad Dinama. Ni svaki igrač Benfice ne igra u prvoj momčadi. Ali, u sjeni onih zvučnih, svjetskih transfera, Benfica je napravila i puno manjih transfera, igrači koji nisu kvalitetom bili za prvu momčad, ili u tom trenutku nisu imali mjesta, prodani su za manje iznose. Kao što je Dinamo, recimo, prodao Antu Crnca ili Roka Baturinu. To su lijepi iznosi, koji se poslije mogu opet uložiti u razvoj škole i zapravo ti transferi održavaju daljnji razvoj Škole. Nekad je dobro igrača promovirati u prvu momčad, da se za njega čuje, ali kad je očito da on neće dobivati puno prilika, jer za to nema prostora, onda nedostaje platforma na kojoj bi se razvijao. Oni moraju skupljati seniorsko iskustvo, nije dovoljno igrati dvije-tri utakmice za prvu momčad. ne možeš vjećno igrati 15-20 minuta. Najveći pomak u školi je napravljen što su oni najbolji juniori poslani na posudbe, a sad za juniore, koji su prvi u ligi, igra pet-šest kadeta. Nikad ranije nijedan kadet nije igrao standardno za juniore. Ubrzavamo proces razvoja igrača, moramo ih ranije stavljati u teške okolnosti, jer nemam drugi izbor, tu B momčad. Time se otvara prostor u kadetima igračima, koji prije nisu bili u prvom planu. Time u startu riskiramo i rezultat, iako sad imamo i rezultat, prvi su i juniori i kadeti. No, naš je primarni cilj da se igrači razvijaju, niitko se ne sjeća tko je od njih bio prvi u kadetima i juniorima. Rad Škole se može evaulirati po tome koliko je igrača došlo do prve momčadi, a na tom putu je B momčad bila savršena stepenica."

Zato je Dinamo u potrazi za klubom-partnerom, koji bi mu pomogao u razvoju igrača.

"Postoje ideje, obavljeni su i neki razgovori. Idealno je da imamo stožer, trenera, koji poznaju naše igrače i da se nastavi razvoj. Klub s kojim možemo dogovoriti i ostale igrače koji dolaze u klub, jer ne možete razvijati igrače za Dinamo, ako ta momčad nije konkurentna, mora biti dovoljno i starijih igrača da bi se Dinamovi igrači razvijali. Oni moraju osjetiti frustraciju poraza, ali, opet, ne smiju stalno gubiti. Sve mora biti zadovoljeno da bi to imalo smisla, ali mora i taj klub ima benefite. Otvoreni smo za sve opcije, ne mora taj klub biti u Hrvatskoj, dolazi u obzir i Slovenija, BiH... Ali, kažem, moraju i ti klubovi imati financijski smisao i motiv za razvoj naših igrača. Drugo je rješenje posudba s obostranim interesom, kao u slučaju Živkovića ili Čavline. Da nije bio takav paket, da Lokomotiva nema od toga koristi, ne bi ih imala niti interesa istrpiti. Ovako su svi zadovoljni."



Tagovi

GNK DinamoMarko MarićSergej JakirovićHNLHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti