Slavko Midžor/Pixsell
Slavko Midžor/Pixsell

Dinamo, što dalje? Vraća li se u klub čovjek koji je davna Mamićeva želja?

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 13.12.22. | 13:10

Zdravko Mamić dobio je u ponedjeljak važnu bitku za prevlast u Dinamu. Pa iako još sve nije gotovo i sasvim jasno, šuška se da bi prvi potez mogao biti dolazak Romea Jozaka na mjesto glavnog klupskog operativca za sportsku politiku.

U trenucima dok Dinamovi igrači doživljavaju ovacije navijača i postaju ljubimci nacije u Kataru, svijet se divi Livakovićevim i Petkovićevim potezima, a sam Dinamo 'šepuri' se s vrhova raznoraznih lista koje prebrojavaju igrače u završnici Mundijala, u Maksimiru se otvoreno bore za vlast. Da sve bude još grotesknije, baš na dan velike klupske proslave u zagrebačkom Johannu Francku, koja je trebala biti svečana kulminacija još jedne, po svemu, uspješne godine. A kad ono, sve je ostalo u sjeni Skupštine, koja je po planu trebala biti redovna, a pretvorila se u otvoreni rat dviju frakcija i završila izglasavanjem nepovjerenja članu Uprave Krešimiru Antoliću. Očekivalo se da će biti iskri i prepucavanja, jer već dugo tinja sukob za prevlast u Maksimiru, upravo između Krešimira Antolića i Zdravka Mamića, čije su želje i ideje u zadnje vrijeme u klubu, uglavnom, nailazile na zid. Tako je svojedobno već dogovorio dolazak na trenersku klupu Sergeja Jakirovića, poslije i Darka Milaniča, htio je dovesti neke igrače poput Adriana Leona Barišića iz Osijeka, Lukasa Kačavende ili vratiti Marka Pjacu, no, formalni klupski čelnici te su ideje odbacili. A na klupi je, mimo Mamićeve želje, ostao Ante Čačić. S obzirom da je aktualni trener rezultatski uspješan, da je Dinamo u Ligi prvaka zaradio rekordne svote, da je momčad imala veliku podršku s tribina i sjajnu atmosferu u europskim, čak i HNL utakmicama, a gradska vlast, približila se klubu i aktivno pregovarala o gradnji stadiona uz podršku Zvonimira Bobana i UEFA-e, činilo se da Antolićeve akcije trenutno stoje mnogo bolje od Mamićevih. Ova je Skupština trebala biti tek 'zagrijavanje' za onu izbornu u ožujku, na kojoj se očekivao konačan obračun. Međutim, većina skupštinara uspjela je na dnevni red progurati točku o izglasavanju nepovjerenja Krešimiru Antoliću, onda to nepovjerenje i izglasati, bio je to svojevrsni blitzkrieg. I, Zdravko Mamić, tako se to tumači, vratio je svoj utjecaj u Dinamo. Ili barem poručio da ne misli odustati i tek tako predati uzde kluba. Bez obzira na pravomoćnu presudu i četverogodišnju dislociranost.

Što će se sad događati u Dinamu? Formalno-pravno, Krešimira Antolića treba 'razdužiti' Izvršni odbor u kojemu je njegova struja, potpomognuta i predsjednikom Mirkom Barišićem, imala većinu. Među onima koji su glasali protiv njegova razrješenja najviše je baš članova IO-a. I, tu sad može biti povuci-potegni, može to potrajati sve do ožujka i spomenute Skupštine, a može se sve i brzo odigrati, ovisno o tome tko će koliko boriti i inzistirati na pravnim koracima. Ili, hoće li se u oba tabora netko predomisliti, kako će na kraju 'odigrati' predsjednik Mirko Barišić, koji nije bio na strani 'pučista'. Bila je ovo važna i dosad najbučnija bitka, ali zavrzlamama ne mora biti kraj, prema nekim kuloarskim najavama klupko bi se jop moglo odmatati. Međutim, u vrijeme kad počinju pripreme za nastavak sezone i prijelazni rok, pat-pozicija sigurno nije idealan izbor pa se šuška da bi ova priča o 'Mamićevoj pobjedi' mogla idućih dana donijeti prve, opipljive poteze. Naime, jedna od Mamićevih ideja koja svojedobno nije prihvaćena u Maksimiru, bio je povratak Romea Jozaka. Mamić ga je više puta zvao - a kako čujemo, učinio je to i nedavno - jednom je Jozak bio vrlo blizu, pred potpisom ugovora, ali upravo je zbog različitih vizija taj povratak propao. Jozak, naime, želi, ako se vrati i postane sportski direktor, imati potpunu kontrolu u opertativnom dijelu sportske politike Dinama. Što, jednostavnije rečeno znači: 'ako dođem, neki ljudi morat će otići.' Tu slobodu, s obzirom na te sukobe ranije nije mogao imati, a Mamićevom prevlašću mogao bi je dobiti. Povratak Jozaka u klub bio bi očit primjer kako se Mamićeve ideje ponovno bespogovorno provode.

Romeo Jozak   Jurica Galoić/PixsellRomeo Jozak Jurica Galoić/Pixsell

Pitanje je i što će u tom slučaju biti s trenerom Antom Čačićem. Nije tajna, objasnili smo već, Čačić je bio jedna od točaka sukoba Mamića i Antolića, jednostavno, njegov ostanak na klupi nakon osvajanja naslova nije bio Mamićeva želja. Početkom sezone Čačić je potpisao novi ugovor, na godinu plus godinu, s time da o toj drugoj godini odlučuje isključivo Dinamo. Nedavno se razgovaralo o novom ugovoru, koji bi bio bezuvjetan do 2024., no, zato nije postojao konsenzus u klubu, odnosno, tome se ovoga puta protivio Zdravko Mamić. Kao što se usprotivio i ideji da aktualna Uprava imenuje sportskog direktora, koji nije njegov izbor, a u eteru se pojavilo ime Darija Šimića, njegov bi dolazak imao bi i simboličan prizvuk 'puhanja novih vjetrova'. Upravo su ta dva događaja, navodno, prelila čašu i natjerala Mamića na brzu, žestoku reakciju i 'ulazak u ring'.

Međutim, dok se čeka konačno rješenje i pobjeda jednog ili drugog klana, pitaju se mnogi kako će se sve to odraziti na atmosferu oko kluba pa i na priču oko stadiona. Naime, na Dinamovom domjenku u ponedjeljak nije bilo gradonačelnika Tomislava Tomaševića. A bio je pozvan i, navodno, najavio dolazak. Je li otkazao zbog nekog važnijeg posla pa se, eto, sve slučajno poklopilo ili je nedolazak svojevrsna poruka da neće biti blizak klubu, bude li opet u njemu glavni Zdravko Mamić? Kao što je najavljivao na izborima. Bi l i takav rasplet ponovno odgodio granju stadiona i hoće li se rezultati klupskih ratova odraziti na atmosferu s tribina, hoće li se navijači ponovno dijeliti na 'za' i 'protiv', a podrška momčadi i igračima ponovno postati sekundarna?

Eto, baš kad je Dinamo trebao uživati u svojim, lijepim danima, hvaliti se kako njegovi igrači ruše Brazil, Japan i briljiraju na Mundijalu, modri je klub ugazio, i to punom nogom, u novu neizvjesnost. Ne sumnjamo da će sljedeći potezi pokazati u kojem smjeru ide ova priča, kako ono kaže reklama, ovo još nije sve!



Tagovi

GNK DinamoZdravko MamićKrešimir AntolićRomeo Jozak

Ostale Vijesti