Goran Stanzl/Pixsell
Goran Stanzl/Pixsell

Dinamo se probudio i zahuktao. Valjda se neće opet sam 'ugasiti'

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 05.02.24. | 09:30

Modri su protiv Gorice (2-0) odigrali jednu od najboljih utakmica HNL sezone, napokon su izgledali kao - Dinamo

Tako je malo potrebno da nakon utakmice kraj Maksimira vidite raspoložene ljude i nasmijana lica. Nema gunđanja, nema defetizma, a da ste poslije pobjede nad Goricom (2-0) zaustavili bilo koga od tih gotovo sedam tisuća (o tome malo kasnije) Dinamovih navijača, svi bi vam rekli da će Modri i ove godine sigurno biti prvaci. Da su suparnici imali svoje šanse za bijeg na ljestvici, nisu ih iskoristli i sad kreće Dinamo!

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+) 

Momčad Sergeja Jakirovića usitinu je protiv Gorice podsjetila na najbolje dane i izgledala kao - Dinamo. Ponekad je neshvatljivo da jedna momčad, s igračima te kvalitete. može u samo 10-ak dana potpuno promijeniti krvnu sliku, da može odigrati onakvu utakmicu kao protiv Lokomotive, potom nešto bolju, ali još uvijek neuvjerljivu kao u Puli i onda protiv Gorice pružiti jednu od najboljih partija sezone. Da nije bilo odličnog vratara Ivana Banića na goričkim vratima, bila bi Dinamova pobjeda puno uvjerljivija, pucali su Modri 15 ili 16 puta u okvir gola. Koji su to sve detalji, koji su u nedjelju bili na visokoj razina i kojima je Dinamo 'skočio' na višu razinu izvedbe i rezultata?

JAKIROVIĆ

Dinamov trener očito je promijenio neka svoje razmišljanja i ideje, prilagodio se situaciji koju ima u svlačionici. Odustao je od plana da njegova momčad igra energični, okomiti 'run&gun' nogomet, ako je suditi po utakmici s Goricom, uspio je pronaći balans između presinga i agresivnosti, na kojima inzistira i strpljive igre s posjedom lopte, koji odgovara igračima. Dinamova igra protiv Gorice bila je preslika onoga kako bi Dinamo trebao uvijek igrati, stvarati šanse, stalno opsjedati suparnički gol, a protivniku dati jako malo. Gorica, osim one šanse u drugoj minuti, ne bi Dinamu stvorila nikakav problem, da joj sami Dinamovi igrači nisu svojim greškama ponudili dvije prilike.

BATURINA

Napokon se 'vratio' Martin. Ako je nedjeljna predstava najava kontinuiteta, onda je Jakirović uspio razdrmati jednog od svojih najvećih aduta. Baturina je možda najbolji simbol Dinamove pretvorbe u zadnih 10-ak dana, od igrača koji se protiv Lokomotive mučio sa svakom loptom u nogama, do igrača, koji je napokon igrao ono što se očekuje. Tražio je loptu, nudio rješenja, zabio prekrasan pogodak. Ali, još važnije, Baturina je nekoliko puta pucao s 20-ak metara, a to je ono što mu je nedostajalo u zadnje vrijeme, kao da nije imao samopouzdanja, komplicirao je, umjesto da bude kreator. Ako je ovo bila tek prva u nizu odličnih utakmica, onda je Jakirović u pravi tren dobio veliko 'pojačaje'. Klupa na Drosini mu je, čini se, godila, shvatio je poruku.

MIŠIĆ

Dinamov trener u Puli nije mogao računati na Josipa Mišića zbog kartona, posao je vrlo dobro tamo odradio Petar Sučić. Zato mu je Jakirović dao priliku od prve minute i protiv Gorice, a Mišića je prebacio na poziciju 'osmice', dok je Ademija ostavio na klupi. Mišić je u toj ulozi odigrao svoju ponajbolju utakmicu sezone, bio je jedan od glavnih Dinamovih igrača. Brz i konkretan u predaji lopte, nije gubio posjed, a stigao je nekoliko puta i zaprijetiti, doći pred šesnaesterac, zapucati na gol. Kao da se i on na toj poziciji oslobodio nekakvih utega i 'pustio nogu'. Njegova je uloga bila važna i kod tog prvog pogotka, bila je to odlično uigrana akcija. Mišić je stvarno podsjećao na svoja najbolja izdanja u Dinamu.

RISTOVSKI

Promijenio je broj na dresu, iz 13 u 22, promijenio je i razinu izvedbe s niske u visoku. Napokon Ristovski kakav Dinamu treba, pravi desni bek, ono što i mora biti. Njemu je energija najjače oružje, a u zadnje vrijeme nije bio pravi, nije bio u najboljoj formi, mučio se. Ali, kad u 75. minuti vidite da sprinta za suparničkim igračem i uzima mu loptu na lijevoj strani svog šesnaesterca, tada možete zaključiti da je to 'onaj' Stefan Ristovski. Jedan od vođa, motora momčadi, njegov govor tijela bio je sad drugačiji, Rile je također odigrao jednu od najboljih utakmica u zadnje vrijeme.

PETKOVIĆ

On je tema i glavna karika svih Dinamovih uspjeha i neuspjeha, njega se uvijek komentira i analizira. Ušao je u proljeće užasno, teško je i nabrojati koliko je lopti izgubio protiv Lokomotive, a pamti se i onaj samovoljni izlazak s terena u Rovinju, presedan koji je sigurno donekle narušio atmosferu u svlačionici. Međutim, trgnuo se i Bruno nakon Lokomotive, već u Puli vidjeli smo ga u boljem izdanje, ne toliko razigranog, ali željnog, motiviranog. Protiv Gorice dodao je tome i bolju izvedbu i sad se svi nadaju da je Petković ponovno ušao u svoju dobru fazu i da će će dizati formu. A kad je takav, onda je prevaga u svakoj utakmici. Čekamo ga protiv Lokomotive!

PUBLIKA

Možda će se nekome to činiti pretjerivanjem, ali gotovo 7000 gledatelja na Maksimiru protiv Gorice uistinu je velika, pozitivna promjena. Oni koji prate i poznaju običaje zagrebačke i Dinamove publike, znaju kakav je to doseg. Ali, ne samo brojka, atmosfera je na tribinama bila izuzetno pozitivna, Sjever je skandirao svih 90 minuta pa i poslije, Zapad pljeskao igračima i treneru, pozdravio svaki dobar potez. I, dojam je da je to samo početak, da će Dinamo do kraja sezone u borbi za naslov imati stalno ovakvu podršku, da se Zagreb probudio kao i Dinamo i da će već u Kranjčevićevoj u subotu, protiv Lokomotive, Modri imati brojnu i glasnu potporu s tribina. Navijači su prepoznali da je 'vrag odnio šalu', da igračima treba vjetar u leđa i u nedjelju su ga dobili. I zaslužili daljnju podršku!

Dakle, da zaključimo, Dinamo se konačno probudio i zahuktao, napokon odigrao utakmicu, u kojoj nema puno zamjerki ni za koga. Sad je na Jakiroviću, igračima, ali, vrlo bitno, i na svima u klubu da nastave tako i da Gorica bude tek prva u nizu. Valjda Dinamo neće opet sam sebe 'ugasiti' i zaustaviti, kao toliko puta dosad ove sezone. Svaki put kad je pokazivao naznake preporoda, Dinamo je negdje nagazio na minu i vratio se nekoliko koraka unatrag. Ova pobjeda protiv Gorice djeluje drugačije...



Tagovi

GNK DinamoSergej JakirovićHNK GoricaHNL

Ostale Vijesti