Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

"Dinamo pokazao što ga čini najboljim, Rijeka u psihološkoj krizi"

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 22.08.22. | 15:00

Germanijakov stručni analitičar Dean Klafurić analizirao je utakmice 6. kola HNL-a

U ovom smo kolu svjedočili svojevrsnom paradoksu; imamo jako puno postignutih golova, a zapravo jako malo kreiranih prilika. Većina tih golova pala je nakon centaršuteva na postavljenu obranu, grešaka obrana te snalažljivim i spretnim reakcijama strijelaca.

Slaven Belupo - Gorica

Želja i energija Belupa kreirala preokret u Koprivnici

Bila je ovo utakmica s jako malo prilika. Gorica je u početku utakmice dominirala i uz taj postignuti gol imala dvije izuzetne prilike preko Fruka da već ranije odvede utakmicu u mirne vode. Slaven je promijenio sustav u odnosu na prošle utakmice, igrali su 4-2-3-1 pa smo gledali sučeljavanje dva identična sustava.

U tom prvom djelu, Slavenovi igrači nisu bili odgovorni i agresivni u fazi obrane kao u zadnjim utakmicama što je donijelo do tri izmjene već u poluvremenu te promjene pozicija nekih igrača. Kvržić je ušao na zadnjeg veznog, a Kocijan je stavljen na polušpicu radi agresije i činjenice da radi dobar pritisak na igrača s loptom.

Gorica je nastavljala s prilikom Ndockyta i gredom Suka. A nakon sat vremena, domaćini su iskoristili sve promjene. Ušli su Žuljević i Famino, a izašli su Tepšić i Hoxa. Iako je ušao napadač umjesto stopera nije došlo do promjene sustava već pozicija. Kvržić je vraćen na beka, Hlevnjak je pomaknut na stopera, Kocijan na zadnjeg veznog a Crnac pomaknut na polušpicu uz Krstanovića. Nakon toga je Slaven na krilima s Žuljevićem i Fanimom, kao svježim i igračima gladnim igre, dodatnom željom i energijom preuzeo inicijativu i dominaciju na sredini terena što je donijelo preokret i pobjedu Slavena.

Varaždin - Šibenik

Promjenom sustava domaćini se vratili u igru

Sudar dva različita stila igre i pozitivnih izvedbi obje momčadi u dosadašnjem dijelu prvenstva. Šibenik je slično iskustvo imao u prošloj utakmici s Istrom. Varaždin zbog ozljeda i izostanaka nekih iskusnih igrača, poglavito Postonjskog, nije bio konkretan i kreativan u igri prema naprijed. Iako je dominirao u posjedu. Šibenik već standardnom svojom igrom tražio je prilike iz prepoznatljivih kontranapada i dolascima igrača iz drugog plana, posebice tu mislim na Araia.

Šibenik je bio opasniji u prvom poluvremenu, ali je Varaždin uspio vratiti se iz rezultatske negative. Na poluvremenu su napravili dvije izmjene i promijenili sustav igre. Igrali su s tri igrača u zadnjoj liniji i dobili su na okomici igre i pasovima u međulinijski prostor gdje se kreativnošću i driblinzima nametnuo Teklić te su počeli dominirati i preuzeli kontrolu utakmice što je dovelo do njihovog vodstva. Šibenik cijelo vrijeme nije mijenjao način i ideju igre, već su konstantnošću, odgovornošću i disciplinom u fazi obrane dočekali svoje prilike preko kontranapada i već spomenutog Araia koji je najzaslužniji za jedanaesterac nad Delićem iz kojeg je sam Delić postavio konačni rezultat utakmice.

Dinamo - Osijek

Modri pobjedili Osijek njihovim oružjem

Rano vodstvo Dinama, ozljeda i prisilna izmjena Bralića dovela je do promjena načina igre već u samom uvodu utakmice. Osijek je promijenio sustav, uveo je ofenzivnog Lovrića umjesto stopera, a igrači Dinama su podsvjesno pali u izvedbi. Pojavio se takozvani sindrom “ranog vodstva”. Kako je utakmica odmicala u prvom poluvremenu, Osijek je dominirao i zasluženo stigao do izjednačenja. To prvo poluvrijeme Osijeka moglo bi značiti da su na izlasku iz krize, što ćemo vidjeti u idućim utakmicama.

U nastavku dogodilo se ono što Dinamo uz individualnu kvalitetu igrača čini daleko najboljom momčadi HNL-a, a to je širina kadra. Dvije promjene ofenzivnih igrača donijelo je novu dimenziju igre u fazi napada. Možemo reći da su “Osječani pobijedili Osječane”, mislim na suradnju Bočkaj-Perić. Ne samo zbog toga što su oba igrača proveli dio karijere u Osijeku, već i zbog načina na koji su ti golovi postignuti, a što je inače najjače oružje Osijeka. Dinamo je nakon tih golova rutinski priveo utakmicu kraju.

Istra 1961 - Rijeka

Rijeka je u teškom psihološkom momentu

Evidentno teška utakmica za Rijeku koja je vjerojatno prvi puta ušla u derbi dva susjeda kao u derbi zadnja dva kluba začelja ljestvice. Prema izvedbi igrača očito je da su Riječani u teškom psihološkom momentu zbog okolnosti u kojima se nalaze. Utakmica s malo prilika i na koncu realan rezultat. Istra 1961 ipak nije bila dovoljno dobra da iskoristi loš moment Rijeke i veliki prostor između igrača unutar formacije. Rano vodstvo dovelo je do podsvjesnog opuštanja igrača Rijeke slično kao i u utakmici Dinama i Osijeka što je bilo vidljivo kod izjednačujućeg gola Istre gdje se Petković prošetao desnom stranom obrane Rijeke iako je bio okružen trojicom protivničkih igrača. U nastavku nije došlo do promjena u načinu igre, osim što je Rijeka imala nešto veći posjed lopte. Štoviše, Labrović je u dva navrata dobrim obranama sačuvao bod.

Hajduk - Lokomotiva

Lokomotiva nije iskoristila vjetar u leđa

U prvom dijelu, uz teške vremenske uvjete za igrače u smislu vjetra Hajduk se nije uspio nametnuti unatoč individualnoj kvaliteti igrača, velikom broju gledatelja i euforiji koja prati Hajduk. Domaćini su poveli spretnošću i dobroj reakciji Awaziema i tu su usmjerili utakmicu na svoj mlin. Do kraja Hajduk je zabio još jedan gol unatoč tome što su se borili s vjetrom. Već ustaljenim izmjenama na poluvremenu, kao i angažiranijim i otvorenijim pristupom, Lokomotiva je u nastavku pokušala preokrenuti rezultat. Hajduk je mirnoćom i čvrstim blokom te organiziranom igrom u fazi obrane čuvao to vodstvo. Kao produkt toga nije bilo prilika u drugom poluvremena, ali je Lokomotiva svojom poznatom upornošću uspjela doći do smanjenja vodstva i zadnjih 15-ak minuta utakmicu učini neizvjesnijom.


Tagovi

HNK GoricaSlaven BelupoDean KlafurićHNLGNK DinamoNK OsijekHajdukNK LokomotivaIstra 1961HNK RijekaNK ŠibenikNK VaraždinStručnaAnalizaHNL-aHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti