Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL

"Varaždin je najugodnije iznenađenje HNL-a, Istra igra svoju igru, a Rijeka čeka da se pojačanja dovedu u formu"

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 08.08.22. | 12:56

Germanijakov stručni analitičar Dean Klafurić analizirao je utakmice 4. kola HNL-a

Minulo kolo koje nije bilo potpuno obzirom na odgodu utakmice između Hajduka i Gorice, potvrdilo nam je da Varaždin ima titulu najvećeg iznenađenja prvenstva, odnosno uvoda HNL-a. Dojma sam kako su momčadi koje su prošlu sezonu zaključili pri dnu ljestvice pokazuju višu razinu u kvaliteti igre. Iako je evidentno kako Istra ima lošiji kadar nego su to imali lani, oni ne odustaju od svog stila igre. Igraju napadački i otvoreno te razvijaju mlade igrače što je za svaku pohvalu. S obzirom na sve spomenuto, vjerojatno nas čekaju zanimljive utakmice u nastavku prvenstva, posebno u dvobojima momčadi najveće kvalitete s onima iz donjeg doma HNL-a.

Varaždin - Dinamo

Varaždin je i dalje nastavio sa svojim načinom igre. Nije slučajnost da u tjedan dana nadigra Hajduk i Dinamo. Vidi se jasna filozofija i ideja igre kako u fazi obrane, tako i u fazi napada. Napadački Varaždin djeluje jako dobro. U prilike i udarce s poludistance dolaze nakon organizirane igre. U prvom dijelu Dinamo je stigao u vodstvo u najboljem trenutku. Varaždin je bio nešto rezerviraniji. Međutim, ulaskom Šege i Kolarića, domaćini su postali okomitiji u napadačkoj trećini što je rezultiralo udarcima i šansama. Naravno, i izjednačenju nakon prekrasnog gola Šege. Treba pohvaliti fantastičnu atmosferu i to nas sve veseli. U zaključku moglo bi se reći kako je Varaždin organiziranom momčadskom taktikom limitirao puno veću individualnu kvalitetu Dinama.

Slaven Belupo - Šibenik

Domaćin je ušao u utakmicu s visokim presingom. Na taj su način i uz pomoć vjetra željeli onemogućiti Šibenik u organizaciji igre jer je Šibenik u svim utakmicama do sada pokazivao tendenciju da kroz posjed pokušavaju izaći iz prve trećine terena. Također, željeli su doći što prije u vodstvo i utakmicu usmjeriti pod svoju kontrolu. Šibenik je čak kroz igru koji puta i prošao Slavenov visoki pritisak, ali do napadačke trećine, a pogotovo do šanse nisu ni dolazili. Slaven je često dolazio do reposjeda i posjeda u napadačkoj trećini, a najbolje šanse imali su preko udarca iz daljine Caimacova koji je zaustavila stativa i udarca Talysa te jednu nakon prekida. Domaćini rezultatski nisu iskoristili pomoć vjetra i tu namjeru da se nametnu visokim presingom. U nastavku, Šibenik nije igrao identičnim stilom kao Slaven već je pomoć vjetra pokušao iskoristiti na totalno suprotan način. Igrali su u niskom bloku te su vrebali svoje prilike kroz kontranapad nakon osvojene lopte. U utakmici je bio mali broj prilika, u nastavku Slaven je imao udarac Hoxhe unutar kaznenog prostora, dok su par udaraca gostiju, poglavito Čopa, bili blokirani od strane igrača iz zadnje linije Slavena. Imali su i jednu priliku iz kontranapada, ali završnica je bila traljava.

Istra 1961 - Osijek

Slično kao i u dvoboju Varaždina i Dinama. S time da su kod Osijeka evidentni problemi koji su reflektiraju na momčad a samim time i na njihovu izvedbu. Istra se organizirano branila, ali je s jasnom idejom prijetila u igri prema naprijed. Šanse Osijeka nastale su nakon centaršuteva, iako je to bio mali broj prilika. Najviše nakon ubacivanja dugačkog auta Bartoleca koji to fenomenalno radi. U nastavku je Istra prijetila kroz centralne pozicije i nakon nekoliko neuspješnih napada koji su završavali zbog rubnog zaleđa ili nepreciznošću, ipak stigli su do zaslužene pobjede koje su izborili poštenom igrom i zalaganjem. Upravo o tome sam pričao nakon njihove zadnje utakmice u Maksimiru.

Lokomotiva - Rijeka

Rijeka se pokušala nametnuti kroz posjed i napadačkom igrom. No, to je otvaralo prostor Lokomotivi koja ima odličnu reakciju po osvojenoj lopti i na taj način je stvarala dosta problema Rijeci kao i loptama iza zadnje linije protivnika, odnosno dobrim napadom dubine. A u tome su im olakšali stoperi Rijeke jer su stajali jako visoko i ostavljali dosta prostora domaćinu da to koristi. Ulaskom Halilovića, igra Rijeke dobila je na organizaciji i konkretnosti. Halilović je imao dva dobra udarca i još nekoliko puta je gurnuo suigrače u izgledne situacije. Međutim, previše se trošio u organizaciji igre spuštajući se prenisko po loptu tako da nije mogao provoditi puno vremena ondje gdje je najopasniji. Odmaknuo se od međulinijskog prostora ispred zadnje linije protivnike. Dojma sam da bi tu Halilović bio još opasniji i korisniji za igru Rijeke. Lokomotiva je zadržala vodstvo i privela utakmicu kraju. Rezultat možda previsok za zbivanja na terenu, ali evidentno je da će Rijeka biti bolja kada im se kvalitetna pojačanja dovedu u natjecateljsku formu.


Tagovi

Dean KlafurićHNLHNK RijekaGNK DinamoIstra 1961NK OsijekNK VaraždinNK ŠibenikSlaven BelupoNK LokomotivaStručnaAnalizaHNL-a

Ostale Vijesti