Matija Habljak/PIXSELL
Matija Habljak/PIXSELL

Dinamo nas je sve razmazio!

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 10.08.22. | 08:45

Neki su tako u utorak vidjeli neozbiljni Dinamo koji oscilira i, sramota, grčevito spašava uvjerljivu pobjedu s dva igrača više, vidjeli su Čačićeve nepotrebne zamjene u poluvremenu koje su 'ubile' ritam momčadi, nemoćni napad koji ne može probiti desetkovanog protivnika. Drugi su vidjeli sjajno prvo poluvrijeme, momčad koja 'gazi' suparnika, razigranog Oršića, odličnog Drmića, 'malog' Baturinu u čijem se svakom potezu i pokretu može uživati, preporođenog Špikića, koji je od sporednog igrača, stigao do čovjeka za velike utakmice

To je sad već 14 utakmica, 11 pobjeda, ili ako osvajanje Superkupa nakon raspucavanja s 11 metara smatramo remijem, onda jedna manje. Uz to, tri ili četiri, opet ovisi kako gledamo, neodlučena ishoda. Naslov prvaka, Superkup i plasman još jednom u, najmanje, skupinu Europske lige. Još je živa šansa za ulazak u Ligu prvaka, Dinamo može opet ući u najjače nogometno natjecanje, premda, norveški prvak Bodo/Glimt bit će vrlo zahtjevan suparnik. To su rezultati Dinama u eri Ante Čačića, dosad je njegova momčad ostvarila baš sve ciljeve i još se nije zaustavila.

Dvije su utakmice protiv Ludogoreca bile teško ponovljive, opisati ukratko što se sve dogodilo u tih 180 minuta, gotovo je nemoguće. Od onih Dinamovih 2:0 u prvim minutama u Razgradu pa potpunog suprotnog dojma da je Dinamo jedva preživio domaću opsadu, do sjajnog prvog poluvremena u Maksimiru, velikih 3:0 i onda strepnje za pobjedu čak i s dva igrača manje. I na kraju do pobjede u 'hendikepu' i s ukupnih 6:3. Da, bilo je u tim utakmicama svega, igračkih slabosti i trenerskih pogrešaka i loših procjena, ali s druge strane i odličnih poteza, igrača koji su oduševili, kao i trenerske odluke koje su se pokazale dobitnima. Ali, kad se sve zbroji i oduzme, Dinamo je bio bolji od Ludogoreca i sasvim je zasluženo prošao u play-off Lige prvaka.

"Nisam ja davao njihovim igračima kartone, nego sudac. Ali, nogomet nije samo ono na terenu, važno je u ovakvim utakmicama i koliko si psihički spreman, koliko si jak u glavi. Oni, očito, nisu bili pravi u tom smislu", kazao je, između ostaloga, Ante Čačić nakon utakmice. I da, u pravu je, u konačici je i to jedan od razloga Dinamove pobjede. U svim trenucima kad se lomio ovaj dvoboj, u Razgradu i Zagrebu, Dinamo je izdržao, pronašao put do trijumfa. A to je važan adut, momčad koja ima takav pobjednički gard i mentalnu snagu, koja uvijek zadrži glavu iznad vode i kad se čini da nepovratno tone, obično dođe daleko.

I kad sve to stavimo na papir, zapravo je nejasno zašto ovaj Dinamo i Ante Čačić uživaju tako malo kredita? Zvižduci s tribina u trenucima kad momčadi ne ide, a Ludogorec s igračem i dva manje prijeti izjednačenjem nakon 3:0, bili su svojevrsni lajtmotiv te neobične maksimirske večeri. Prozivati navijače zbog toga nema smisla, zvižduci su bili spontani, očito je velik broj ljudi na tribinama ono što se događa na terenu okarakteriziralo lošom igrom, sramotom, ili kako već. Očito su smatrali da je nakon onih 3:0, trebalo biti pet ili šest, da je ono što smo gledali u dobrom dijelu drugog poluvremena nedostojno Dinama. Naravno da navijači imaju pravo na stav i nitko im ga ne može zabraniti, ali, dolazimo, nakon svega do glavnog pitanja; je li nas Dinamo, zapravo, svih ovih godina razmazio? Ispada da je tako.

Modri su, jednostavno, s godinama postali 'kraljevi pretkola', postalo je normalno da pobjeđuju suparnike Ludogorecove razine, porazi i ispadanja od Šerifa ili Ferencvarosa uvijek su šokantni i potresni. Letvica je podignuta visoko, podigao ju je Dinamo svojim igrama i europskim rezultatima, a posljedica toga jest da se danas smatra sasvim očekivanim kad Dinamo izbori Europsku ligu, protiv 'nekakvog' Bodo/Glimta čak i Ligu prvaka, sve se više podrazumijeva i europsko proljeće. Više nije dovoljno samo proći, pobijediti u pretkolima, već to mora biti sa stilom, bez trenutaka slabosti. Eto, pod takvim pritiskom igra ovaj Dinamo, kao da je preko noći postao Real ili Manchester City i sve osim uvjerljive pobjede se ne računa.

Uvijek je istina u očima promatrača. Neki su tako u utorak vidjeli neozbiljni Dinamo koji oscilira i, sramota, grčevito spašava uvjerljivu pobjedu s dva igrača više, vidjeli su Čačićeve nepotrebne zamjene u poluvremenu koje su 'ubile' ritam momčadi, nemoćni napad koji ne može probiti desetkovanog protivnika. Drugi su vidjeli sjajno prvo poluvrijeme, momčad koja 'gazi' suparnika, razigranog Oršića, odličnog Drmića, 'malog' Baturinu u čijem se svakom potezu i pokretu može uživati, preporođenog Špikića, koji je od sporednog igrača, stigao do čovjeka za velike utakmice. Netko će primijetiti i da je Čačić napravio 'junački' potez kad je na klupu stavio dvije zvijezde, Petkovića i Ivanušeca, time pokazao trenerski gard i poslao poruku da u momčadi nema nezamjenjivih. Odnosno, nema ih puno. I, generalno, kad je trebalo, kad je bilo najvažnije, momčad je bila bolja nego prije i prošla teškog suparnika te ostvarila cilj.

Sve, dakle, ovisi kako tko gleda. No, iako je rezultat trenutno idealan i malo mu se toga može prigovoriti, Dinamo mora biti svjestan da živi pod stalnim pritiskom, možda i većim nego ikad. U svakoj se utakmici očekuje pobjeda, kvalitetna igra, sve. Eto, ako u subotu Modri ne pobijede Hajduk, opet će biti nezadovoljnih. Ako pobijede i Bijele, a onda ne uspiju svladati Bodo/Glimt ili se ne plasiraju u Ligu prvaka, ne sumnjamo da će opet biti onih koji zvižde. Jednostavno, Dinamo nas je sve razmazio. Momčad bez poraza ide prema Ligi prvaka, Europsku ligu već ima u rukama, a navijači su nezadovoljni. Pa, možda je i to, na neki način, najveća Dinamova pobjeda. Kad dođeš do toga da se i ovakve pobjede u Europi propituju, onda je i to dokaz snage.

Liga prvaka, 3. pretkolo

Utorak, 9. kolovoza

Dinamo – Ludogorec       4:2 (2:1)

Žalgiris - Bodø/Glimt        1:1 (0:5)

Apollon – Maccabi Haifa 2:0 (0:4)

Viktoria Plzen – Šerif        2:1 (2:1)

Pjunik – Crvena zvezda   0:2 (0:5)

Midtjyilland – Benfica      1:3 (1:4)

Ferencvaros – Qarabağ   1:3 (1:1)

Glasgow Rangers – R. U. St-Gilloise     3:0 (0:2)

PSV Eindhoven – Monaco          3:2 prod.(2:2) (1:1)

Sturm – Dinamo Kijev      1:2 prod. (1:0) (0:1)

Napomena: U zagradama su rezultati prvih utakmica

Parovi play-offa Lige prvaka:

Put prvaka:

Bodø/Glimt – Dinamo      16./24. kolovoza

Kopenhagen – Trabzonspor      16./24. kolovoza

Maccabi Haifa - Crvena zvezda 17./23. kolovoza

Qarabaq - Viktoria Plzen 17./23. kolovoza

Ligaški put:

Dinamo Kijev – Benfica   17./23. kolovoza

Glasgow Rangers – PSV Eindhoven     16./24. kolovoza


Tagovi

GNK DinamoLudogorecLiga prvakaAnte Čačić

Ostale Vijesti