Slavko Midzor/PIXSELL
Slavko Midzor/PIXSELL

Ovacije i zvižduci, trans i drama: Luda utakmica za pad Ludogoreca, Dinamo je prošao u play-off!

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 09.08.22. | 21:45

Dinamo je zasluženo slavio (4:2), izborio play-off Lige prvaka, gdje ga čeka Bodo/Glimt. Prva utakmica u Norveškoj sljedeći utorak, uzvrat u Zagrebu u srijedu 24. kolovoza

Prije svega, sjajno, Dinamo je prošao Ludogorec, zasluženo slavio (4:2), prošao u play-off Lige prvaka, gdje ga čeka norveški Bodo/Glimt. Ali utakmica... I mi smo mislili da smo već sve doživjeli, da nas ništa više u Maksimiru ne može iznenaditi. A onda smo vidjeli Dinamov prolaz u play-off nakon što je Ludogorec došao od 3:0 do 3:2 s igračem manje, prijeti izjednačenjem, imao Dinamo i dva igrača više, a onda i tri! I tek tad zabio za 4:2 i mogao odahnuti. A sve to nakon najboljih 45 minuta nakon dugo vremena, igre koja je zaslužila ovacije, do trenutka kad su se Maksimirom lomili zvižduci... Kakva večer!

Napokon! Uskliknuo je netko sa zapadne tribine poslije Oršićeva gola za 3:0. Nakon svih stresova, koji su donijeli osjećaj da ova sezona traje već čitavu vječnost, Dinamo je odigrao najbolje poluvrijeme, slomio Bugare, imao igrača više. Antu Čačića dočekali su na Maksimiru prigušeni zvužduci, nitko, zapravo, nije znao što očekivati nakon promjenjivih izdanja ove sezone, ali nakon ovoga bilo je samo mjesta pljesku. Navijači su opet pripremili Normabele, nadajući se da im ovaj put neće biti potrebni. Držali su ih u džepu, nazdravljali, Dinamo je igrao savršeno. No, utakmica traje 90, a ne 45 minuta.

Ante Čačić ipak je prelomio, ostavio na klupi dvojicu senatora, važnih igrača, Brunu Petkovića i Luku Ivanušeca, 'kaznio' je njihovu lošu formu u zadnje vrijeme. Dinamo je počeo sjajno, od prve minute 'razbijao' Ludogorec. Oršić po svojoj, Špikić po svojoj strani, Drmić se borio i uzimao lopte, Ljubičić prednjačio u presingu, obrana bila sigurna. Već u 4. minuti, Ademi je pucao, Simon Sluga odlično obranio i spriječio vodstvo. Opet je Ademi pucao u 11. minuti, nije pogodio. A onda, brza akcija Modrih. Započeo je Drmić, odigrali su Oršić, Baturina, Špikić, koji je proigrao Ristovskog. On je ubacio, a Drmić glavom svladao Slugu. Zasluženo i važno vodstvo Dinama, a već pet minuta poslije još jedan važan trenutak. Bugari su mogli izjednačiti, Jankov je pucao s 15-aka metara, Livaković vrhunski obranio. Što bi bilo da je u pravoj formi, valjda bi uhvatio tu loptu!?

Valjda ljutit zbog promašaja, kod Dinamova šesnaesterca Jankov je faulirao Ademija i zaradio već drugi žuti karton. Dinamova dva gola prednosti ukupno, igrač više 70-ak minuta, što ćeš bolje u takvoj utakmici. Dinamo se dodatno oslobodio, gosti su bili na konopcima, činilo se lakšim od očekivanja. Pucao je Baturina, promašio zamalo, Špikić je jurio kao na motoru, prolazio kroz bugarsku obranu kao kroz stiropor. I izborio kazneni udarac! Nedjalkov je bio krivac, a Oršić precizni izvođač. Velikih 2:0. Iako, sjetili smo se, u šali i dobrom raspoloženju kako je Čačićev Dinamo prije 10 godina jednom 'proćerdao' takvu prednost. I to protiv Zadra u Kupu. No, Ante Šimundža nije, valjda, Ferdo Milin, neće njegova momčad izvući takav zaostatak. Još s igračem manje.

Pogotovo jer je Dinamo motivirao, imao prilike i promašivao. A onda još jedna odlična akcija, opet je loptu uzeo neumorni Drmić, a Oršić bio precizan. Onako u svom stilu, s lijeve strane u suprotan kut, ovog puta donji. Dinamo je imao 3:0 u 44. minuti, gotovo je, to ne bi više stigli ni Milin, ni Šimundža ni Mourinho. Navijači već idu na pivo, proslaviti veliku pobjedu, play-off Lige prvaka, nema se tu što promijeniti. Dinamo je, jednostavno, dobar, a kad je takav onda ni bolji od Bugara ne mogu dostići ovakav zaostatak. A čak i kad je Despodov zabio u sudačkoj nadoknadi prvog dijela, nitko se nije previše uzbuđivao. Bit će na kraju 5:1, ne može ta utakmica drugačije završiti.

Ali, bilo je drukčije, ne bismo se kladili da je onaj Normabel dočekao kraj utakmice u džepu. Čačić je na poluvremenu, iz nekog razloga, zamijenio trojicu igrača. Umjesto odličnog Baturine i vrlo dobrih Ristovskog i Mišića, ušli su Moharrami, Ivanušec i Gojak. Je li Čačić htio odmoriti igrače za Hajduk, misleći da je ova utakmica gotova, ili je htio spasiti Ristovskog i Mišića drugog kartona, jer bio je francuski arbitar lak na kartonima? U svakom slučaju, igrači su istrčali u drugi dio kao da je ova utakmica za njih završila, dok su se igrači Ludogoreca hrabrili, poticali da pokušaju dostići zaostatak. I već nakon četiri minute, kazneni udarac. Nije sudac Bastien to vidio, upozorio ga je VAR, Dino Perić igrao je rukom. Despodov je zabio za 3:2.

I kao da se u dinamovce uvukao nemir, nesigurnost. Imali su Bugari već za koju minutu šansu za 3:3, Ljubičić je bio brži i izbacio loptu u korner. Zar ćemo opet gledati dramu? Još jedan pokušaj, pokraj gola, nije mirišalo na dobro. I publika je postala nemirna, čuli su se zvižduci, a Dinamo sve teže spajao dodavanja, stvarao šanse. Je, obranio je Sluga udarac Ivanušeca, bilo je još nekih pokušaja, ali nedovoljno. Onda, 73. minuta, novi crveni karton. Isključen je, opravdano, Rick, zadnjih 20-ak minuta dva igrača više. Ali, ne ide Dinamu, Ludogorec ide na sve ili ništa, pritišće, prijeti, tribine su nestrpljive, opet zvižde. U što se pretvorila ova utakmica, rapsodija u neizvjesnost.

I, onda, 89. minuta, još jedan kazneni udarac za Dinamo. I još jedno isključenje! Karničnik je prvo dobio žuti, ali nakon reakcije VAR-a bio je crveni. Tri igrača više, drugi kazneni udarac. Pogodio je Petković i riješio dvojbe. Isključen je još i netko s Ludugorecove klupe, nadali smo se još kojem pogotku u takvom brojčanom odnosu, ali, dobro je i tih 4:2. Dinamo je u play-offu Lige prvaka, sve ostalo ostat će uspomena na jednu neobičnu utakmicu.

Dinamo - Ludogorec 4:2

Zagreb. Stadion: Maksimir. Gledatelja: 13.658

Sudac: Benoit Bastien (Francuska). Pomoćnici: Erwand Christophe Finjean i Phillipe Jeanne (Francuska). VAR: Benoit Millot (Francuska). AVAR: Thomas Leonard (Francuska).

Strijelci: 1:0 Drmić (12., Ristovski), 2:0 Oršić (27.-11m), 3:0 Oršić (44.), 3:1 Despodov (45+4.), 3:2 Despodov (49.-11m), 4:2 Petković (87.)

Žuti kartoni: Jankov (11, 17.), Ristovski (20.), Mišić (21.), Rick (45., 73.), Perić (66.), Moharrami (70.),

Crveni kartono: Jankov (17., drugi žuti), Rock (73., drugi žuti), Karničnik (85.)

Dinamo (4-2-3-1): Livaković – Ristovski (od 46. Moharrami), B.Šutalo, Perić, Ljubičić - Mišić (od 46. Gojak), Ademi - Špikić (od 90. Menalo), Baturina (od 46.Ivanušec), Oršić - Drmić (od 71. Petković). Trener: Ante Čačić.

Ludogorec (4-3-3): Sluga - Cicinho (od 46. Karničnik), Verdon, Plastun (od 46. Jordanov), Nedjalkov - Jankov, Piotrowski, Show (od 46.Delev) - Rick, Igor Thiago (od 65. Tissera), Despodov (od 85. Jorginho). Trener: Ante Šimundža.

Liga prvaka, 3. pretkolo

Utorak, 9. kolovoza

Dinamo – Ludogorec       4:2 (2:1)

Žalgiris - Bodø/Glimt        1:1 (0:5)

Apollon – Maccabi Haifa 2:0 (0:4)

Viktoria Plzen – Šerif        2:1 (2:1)

Pjunik – Crvena zvezda   0:2 (0:5)

Midtjyilland – Benfica      1:3 (1:4)

Ferencvaros – Qarabağ   1:3 (1:1)

Glasgow Rangers – R. U. St-Gilloise     3:0 (0:2)

PSV Eindhoven – Monaco          3:2 prod.(2:2) (1:1)

Sturm – Dinamo Kijev      1:2 prod. (1:0) (0:1)

Napomena: U zagradama su rezultati prvih utakmica

Parovi play-offa Lige prvaka:

Put prvaka:

Bodø/Glimt – Dinamo      16./24. kolovoza

Kopenhagen – Trabzonspor      16./24. kolovoza

Maccabi Haifa - Crvena zvezda

Qarabaq - Viktoria Plzen

Ligaški put:

Dinamo Kijev - Benfica

Glasgow Rangers – PSV Eindhoven

 *Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

GNK DinamoDinamo ZagrebLudogorecLiga prvakaJosip DrmićMislav OršićAnte ČačićAnte Šimundža

Ostale Vijesti