Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL

Dinamo je živ i još ima šansu za prolaz. No, ima li snage za taj pothvat?

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 12.10.22. | 09:00

Ademi je izišao iz igre, Mišić, koji je igrao pod blokadom, disao je 'na škrge', Špikić više nije bio probojan kao u prvom dijelu, Petkovića su izmorili beskonačni dueli, bez daha je ostao i Ivanušec, a šepajući je utakmicu završio Oršić. Jesu li Dinamovi nogometaši u ovom trenutku, nakon gotovo 25 utakmica u sezoni, spremni protiv Milana odigrati jednu megautakmicu, najbolju dosad? Jer, takva će im trebati za pobjedu!

Kao i svaka utakmica, tako je i ova s Red Bullom (1:1) podijelila je navijače Modrih. Jedni će reći da je svaki bod u Ligi prvaka dobar doseg i da Dinamo ničime nije razočarao, a da je za koji bod više trebalo samo malo više sreće (Bočkajeva greda). Drugi će razočarano zaključiti da je Dinamo mogao i morao napraviti više, da je u dvije utakmice po odnosu snaga hrvatski prvak svakako morao uzeti više od jednog boda.

"Ovo nije liga za bedaka, ovo je Liga prvaka", poručio je nakon utakmice Ante Čačić, koji i dalje zagovara tezu ovih prvih, da je za Dinamo svaki bod u ovom natjecanju uspjeh i da je za Dinamo velika stvar što i nakon četiri kola ima šanse za prolaz skupine.

A kao i u većini slučajeva, istina je negdje na sredini. Da, Dinamo ni u jednoj utakmici nije bio nadigran, da, Dinamo još uvijek ima šansu za prolaz. No, ne znamo zašto bi i bilo drugačije, ova je momčad već igrala skupinu Lige prvaka, odigrala bezbroj jakih, europskih utakmica, pobjeđivala. I prošla je fazu kad je važno ostaviti dobar dojam i 'pokazati da se sa svima može igrati', Dinamo je u ovu Ligu prvaka, u ovu skupinu ušao sa željom i ciljem da izbori barem treće mjesto u skupini. Istina je, također, da je Dinamo u Salzburgu i Zagrebu protiv Red Bulla trebao osvojiti više od boda, da je u te dvije utakmice promašio veliku priliku da bude u još boljoj situaciju uoči zadnja dva kola. Ne podcjenjujući Salzburg, ovih 180 minuta bili su velika šansa Modrih za povećanje bodovnog salda. U konačnici, Dinamo je u ta dva dvoboja ušao s prednošću od jednog, a izišao s minusom od dva boda. Čista matematika sugerira tko je profitirao.

Ali, ostali rezultati u skupini posložili su ljestvicu tako da Dinamo za dva tjedna igra još jednu veliku utakmicu. Još jednu najvažniju! U Maksimir dolazi Milan, slavni talijanski velikan, koji ne briljira odveć u Ligi prvaka. Dva poraza od Chesleaja svrstali su ga uz bok Modrima, s istim brojem bodova, još jednom dokazali njegovu ranjivost, koje smo bili svjesni i na utakmici u Milanu. Gdje je, također, ostao dojam da je Dinamo mogao više od poraza 1:3.

Dakle, misija nije nemoguća, Dinamo je živ, prilika je opipljiva, Zagrepčani mogu u Maksimiru srušiti Rossonere i otići u zadnje kolo u London s vjerom u prolaz. Ako gledamo kvalitetu, odnos snaga i ono što su dvije momčadi pokazale dosad u Ligi prvaka, ne zvuči to nimalo nemoguće, Milan u Zagrebu može pasti.

No, pitanje koje se postavlja nakon dvoboja sa Salzburgom jest, ima li Dinamo snage za taj pothvat? Utakmice protiv 'Bikova' bile su, na neki način, vrhunac ovog dijela sezona, puno toga Modri su uložili u tih 180 minuta, a kako je utakmica odmicala, od 60. minute nadalje, bilo je jasno da Modri energetski padaju, gube korak. Ademi je izišao iz igre, Mišić, koji je igrao pod blokadom, disao je 'na škrge', Špikić više nije bio probojan kao u prvom dijelu, Petkovića su izmorili beskonačni dueli, bez daha je ostao i Ivanušec, a šepajući je utakmicu završio Oršić. Očito je da su glavni Dinamovi igrači izraubani, mentalno i fizički, a da Čačić u Ligi prvaka ne koristi tako široki roster kako se na prvu čini, veći dio minuta uglavnom ima istih 11, 12 igrača.

Sada Dinamu slijedi utakmica s nabrijanim i razigranim Varaždinom, potom derbi u Splitu, tek tada utakmica s Milanom. Jesu li Dinamovi nogometaši u ovom trenutku, nakon gotovo 25 utakmica u sezoni, spremni protiv Milana odigrati jednu megautakmicu, najbolju dosad? Jer, takva će im trebati za pobjedu! Postala je floskula, ali itekako upotrebljiva u ovom slučaju; iduća dva tjedna su ključna, kako će Čačić osvježiti, obnoviti momčad, kako u igračima pronaći nove zalihe snage, a pritom pobjedama u HNL-u dodatno i bildati samopouzdanje. Dinamo tu utakmicu mora dočekati najspremniji, najmotiviraniji, najbolji. Može li biti takav?

Liga prvaka, 4. kolo

Utorak, 11. listopada

Skupina E

Dinamo – Red Bull Salzburg 1:1

Milan – Chelsea 0:2





Tagovi

GNK DinamoRed Bull SalzburgLiga prvaka

Ostale Vijesti