@Reuters
@Reuters

Dinamo can shoot the Šerif: Prvak Moldavije je prepreka koju bi Dinamo trebao proći

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 11.08.21. | 11:57

Legija stranaca koja je bila jako dobra destinacija i za Hrvate.

Iako će imati jedan od najviših koeficijenata u četvrtom 'potu' Lige prvaka, ako se u nju, naravno, plasira, a možda čak i završi u trećoj jakosnoj skupini, Dinamo je svoju europsku avanturu morao započeti od prvog pretkola, još tamo 7. srpnja.

Plavi su u prva tri pretkola upisali pet pobjeda i jedan remi, uz gol-razliku 9:3. Zanimljivo, sva tri gola primili su na Maksimiru, a dvije možda i najbolje predstave Modri su prikazali upravo u tim utakmicama u kojima su primili golove. Protiv Valura na Maksimiru igrali su odlično sve do posljednjih pet minuta kada su doživjeli 'blackout' i pri rezultatu 3:0 promašili penal primili dva pogotka. Protiv Legije na Maksimiru je Dinamo odigrao još jednu dobru utakmicu, imao prednost od 1:0, bio bliže drugom pogotku, no Poljaci su uspjeli izjednačiti u završnici i zakomplicirati situaciju.

U preostale četiri utakmice, Dinamo je slavio dvaput s 2:0 i dvaput s 1:0. Svaki put nakon ne baš naj uvjerljivije igre, ali na način na koji šampionske momčadi ostvaruju uspjeh. U niti jednoj od tih utakmica Dinamova pobjeda nije dolazila pod znak pitanja. Dinamo je svoje protivnike rješavao rutinski, na kvalitetu i 'autoritet'. Dinamo je zasluženo apsolvirao sve dosadašnje prepreke i došao do posljednje - moldavskog Šerifa.

Prije desetak dana činilo se da nam se smiješi veliki derbi između Dinama i Crvene zvezde, dvoboj dva velika rivala koja su zadnji put igrala u bivšoj državi, u proljeće 1991. No, Zvezda je naletjela na minu na koju nije očekivala.

Šerif je u Beogradu zabio nakon prekida za 1:0, a onda je u Tiraspolu ponovno zabio nakon prekida za 1:0. Razlika u odnosu na prvu utakmicu je bila ta što Zvezda u Moldaviji nije uspjela zabiti te će se četvrti put u povijesti Dinamo sučeliti s prvakom istočnoeuropske države.

Šerif je kroz povijest bio popularna destinacija za brojne Hrvate. U glavnom gradu Transnistrije, od međunarodne zajednice nepriznate države koja ima status autonomne pokrajine s vlastitom legislativom i vrlo je bliska s Rusijom, igralo je čak 15 hrvatskih igrača od kojih se najduže zadržao Zvonimir Mikulić, a dobre dionice još su odradili Josip Brezovec, Antun Palić, Ante Kulušić, Gabrijel Boban i Andrej Lukić. U aktualnom kadru Šerifa nalazi se iz Osijeka posuđeni branič Stjepan Radeljić.

Šerif su, također, vodili Zoran Zekić u dva navrata će po jednom Zoran Vulić i Goran Sablić.

Aktualni trener moldavskog predstavnika je 55-godišnji Ukrajinac Jurij Vernydub koji je prije toga vodio klubove u Ukrajini i Bjelorusiji.

Ukupna vrijednost Šerifa prema Transfermarktu iznosi 11.93 milijuna eura. To je gotovo 13 puta manje od Dinama (133.3 milijuna), a Šerif bi se po tom kriteriju pronašao na sedmom mjestu 1.HNL, iza Lokomotive (12.75 milijuna) i ispred Slaven Belupa (8.63).

Šerif je prava legija stranaca s tek šest Moldavaca, ima samo dva igrača koja vrijede milijun eura i oba dolaze iz Kolumbije. Desno krilo Hansel Zapata, koji nije igrao u dvomeču protiv Zvezde, te napadač i kapetan Frank Castaneda. Upravo je Castaneda prvo ime Šerifove momčadi. U Beogradu je zabio, a u uzvratu asistirao za jedini pogodak na utakmici.

S njim u napadu Dinamovoj obrani problema bi mogli raditi Gvinejac Mono Yansane te Malijac Adama Traore.

U dvije utakmice protiv Zvezde Šerif je pokazao da je iznimno opasan iz prekida, ali i još opasniji iz kontranapada. Šerif prepušta loptu protivniku, a onda iz tranzicije pokušava na brzinu ugroziti suparnika. Protiv prvaka Srbije Šerif je odradio nekoliko dobrih kontri i polukontri sve dok nisu došli do završnice. Jednostavno im fali tehničkog znanja da dokrajče protivnika. Te obećavajuće akcije završavali su petljajući s loptom ili krivim dodavanjima.

Sve u svemu, Šerif nije bezazlen protivnik. Dinamo bi trebao imati dovoljno kvalitete i rutine da svlada Šerif već u prvoj utakmici u Tiraspolu, a onda i potvrdi prolaz tjedan dana kasnije u Maksimiru.


Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoŠerif

Ostale Vijesti