NK Lokomotiva
NK Lokomotiva

Damir Ferenčina za Germanijak: “Sve nas je pogodila ozljeda Kačavende, a u petak neće biti velike bratske ljubavi”

Vrijeme Čitanja: 7min | sri. 13.07.22. | 08:38

Pred početak nove sezone Hrvatske nogometne lige porazgovarali smo s Damirom Ferenčinom, pomoćnim trenerom Lokomotive i bratom Roya Ferenčine, pomoćnim trenerom Dinama s kojim Lokomotiva otvara novu sezonu utakmicom na Maksimiru u petak u 20 sati.

Lokomotiva se prošle nedjelje vratila iz svoje sada već tradicionalne ljetne pripremne baze u nizozemskom Enschedeu. Ovaj grad i općina populacije 160 tisuća stanovnika nalaze se na samom istoku države, na granici s Njemačkom. Lokomotivin tradicionalni kamp smješten je na ‘selu’. Do trening kompleksa Lokosi su se vozili biciklima, klima je bila idealna, igralo se protiv svjetskih klubova. Unatoč slabijim rezultatima u završnim pripremnim utakmicama radilo se jako dobro, priliku su dobili brojni mladi igrači koji već neko vrijeme treniraju sa seniorima kluba.

Rekli bismo da su pripreme tekle idilično, a onda je uslijedio šok. Na jednom treningu Lukas Kačavenda je pao i morao napustiti igralište. Posumnjalo se na 'najgore', na puknuće prednjih križnih ligamenata. Tri dana kasnije ‘magnet’ je potvrdio najcrnije sumnje. Mladog hrvatskog reprezentativca, najboljeg mladog igrača hrvatske po izboru Nogometnog sindikata, Lokomotivinog ‘kapitalca’ nećemo gledati do proljeća 2023.

S pomoćnim trenerom Lokosa Damirom Ferenčinom našli smo se u kafiću Lokomotivinog kampa na Kajzerici, dva dana nakon povratka iz Nizozemske. Nismo htjeli otvoriti razgovor s crnim temama, nego smo Ferenčinu upitali o pozitivnim stranama priprema u Nizozemskoj.

“Unatoč porazima u zadnje tri utakmice, rezultat nije bio toliko primaran na ovim pripremama. Dosta se isprobavalo, davali smo šansu mladim igračima i onima koji su bili na probi. Kao najpozitivniju stvar s nizozemskog dijela priprema istaknuo bih protivnike protiv kojih smo igrali. Riječ je sve od reda vrhunskim klubovima. Bilo je jako zanimljivo igrati protiv njih. To su bili jako teški, ali vrijedni ispiti, posebno za naše mlade igrače. Vidjeli smo kako stojimo u odnosu na njih iako su nam, treba reći, noge bile jako ‘teške’. Stvarno smo puno trenirali. Sada je bitno osvježiti se i spremni dočekati prvenstvo", rekao nam je u uvodu razgovora mlađi brat iz loze Ferenčina.

Nakon dobrog uvoda u pripreme, pobjeda nad Goricom i Queens Parkom te remijem s Celjem, Lokomotiva je nanizala tri poraza bez postignutog pogotka. Go Ahead Eaglesi pobijedili su zagrebački sastav s 2:0, a Maccabi Tel Aviv i Ajax s 3:0.

“Konačni rezultati nisu objektivno mjerilo kvalitete. Recimo, protiv Maccabija smo odigrali loših prvih 10 minuta, a ostatak utakmice je bio jako dobar. Primali smo prejeftine golove, a promašivali stvorene šanse. Realizacija je segmenti igre u kojem se nismo iskazali”.

Generalku pred Dinamo Lokomotiva je imala protiv slavnog Ajaxa. Za razliku od utakmica protiv Eaglesa i Maccabija, u tom je dvoboju Ajax nadigrao Lokomotivu.

“Čim smo došli u Ajaxov kamp zapanjili su nas uvjeti u kojima rade. Više od 10 terena, hotel, stadion unutar kampa. Cijela infrastruktura je, rekao bih, ‘čudo’ za naše pojmove i ne mislim pritom na naš kompleks na Kajzerici, nego općenito. Što se tiče same utakmice, tu nas je Ajax stvarno nadigrao. To kako oni tehnički besprijekorno igraju je nevjerojatno. Mi jesmo bili umorni, ali Ajax je u toj utakmici pokazao svoju snagu i zašto je tu gdje je, među najboljim klubovima Europe. Sve u svemu, to je bilo jedno veliko iskustvo za naše igrače, pogotovo one mlađe”.

Nakon svakih priprema dosta se polemizira je li na istima bitniji rezultat ili kako je momčad trenirala i reagirala...

“Naravno da je uvijek bitno pobjeđivati i stvarati taj pobjednički mentalitet momčadi. Pobjede igračima dižu samopouzdanje. Međutim, mi smo ciljano i sustavno radili. Nismo se prilagođavali suparnicima, imali smo svoj plan. Znali smo kakvi nas jaki protivnici čekaju i da bismo zbog teških treninga mogli rezultatski pokleknuti. Nije alibi, ali bili smo stvarno umorni jer se na treninzima nismo šparali”.

Pokušali smo u razgovoru s Ferenčinom što dulje izbjeći najbolnije moguće pitanje za stručni stožer, ali i sve djelatnike Lokomotive. Lukasu Kačavendi popucali su prednji križni ligamenti i morat će pauzirati od treninga šest do devet mjeseci.

“Njegova ozljeda je svakako crna mrlja naših priprema. Sve nas je pogodila. Stručni stožer, sve igrače, njegove prijatelje. Svi znamo što Kačavenda nama znači. Uz sve to, jedan je od najperspektivnijih hrvatskih igrača, propustit će dodatne kvalifikacije za U21 Euro. Ne samo da je Lokomotiva izgubila ključnog igrača, nego i mlada reprezentacija. Svi smo stali uz njega, utučen je, ali sada nema druge opcije nego odraditi rehabilitaciju na najbolji način. Želim mu, kao i svi ostali u klubu, sve najbolje”.

Da nije došlo do teške ozljede mladog asa, jedini pravi nedostatak Lokomotive u odnosu na prošlu sezonu, koju su završili na petom mjestu ljestvice, bio bi odlazak vratara Ivana Nevistića koji se vratio s posudbe u Dinamo. Za Lokomotivinu ‘jedinicu’ u ovom se trenutku bore tri vratara. Mladi Ukrajinac Mikita Turbajevski te iskusni Krševan Snatini i Krunoslav Hendija. Tko će biti na vratima u petak protiv Dinama?

“To će šef Čabraja odlučiti pred utakmicu. Svi golmani su dobro radili i šanse su za nastup u petak, rekao bih, podjednake”.

Prva momčad Lokomotive je praktički kristalizirana, iako je kraj prijelaznog roka daleko...

“Momčad je praktički ostala ista u odnosu na prošlu sezonu izuzev odlaska Nevistića i, dakako, ove ozljede Kačavende. Što će biti do kraja prijelaznog roka, to u ovom trenutku ne zna niti jedan klub u Hrvatskoj. Svi živimo od prodaje igrača. Na Kačavendinom mjestu imamo nekoliko alternativa, prije svega Luku Stojkovića i Jakova Antona Vasilja koji zbog tri žuta kartona ne može igrati utakmicu protiv Dinama. Ima tu još mladih igrača koji će dobiti priliku i nadamo se da će netko od njih iskočiti. Pronaći ćemo najbolje rješenje za Kačavendinu alternativu”.

Već smo u nekoliko navrata pisali kako je Lokomotiva klub koja je posljednjih godina na veliku scenu gurnula brojne sjajne igrače. Marko Pjaca, Lovro Majer, Luka Ivanušec, sada Lukas Kačavenda, samo su neki od igrača koji su ostvarili ili im se predviđa velika karijera. Još na proljeće prvoj momčadi Loksosa priključno je nekoliko juniora i jedan kadet. Na pripreme u Nizozemsku otputovali su U21 reprezentativac Kosova Art Smakaj, U19 reprezentativac Hrvatske Luka Išlić, tu je bivši kapetan juniora Fran Žilinski, mladi Fabijan Krivak (17), a momčadi je priključen još jedan kadet, Marin Šotiček (17).

“Svi oni pokazuju potencijal i kvalitetu. Treba im, dakako, još malo vremena da postanu potpuno spremni za seniorski nogomet, da se naviknu na brzinu i čvrstoću prve lige. Na njih se svakako računa, moraju biti strpljivi i marljivo trenirati. Za sada s njima nemamo nikakvih problema, dečki rade punom parom i siguran sam da će se s takvim pristupom nametnuti u prvoj momčadi”.

Pričali smo mogućim odlascima i transferima, no kakva je situacija oko ulaznih transfera. Lokomotiva je već dovela dva veznjaka Blaža Boškovića te dva stopera Vladana Bubanju i Filipa Šuškoviča Jakopaca. Spremaju li se poneki ulazni transferi na Kajzerici?

“Siguran sam da će uprava pravovremeno reagirati ako prodamo nekog ključnog igrača i pokrpati tu poziciju. No, pričali smo već o velikom broju mladih igrača koji treniraju s prvom momčadi. Vjerujem da će potencijalni odlasci omogućiti priliku mladim igračima da ugrabe svoje mjesto u prvom kadru. To je politika Lokomotive. Prije ćemo dati priliku mladom igraču, nego dovesti nekoga samo da ga dovedemo”.

Nakon što smo rezimirali pripreme i dobro proanalizirali Lokomotivin kadar, morali smo se okrenuti budućnosti. U prvom kolu nove sezone HNL-a, Lokomotiva gostuje kod prvaka s kojim je u prošloj sezoni imala identičan omjer – pobjeda, dva remija i poraz uz gol-razliku 2:2.

Zanimljivo, ovo će biti duel dva brata. Pomoćni trener Lokomotive je Damir Ferenčina, a pomoćni Dinama Roy Ferenčina, koji je svojevremeno vodio Lokomotivu. Iako su igrali zajedno kao igrači, ovo će im biti dvoboj na trenerskoj klupi, makar onoj pomoćnoj. Jeste li se okladili za ishod utakmice?

“Nismo”, odgovara nam kroz smijeh Damir Ferenčina. “Čujemo se često, ali u petak neke velike bratske ljubavi neće biti. Igramo protiv, mogu slobodno reći, rivala. Dinamo je sigurno favorit u toj utakmici. Prepuštamo mu tu ulogu. Iz Nizozemske smo malo ‘škicali’ kako Dinamo igra protiv Hajduka. Dinamo je dobar, ali to ne znači da ćemo se predati, što smo u nekoliko navrata i pokazali prošle sezone”.

Lokomotiva ima dosta težak raspored na početku sezone, pogotovo ako neće biti odgoda klubova koji igraju Europu.

Nakon Maksimira u Kranjčevićevu stiže Osijek, već u četvrtom kolu Lokosi dočekuju Rijeku, a u šestom idu na noge Hajduku...

“Na prvu je, možemo reći, težak raspored. No, radi se o ligi 10, vrijeme brzo prolazi, igra se četverokružno, tako da svako malo igrate s nekim klubom iz samog vrha ljestvice. No, osim Dinama, Hajduka, Osijeka i Rijeke, u ligi ima jako puno kvalitetnih ekipa, tako da će svaka od njih biti ozbiljna. Siguran sam da će svim protivnicima koji igraju protiv nas također biti jako teško".

Kada je riječ o favoritima za naslov, tu za Ferenčinu nema dvojbe....

"Sigurno da je Dinamo favorit broj jedan. Plavi imaju najkvalitetniji kadar. No, volio bih da se kao i prošle sezone još poneki klub uključi u borbu za naslov. Liga time automatski postaje zanimljivija. Također volio bih da još jedan klub osim Dinama uđe u grupnu fazu europskih natjecanja”.

A s kakvim rezultatom Lokomotive biste bili zadovoljni na kraju sezone, upitali smo našeg sugovornika za kraj?

“Svakako bih volio da opet završimo na petom ili šestom mjestu. Naravno, borba za pozicije koje vode u Europu nikada nisu isključene. Ako nam se pruži prilika da se borimo za biti među četiri najbolja, probat ćemo je iskoristiti. No, mislim da je, s obzirom na našu mladost i da smo najmlađa momčad lige, borba za tu petu poziciju realan cilj Lokomotive u ovoj sezoni”.


Tagovi

NK LokomotivaLokomotiva ZagrebHrvatska nogometna ligaHNLDamir Ferenčina

Ostale Vijesti