NK Lokomotiva
NK Lokomotiva

Najava HNL-a – LOKOMOTIVA: Ozljeda Kačavende veliki je udarac za klub, ali momčad s Kajzerice i bez njega ima velike ambicije

Vrijeme Čitanja: 6min | sri. 13.07.22. | 08:03

Da Lukasu Kačavendi nisu otišli prednji križni ligamenti pri kraju priprema za novu sezonu, momčad s Kajzerice bi u dvoboj s Dinamom ušla s praktički jednakim kadrom s kojim su zaključili prošlu sezonu i to na visokom petom mjestu prvenstvene ljestvice.

Zagrebačka Lokomotiva prošlu je sezonu završila kao 'prvak ostatka lige', odnosno kao najbolja momčad nakon - po novom zvane - 'velike četvorke', odnosno četiri kluba koja prednjače s budžetom u odnosu na ostatak lige. Uz to, Lokosi su igrali dopadljiv nogomet, napadački, hrabro i beskompromisno neovisno o tome koji je klub stajao na suprotnoj strani. Tako su Dinamu oduzeli rekordnih sedam bodova, Rijeci šest, a Hajduku i Osijeku po četiri. Lokomotivu su, zapravo, samo neočekivani kiksevi protiv momčadi iz donjeg doma ljestvice koštali borbe za europska natjecanja. Da se pred kraj nizozemskih priprema nije dogodila tragedija u vidu teške ozljede Lukasa Kačavende, o čemu ćemo kasnije, Silvijo Čabraja bi novu sezonu dočekao s praktički identičnim kadrom s kojim su zaključili prošlu…

ŠTO SE PROMIJENILO OD PROŠLE SEZONE?

Ne računajući Sandra Kulenovića i Jakova Antona Vasilja, koji su produžili posudbu iz Dinama, dovedeni su Filip Šušković Jakopac iz Kustošije, Vladan Bubanja iz Sutjeske te posljednji Blaž Bošković koji je stigao iz mostarskog Zrinjskog. Iz juniorske momčadi promovirano je nekoliko igrača koji su još na proljeće dobili priliku u seniorskom kadru, a s kojima ćemo se pobliže pozabaviti u nastavku teksta, na Kajzericu se vratilo i dosta igrača s posudbe od kojih su najzvučnija imena napadač Raul Florucz i veznjak Sherif Kallaku.

U odnosu na proljeće u kadru nema mladog Karla Špeljaka koji se odlučio zaputiti u Šibenik, a najvrjedniji igrač momčad i njen nositelj Lukas Kačavenda na pripremama u Nizozemskoj zaradio je ozljedu prednjih križnih ligamenata i na terenima ga vjerojatno neće biti do sredine proljetnog dijela sezone.

Od odlazaka, Lokomotiva je jedini 'udarac' pretrpjela na golu. Ivan Nevistić se vratio u Dinamo. Međutim, ne isključujuće se i nova mogućnost posudbe, koja će ovisiti o tome kako će se raspleti situacija s Dominikom Livakovićem. No, o tom, potom.

Za poziciju prvog golmana borit će se tri vratara. Mladi Ukrajinac Mikita Turbajevski (20), koji je na proljeće stigao iz Šahtara, na pripremama je figurirao kao prvi golman, a tu su još Krševan Santini i Krunoslav Hendija. Jedan jako mladi i dva super iskusna golmana. Vidjet ćemo tko će u utakmici protiv Dinama na otvaranju sezone krenuti od prve minute.

U obrani ne bi trebalo biti nedoumice ako su svi zdravi. Zadnja linija Cipetić-Mersinaj-Soldo-Milićević, prošle je sezone bila jedna od najupečatljivijih u ligi. Jon Mersnaj je završio u našoj postavi sezone, a preostala trojica su dosta dobro kotirali u borbi za Germanijakovih idealnih 11. Kao zamjene na stoperskoj poziciji Čabraja ima oporavljenika od teške ozljede Justina de Hasa, zatim Hajdina Salihua, ranije navedene pridošlice Bubanju i Šuškovića te još nekoliko mladih igrača. Alternative na bekovskim pozicijama su Marko Vranjković i povratnik s posudbe Albion Marku desno te Josip Pivarić lijevo.

Pivarić će i ove sezone biti kapetan i vođa momčadi. Iako je nominalno lijevi bek, igra na poziciji lijevog krila, dok desnom stranom napada ordinira 20-godišnji Ibrahim Aliyu kojem će ovo već biti treća seniorska sezona u dresu Lokomotive i od njega se puno očekuje u predstojećoj. Pozicija 'desetke' bila je rezervirana za Lukasa Kačavednu od kojega se ovog ljeta očekivao unosni transfer s kojim bi Lokomotiva riješila budžet za tekuću sezonu. Mladom reprezentativcu, kojeg je Genoa prošle zime pokušala dovesti za multimilijunski iznos, na pripremama se dogodio veliki peh i nažalost je polomio prednje križne ligamente. S obzirom na raniju zimsku pauzu zbog Katara, budućeg superstara ponovno ćemo na terenima gledati tek na proljeće, i to ako rehabilitacija bude tekla po planu.

Za njegovu poziciju 'desetke' borit će se nekoliko iznimno talentiranih mladih igrača. Luka Stojković i Dinamov Jakov Anton Vasilj mladi su reprezentativci koji već imaju podosta seniorskih minuta u svojim kopačkama, a priliku bi u novoj sezoni trebao dobiti i ulazni junior Fabijan Krivak. Konkurenciju na krilnim pozicijama pojačat će Silvijo Goričan i Flroucz

S druge strane u sredini veze je konkurencija tanja. Enis Cokaj i Mateo Marić sigurni su 'pickovi' za udarnu momčad, a Mate Maleš odlučio je odigrati još najmanje jednu sezonu. Lokomotiva se, rekli smo, pojačala veznjacima Bubanjom i Boškovićem, a priliku u novoj sezoni mogu očekivati U21 reprezentativac Kosova Art Smakaj te U19 reprezentativci Hrvatske Fran Žilinski i Luka Išlić. Prvoj su momčadi ove sezone još priključeni Gabriel Groznica, koji je prošle sezone proveo na posudbi u Jarunu te kadet Marin Šotiček.

Za kraj napad. Sandro Kulenović je prva zvijezda ove momčadi. Napadač Dinama je u dresovima Rijeke i Lokomotive dokazao da zna zabijati i on će biti prva violina ovosezonske Lokomotive. Kraj Kulenovića za minute će se boriti mladi albanski napadač Indirt Tuci, no dojam je da Lokosi još moraju poraditi na širini ovog aspekta momčadi.

KAKO SU PROŠLE PRIPREME?

Krenule su jako dobro, pobjedom nad Goricom s 2:0 (Marić, Zdunić), uslijedio je 1:1 remi s Celjem (Bošković), a onda je, na tradicionalnim pripremama u Nizozemskoj, 'pao' i najstariji škotski klub Queens Park s 3:1 (Kačavenda, Florucz, Soldo). Ipak, kraj nizozemske turneje nije prošao bajno za Lokose. Uslijedili su 0:2 poraz od domaćeg Go Ahead Eaglesa, zatim 0:3 poraz od Maccabi Tel Aviva i istovjetni poraz od slavnog Ajaxa koji, treba reći, nije igrao s najvećim zvijezdama. No, najveći minus nizozemskih priprema predstavlja, dakako, teška ozljeda Kačavende zbog koje će najbolji mladi igrač prošle sezone po izboru Nogometnog sindikata propustiti cijelu jesen i dobar dio proljeća.

NA KOGA OBRATITI POZORNOST?

Svakako na mlade igrače kojih ne nedostaje u kadru Silvija Čabraje! Kao njihov predvodnik, u odsustvu Lukasa Kačavedne, nameće se mladi Luka Stojković koji je prošle sezone s nekim sjajnim potezima (i golovima) potvrdio svoj talent.

Od Vasilja se puno očekuje i u Dinamu i u Lokomotivi, i za očekivati je da će ova sezona biti ona u kojoj će se afirmirati na prvoligaškoj sceni. Također, interesantna će biti 'borba' za vratarsku 'jedinicu' i kako će se u seniorskom nogometu snaći mladi Ukrajinac. Vidjet ćemo koliko će prilike dobiti juniori Smakaj, Žilinski, Išlić, Krivak, kadet Marin Šotiček...

CILJEVI U NOVOJ SEZONI

Ne veže se bez razloga uz Lokomotivu sintagma da je to idealni klub za razvijanje mladih igrača. Lokomotiva uvijek ima dovoljno kvalitetni kadar da relativno rano izbori ostanak u ligi (sezona 2020/21 bila je iznimka), a opet rijetko kad su u prilici boriti se za sami vrh ljestvice (sezona 2019/20 bila je iznimka). Prema tome, Ciljevi u novoj sezoni su svakako ponovno osiguravanje ostanka što ranije, promoviranje što više mladih igrača, igranje atraktivnog nogometa, a, tko zna, možda se ostvari prostor za ugrožavanje velike četvorke…

PROGNOZA PLASMANA?

5.-6. mjesto

Kada bismo trebali predviđati, rekli bismo da je pred Lokomotivom još jedna sezona slična prošloj, u kojoj će se ravnopravno nositi s najjačim klubovima države, ali će ih, opet, dosta teško ugroziti na prvenstvenoj ljestvici. Na prvu, Lokomotiva u sezonu ulazi slabija nego prošle sezone. Nevisitć je golman od nekoliko milijuna eura kojeg se ne može samo tako nadomjestiti, a isto je s Lukasom Kačavendom koji će se utakmicama priključiti tek sredinom proljeća. No, Lokomotiva ima još širi kadar nego prošle sezone, a kod Lokosa nikad ne znate tko bi od mladih igrača mogao 'eksplodirati' i nametnuti se kao jedan od nositelja igre. Ne smijemo zanemariti niti faktor prijelaznog roka. Do kraja se sastav Lokomotive može značajno promijeniti, na bolje, ali i na lošije.

SASTAV ZA PRVO KOLO



Tagovi

NK LokomotivaLokomotiva ZagrebNajava HNL-a 2022./23.najava 1.HNLHNLHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti