Goran Stanzl/PIXSELL
Goran Stanzl/PIXSELL

Čačić zna da Dinamo mora bolje. Ali, hoće li Dinamo biti bolji?

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 27.07.22. | 12:32

Dinamo trener najavio je da će momčad već u Bugarskoj izgledati bolje, ali, je li to realno, s obzirom na okolnosti i ono što smo dosad vidjeli od Dinama? Čačić mora vuči prave poteze, stvoriti igru i paziti da mu adut zvan široki roster ne postane problem

"Uvijek su teške te prve utakmice, mi smo na početku sezone, još nismo na najvišoj razini. Ali, siguran sam da ćemo već za tjedan dana protiv Ludogoreca biti bolji", pričao je nakon pobjede (1:0) u Skopju protiv Shkupija Ante Čačić. Dinamov trener priznao je ono što su svi vidjeli, da njegova momčad nije odigrala veliku utakmicu, da je prošla teže nego su mnogi očekivali, iako je, prema njegovom viđenju, to ipak izgledalo bolje i lakše nego što je doista bilo. Po Čačićevim riječima 'Shkupi nije stvorio pravu šansu' i 'Dinamo je bio puno bolji u obje utakmice'. Međutim, nije da utakmica nije mogla otići u drugom smjeru, da su domaćini zabili u prvom dijelu, kod 0:0, moglo je stvarno biti pravog cirkusa. No, eto, završilo je dobro za Modre, Shkupi je sad prošlost i ne treba se njime previše baviti. Već se okrenuti novim izazovima, Ludogorec je pred vratima, a Čačić, poput Konstrakte, ponavlja da Dinamo mora biti bolji, biti bolji, biti bolji... Nakon gotovo svake od ovih pet uvodnih utakmica u sezoni, Dinamov trener govori da će njegova i biti bolja u onoj idućoj. No, to se dosad nije baš svaki put i dogodilo.

"Imali smo imperativ prolaska, za razliku od Shkupija koji nije imao što izgubiti. Zato se i uvukla nervoza, nije nam bilo lako, ali prošli smo i ostvarili prvi cilj. Sad nas čeka Ludogorec, za osam dana bit ćemo sigurno kvalitetniji nego u Skopju", poručio je Dinamov trener. Ali, hoće li Dinamo doista već u Bugarskoj biti bolji, na čemu se treba temeljiti taj optimizam? Ante Čačić, nedvojbeno, jedan je od trenera s najmanjim kreditom u javnosti. To je njegovo nasljeđe iz nekih prošlih trenerskih i izborničkih razdoblja, svaki mu je potez pod posebnim povećalom i ono što se nekim drugim trenerima gledalo kao normalan dio trenerskog procesa - jer, nije on jedini koji se muči(o) na početku sezone - njemu se gleda kao veliki minus. Sudeći po reakcijama na društvenim mrežama, porukama navijača, komentarima stručnjaka i 'stručnjaka' svi oni imaju sve manje strpljenja, svi žele da Dinamo odmah počne igrati bolje, uvjerljivije. Ali, možemo li doista očekivati da će Dinamo tako brzo postati bolji, da će već u Bugarskoj za šest dana to biti druga priča?

Osnovni je problem što Dinamo, odnosno Čačić, još traži igru, još tu nema dovoljno uigranosti, automatizama, standardnosti forme, previše je oscilacija, često i stihije u igri. To se sve, naravno, može popraviti, stvarno nije ništa neobično da momčad na početku sezone nije u punoj formi. Međutim, sad je Čačić na velikom ispitu, kako što prije i što bolje dovesti momčad na pravu razinu, kako da ona bude bolja već u Bugarskoj? Recimo, Dinamo je iz Skopja stigao u srijedu rano ujutro, a već u petak igra utakmicu u HNL-u protiv Istre. Imate će, dakle, tek jedan ozbiljniji trening između dviju utakmica, a taj jedan je priprema za samu utakmicu i teško je uigravati neke nove ideje. Ili utvrđivati stare. Subota će opet biti relaksirajuća, u nedjelju opet jedan 'normalan' trening, već u ponedjeljak Modri će putovati u Razgrad i tamo trenirati samo dan prije utakmice. Isto tako, za očekivati je da će u utakmici s Istrom igrati oni koji nisu u Skopju dobili pravu minutažu, neki kojima treba dizati formu. E, tu Čačić mora biti posebno oprezan. Jer kako će, primjerice, objasniti Josipu Drmiću da igra HNL utakmice, zabija redovito, a u Europi sjedi na klupi? Kako će uskoro objasniti Petru Bočkaju da, nakon dobre partije u Koprivnici, u Europi lijevog beka opet igra Robert Ljubičić? U nogometu je to tako, široki roster jako je oružje, ali može vrlo brzo postati neprijatelj, ako se njime ne zna baratati. U prijevodu, sve je dobro dok su dobri rezultati i igre, a kad nešto počne štekati, onda i te rotacije i promjene igrača mogu biti problem. Stoga je važno da Čačić bude siguran u svoje odluke, da se one pokažu ispravnima i uspješnima, a ponekad se čini da potezi koje povlači nisu donijeli pozitivan pomak.

Nije prvi put, zapravo to je pravilo, da je za Dinamove trenere baš ovaj ljetni početak najizazovniji dio sezone, mali je korak od popikavanja do leta u zvijezde, vidjeli smo to u dvobojima sa Shkupijem. Poraz, koji po rezultatu i igrama u dvije utakmice nije bio daleko, bacio bi Dinamo u očaj, sezona bi već dijelom bila komprotirana. Pobjeda je, pak, gurnula Modre dalje prema cilju, ulasku u Ligu prvaka. I ako Čačićeva momčad izbaci i Ludogorec, e, onda će to već biti kvalitetan korak prema uspješnoj europskoj sezoni. Nije da Ludogorec blista, nakon 3:0 protiv Shamrocka u prvoj utakmici, bugarski prvak visio je u drugoj, zaostaja 0:2 i imao igrača manje. Kao još jedan dokaz da nitko na početku sezone nije u pravom ritmu i da Dinamo nije jedini koji oscilira. Ali, svejedno se očekuje pomak, kako god, unatoč okolnostima (a na neke je i sam utjecao) od Dinama se u Bugarskoj očekuje više nego u Skopju. Jednostavno, Čačić mora pronaći recept, Dinamo mora biti bolji, biti bolji, biti bolji... Jer, ovako neće daleko dogurati!


Tagovi

GNK DinamoLiga prvakaLudogorecAnte ČačićShkupi

Ostale Vijesti